«Η επιμήκυνση και η μείωση των επιτοκίων δεν επαρκούν»
Συνέντευξη του Μοχάμεντ Ελ Εριάν στον Αθανασιο Ελλις
Mετά τις γερμανικές εκλογές θα πρέπει να υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, καθώς η επιμήμυνση και η μείωση των επιτοκίων δεν επαρκούν, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου επενδυτικού fund στον κόσμο, ο οποίος εξαίρει τις επιδόσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι έχουν ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες, παρά το υφιστάμενο δύσκολο εσωτερικό κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο.
Ο κ. Ελ Εριάν, τον οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα διόρισε πρόεδρο του Συμβουλίου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη, μιλάει για ανεπαρκή εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει «αποφασιστική στήριξή» της από τους Ευρωπαίους εταίρους της.
– Πού βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα;
– Λόγω των τεράστιων εσωτερικών προσπαθειών, η Ελλάδα συνεχίζει να ανακάμπτει, αλλά δεν έχει ακόμη υπερβεί αποφασιστικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σχετικά με την ανάπτυξη και το χρέος. Τρεις παράγοντες κρατούν πίσω τη χώρα και δεν της επιτρέπουν να αναπτύξει «ταχύτητα εξόδου» από την πολύ επώδυνη κρίση που βιώνει: το βάρος ενός χρέους που παραμένει υπερβολικά υψηλό για να υπάρχει μεσοπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα, η ανεπαρκής εμπροσθοβαρής χρηματοδότηση και η απουσία ισχυρών μηχανισμών ανάπτυξης.
– Η έξοδος από το ευρώ παραμένει μια πιθανότητα;
– Θα παραμένει μια πιθανότητα όσο η ελληνική οικονομία παλεύει να αναπτυχθεί και, άρα, αδυνατεί να δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας, εισόδημα και ευκαιρίες για τους πολίτες της χώρας.
– Ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι το Grecovery έχει αντικαταστήσει το Grexit. Πόσο αξιόπιστη είναι αυτή η θέση, αλλά και ο ίδιος ως συνομιλητής;
– Οι επιδόσεις του έχουν ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες και αυτό παρά το υφιστάμενο δύσκολο εσωτερικό κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο. Ομως, τα περιθώρια ελευθερίας που διαθέτει παραμένουν περιορισμένα λόγω της δύσκολης κατάστασης που κληρονόμησε η κυβέρνησή του.
– Θα πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και τι θα σημαίνει αυτό;
– Είναι μια πιθανότητα. Και αυτό θα αποβεί σημαντικό εάν έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η προθυμία των επίσημων πιστωτών να μειώσουν το μεγάλο βάρος του χρέους.
– Ο Ελληνας υπ. Οικονομικών δήλωσε ότι ίσως καταστεί δυνατή η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στο τέλος του 2014. Υπερβολικά αισιόδοξη εκτίμηση ή ένα εφικτό σενάριο;
– Κάπου ανάμεσα στα δύο. Για να επιστρέψει στην ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές, η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει το χρέος που εξακολουθεί να είναι βαθιά ριζωμένο, όπως και τα προβλήματα της εξασφάλισης νέας χρηματοδότησης και της ανάπτυξης. Και για να το κάνει αυτό απαιτούνται περισσότερα από το να πεισθεί η κοινή γνώμη, κάτι που αποτελεί ήδη μια πρόκληση με δεδομένη τη μαζική συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου τα τελευταία χρόνια και τα ανησυχητικά επίπεδα ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους. Επίσης, χρειάζεται αποφασιστική υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της.
– Πρέπει να υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, όπως επιμένει το ΔΝΤ, ή επαρκούν η επιμήκυνση και η μείωση των επιτοκίων, που φέρεται να προτιμά η καγκελάριος Μέρκελ;
– Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, είναι αμφίβολο ότι η επιμήκυνση και η μείωση των επιτοκίων θα αποδειχθούν επαρκείς. Στην πράξη οι θετικές επιπτώσεις θα φανούν πολύ σταδιακά, με αποτέλεσμα να μην αποδειχθούν όσο αποτελεσματικές χρειάζεται για τον περιορισμό του χρέους που υποσκάπτει τις προσπάθειες της Ελλάδας.
– Θα αλλάξει κάτι για την Ελλάδα μετά τις γερμανικές εκλογές;
– Ελπίζεται ότι, εξοπλισμένη με μια νωπή και αποφασιστική λαϊκή εντολή, η κυβέρνηση της Γερμανίας θα είναι σε θέση να περάσει στο επόμενο στάδιο που, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης προσέγγισης για την επίλυση της κρίσης, θα πρέπει να περιλαμβάνει τη μείωση του χρέους.
– Μπορεί η Ουάσιγκτον, που τάσσεται κατά της λιτότητας, να επηρεάσει το Βερολίνο μετά τις εκλογές;
– Σε περιορισμένο βαθμό, με αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα να μην είναι υποβοηθητικός για την Ελλάδα.
– Θεωρείτε την Ελλάδα (ομόλογα, ακίνητη περιουσία, επιχειρήσεις που αποκρατικοποιούνται) επενδυτική ευκαιρία ή όχι ακόμη;
– Απολύτως, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα μπορέσει να πετύχει σταθερή ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει το αρχικό πρόβλημα χρέους.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
8
Σχόλια (4 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο