Barclays: Δεν θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις για την Ελλάδα πριν την Άνοιξη του 2014
Σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα επιβεβαιωθούν στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Barclays, η οποία βλέπει το Φθινόπωρο το ελληνικό ζήτημα να απασχολεί και πάλι τα ευρωπαϊκά δρώμενα.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Barclays, υπό τον τίτλο "Greece: GDP down just 0,2% in Q2 while speculation on debt relief intensifies" (Ελλάδα: Μείωση του ΑΕΠ κατά μόλις 0,2% το 2ο τρίμηνο, ενώ η φημολογία σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους εντείνεται), δεν αναμένονται σημαντικές εξελίξεις για την Ελλάδα πριν την άνοιξη του 2014, όταν δηλαδή θα οριστικοποιηθούν τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.
Η Barclays εντοπίζει τρεις βασικούς παράγοντες που εντείνουν τη φημολογία για την προοπτική ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους:
α) η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να πετυχαίνει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο για τη συζήτηση ενός νέου πακέτου διαχείρισης του χρέους.
β) το ΔΝΤ πιέζει τους Ευρωπαίους να ληφθούν μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο
γ) η Κομισιόν ήδη έχει καταθέσει ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ωστόσο αυτό παραμένει ανενεργό ενόψει των γερμανικών εκλογών στις 22 Σεπτεμβρίου.
Υπό αυτά τα δεδομένα ωστόσο, δεν αναμένεται να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις, καθώς η Κομισιόν αναμένει τα τελικά στοιχεία με τις επιδόσεις της Ελλάδας, τα οποία θα δοθούν έως τον Απρίλιο του 2014. Παράλληλα, οι χώρες - μέλη της ευρωζώνης θα προτιμήσουν σταδιακά να περάσουν τα νέα μέτρα για την Ελλάδα από τα εθνικά κοινοβούλια, ώστε να αποτραπούν νέες πολιτικές αναταραχές στη Ζώνη.
Τέλος, η Barclays επισημαίνει ότι σε περίπτωση νέου haircut στο ελληνικό χρέος θα καταρριφθούν νέα ταμπού που επικρατούν στη ζώνη, ωστόσο δεν θα επηρεαστούν οι αγορές. Όμως, νέες καθυστερήσεις και αβεβαιότητα θα επηρεάσει την ανάκαμψη του ΑΕΠ της Ελλάδας, την ώρα μάλιστα που η οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Από την άλλη μεριά, η χώρα μπορεί να ελπίζει στην ταχύτερη ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρώπης, προοπτική που θα βοηθήσει και την ίδια.
Πηγή: bankingnews.gr
8
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο