Το μέλλον δεν είναι η εύρεση, αλλά η δημιουργία εργασίας
Συνέντευξη της Julie Meyer στον Δημήτρη Δελεβέγκο
Η Julie Meyer είναι μία από τις 30 γυναίκες «με επιρροή» στην Ευρώπη, ενώ έχει διακριθεί ως μία από τις 50 αποφοίτους του Insead (European Institute of Business Administration) που έχουν αλλάξει τον κόσμο.
Στην αποκλειστική συνέντευξή της στο Capital.gr, ενόψει της ομιλίας της το Σάββατο στο Tedx*, σημειώνει ότι η δραστηριοποίηση σε έναν τομέα με ζήτηση και εξωστρέφεια αποτελεί την πόρτα εξόδου από την κρίση.
Η 47χρονη επιχειρηματίας που έχει ιδρύσει και διευθύνει την συμβουλευτική εταιρεία Ariadne Capital φαίνεται να γνωρίζει το μυστικό της επιτυχίας στο επιχειρείν, έχοντας αναπτύξει το δικό της «σχέδιο δράσης» που είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στην ψηφιακή εποχή.
Συστήνει σε όσους είναι χωρίς εργασία να βρουν την κατάλληλη ιδέα που θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας αντί να βρίσκονται σε αναζήτηση.
- Πώς μπορεί να αλλάξει ο κόσμος μέσω της επιχειρηματικότητας;
Αυτό είναι το ζήτημα που πραγματευόμαστε στο βιβλίο “Welcome to Entrepreneur Country”. Θα λέγαμε, για χάρη του συλλογισμού μας, ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες επιχειρήσεων. Οι innovators που αποτελούν ψηφιακές, γρήγορα αναπτυσσόμενες, μικρού μεγέθους εταιρείες. Συνήθως αποκαλώ τις εταιρείες αυτές ως «ψηφιακό Δαβίδ».
Υπάρχουν επίσης, οι υφιστάμενες εταιρείες που μπορεί να είναι οικογενειακά σχήματα ή μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν ως διανομείς, προσφέρουν την «λεωφόρο» που έχουν ανάγκη οι innovators.
Οι «innovators», αποτελούν ψηφιακά οχήματα που χρειάζονται έναν οδικό άξονα για να εισέλθουν στην αγορά και με τον τρόπο αυτό επιφέρουν αλλαγές στους μεγάλους ομίλους (σ.σ.: σε παλαιότερες τοποθετήσεις της, η Julie Meyer έχει αναφέρει την Apple και την Google ως παραδείγματα μεγάλων εταιρειών που λειτουργούν ως «λεωφόρος». Αντίστοιχα, το iphone ή το Android λειτουργούν ως «innovators» για την Apple και την Google).
- Πόσο εύκολο είναι το επιχειρείν σήμερα;
Δεν είναι καθόλου εύκολο. Νομίζω ότι η επιχειρηματικότητα είναι πολύ πιο δύσκολη υπόθεση, σε σχέση με τον τρόπο που την εκλαμβάνει ο κόσμος. Αυτή τη στιγμή, το επιχειρείν στην Ευρώπη γενικότερα και στην Ελλάδα ειδικότερα, βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού. Είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσεις αξία και πραγματικό πλούτο. Πολλές εταιρείες χρεοκοπούν. Αλλά έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός. Δεν κερδίζουν όλοι. Υπάρχουν νικητές και χαμένοι.
- Ποιο είναι το μυστικό της δημιουργίας μίας επιτυχημένης εταιρείας;
Το τρικ είναι να αντιληφθεί κάποιος πραγματικά πώς λειτουργεί το επιχειρηματικό μοντέλο στην ψηφιακή εποχή, όπου βρίσκεται το πραγματικό δίκτυο μίας επιχείρησης. Η επιτυχία μίας εταιρείας βρίσκεται σε αυτό που αποκαλούμε Ecosystem economics (σ.σ.: σειρά αρχών που σχετίζονται με το νέο επιχειρηματικό μοντέλο που θα πρέπει να εντάσσεται στην ψηφιακή εποχή).
- Τι θα προτείνατε σε μία υπερχρεωμένη χώρα, όπως η Ελλάδα;
Να αξιοποιήσει το φυσικό τις πλούτο και να επενδύσει στα δυνατά «χαρτιά» της. Οι επιχειρήσεις πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή μετάλλαξη και όσοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά θα πρέπει να αναζητούν το κομμάτι αγοράς (niche) που έχει διεθνή απήχηση. Η Ελλάδα είναι μια αγορά 10 εκατομμυρίων ατόμων και γι’ αυτό οι εξαγωγές παίζουν σπουδαίο ρόλο.
- Τι θα συνιστούσατε σε όσους βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας;
Θα πρότεινα σε όσους είναι άνεργοι, όχι να αναζητήσουν εργασία αλλά να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Νομίζω ότι το μέλλον δεν βρίσκεται στην εύρεση, αλλά στη δημιουργία εργασίας. Το μέλλον δεν βρίσκεται στο να είναι κάποιος υπάλληλος, αλλά στο να αποτελεί μέρος μίας ομάδας, που «ανοικοδομεί», που δημιουργεί θέσεις εργασίας. Θα πρέπει, λοιπόν, να διακρίνουν τις δυνατότητες της αγοράς και να δημιουργούν οχήματα που συνάδουν με τις προοπτικές της αγοράς.
Πηγή: capital.gr
8
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο