Ξεκινά "μέτρημα" ο ΕΟΠΥΥ
Τέλος στην ασάφεια αναφορικά με τον ακριβή αριθμό των ασφαλισμένων που βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» του Οργανισμού θα επιχειρήσει να βάλει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Για αύριο μάλιστα, και μετά την αποκάλυψη ότι ενάμιση χρόνο μετά τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί να αγνοείται το πόσοι ασφαλισμένοι υπάγονται σε αυτόν, έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο, παρουσία των επικεφαλής των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την απογραφή των δικαιούχων, ακόμη και μέσα στο Σεπτέμβριο.
Σκοπός είναι η απογραφή να γίνει με γρήγορες διαδικασίες και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Η απογραφή θα οδηγήσει στην κατάρτιση «Μητρώου Ασφαλισμένων», μέσω του οποίου θα υπάρχει πλήρη εικόνα των μελών του ΕΟΠΥΥ, των συνταξιούχων, των άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων. Τη δημιουργία μητρώου απαιτεί μάλιστα εδώ και μήνες η τρόικα, προκειμένου να σταματήσει να διαιωνίζεται η άγνοια του πραγματικού αριθμού των υπαγόμενων στον Οργανισμό, αλλά και για να διευκολυνθεί ο έλεγχος των δαπανών.
Και αυτό καθώς δεν αποκλείεται με την ολοκλήρωση της απογραφής να προκύψουν περιπτώσεις όπου άτομα χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ είτε εμφανίζονται με ψευδή στοιχεία ως συγγενείς του άμεσα ασφαλισμένου, επιβαρύνοντας έτσι το ήδη «προβληματικό» ταμείο του Οργανισμού. Μέχρι τώρα ο ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά λειτουργεί «στα τυφλά» και καταβάλει εκατομμύρια ευρώ για δαπάνες υγείας, ακόμη και για όσους δεν δικαιούνται πλέον τις παροχές του. Η ανάγκη κατάρτισης μητρώου είχε γίνει εμφανής ήδη από τον προηγούμενο Νοέμβριο, μετά την απορρόφηση του ΤΑΥΤΕΚΩ (Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας) και του ΕΤΑΑ (Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων), ποτέ ωστόσο δεν ξεκίνησε.
Σύμφωνα με το πλάνο, η δημιουργία του νέου, ενημερωμένου ηλεκτρονικού μητρώου ασφαλισμένων, θα γίνει με βάση τον ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια, όλα τα στοιχεία των ασφαλισμένων θα συγκεντρώνονται σε πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), η οποία έχει αναλάβει και τη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Στο ηλεκτρονικό μητρώο ασφαλισμένων, εκτός από τα προσωπικά στοιχεία των δικαιούχων, θα αναφέρονται επίσης ο ασφαλιστικός φορέας, η ισχύς της ασφαλιστικής ικανότητας και εάν ο δικαιούχος είναι άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένος. Επίσης θα υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης του ΑΜΚΑ με το ΑΦΜ του κάθε ασφαλισμένου.
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Πηγή: capital.gr
8
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο