Οι αστακοί και οι... μαρίδες
Του Γιωργου Τερζη
Μόλις πριν από μία εβδομάδα η στήλη διατύπωνε τον προβληματισμό της για την επιτυχία του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και του συνεπακόλουθου κινδύνου απώλειας σημαντικών κονδυλίων (100 έως 200 εκατομμύρια ευρώ), τα οποία, κάλλιστα, θα μπορούσαν να διοχετευθούν καλύπτοντας κοινωνικές ανάγκες ή προσφέροντας διέξοδο σε σημαντικό αριθμό ανέργων.
Στη βάση του συλλογισμού ήταν και η δυστυχώς διαδεδομένη στον κλάδο της εστίασης πρακτική της απόκρυψης εισοδημάτων μέσω της μη έκδοσης των νόμιμων αποδείξεων. Το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ θα εφαρμοστεί την προσεχή Πέμπτη, ωστόσο τα «μηνύματα» είναι ήδη αποκαρδιωτικά.
Διότι πώς αλλιώς να χαρακτηριστεί η είδηση, που πέρασε στα «ψιλά», ότι έπειτα από ελέγχους που διενέργησε κλιμάκιο του ΙΚΑ στη Σίφνο (σ.σ. όπως έμαθα μία επιχείρηση δεν είχε καν άδεια λειτουργίας) διαπίστωσε παραβάσεις στο σύνολο των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν. Κι αν αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, που δεν αποτελεί, αίσθηση προκαλεί η συνέχεια της ιστορίας, καθώς λίγες ώρες μετά τους ελέγχους το όχημα που χρησιμοποιούσαν οι ελεγκτές για τις μετακινήσεις τους βρέθηκε... καμένο. Μην είναι σύμπτωση; Θα μπορούσε, αν και σε ανακοίνωση του δήμου γίνεται ρητώς λόγος για εμπρησμό και διαχωρίζεται (σ.σ. προφανώς) το σύνολο του νησιού και των επαγγελματιών του από τέτοιες πρακτικές.
Αν μη τι άλλο, αποκαρδιωτικά είναι και τα στοιχεία από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ την προηγούμενη εβδομάδα. Διενεργήθηκαν 838 έλεγχοι, εντοπίστηκαν 409 επιχειρήσεις-παραβάτες και καταλογίστηκαν 2.020 παραβάσεις. Σε κάποιες περιοχές, μάλιστα, η παραβατικότητα έφτασε το 100% (Εύβοια), ενώ υψηλά ποσοστά καταγράφηκαν σε Φωκίδα (80%), Θήρα (79,31%), Πάρο (75,76%) και Λακωνία (71,27%), Ιο (66,67%), Αττική (60%), Κρήτη (56,83%), Λουτράκι και Παραλία Ξυλοκάστρου (52,85%). Οπως, άλλωστε, αποκαρδιωτικοί είναι και κάποιοι ψίθυροι που θέλουν τους ελεγχόμενους, ειδικά τους «μεγαλοεπιχειρηματίες» του κλάδου, να ενημερώνονται εκ των προτέρων για τους επικείμενους ελέγχους ώστε να είναι την ώρα που πρέπει «τύπος και υπογραμμός».
Το φαινόμενο είναι τόσο διαδεδομένο, που δεν είναι λίγοι όσοι νιώθουν κατ’ ελάχιστον αμήχανα και, πάντως, εκτός κλίματος όταν απαιτούν να λάβουν απόδειξη από ένα κατάστημα στο οποίο έδωσαν τα χρήματά τους. Μία βόλτα σε κάποιον από τους πολλούς θερινούς προορισμούς αυτής της χώρας θα πείσει, νομίζω, και τους πλέον δύσπιστους για την απροθυμία πολλών επαγγελματιών να κόψουν αποδείξεις, απροθυμία που φθάνει στα όρια της πλήρους άρνησης.
Η κατάσταση, προφανώς, δεν θεραπεύεται μόνον μέσω ελέγχων, δεν μπορείς να έχεις άλλωστε ίσο αριθμό ελεγκτών και ελεγχομένων, ακόμη κι αν αποδεχθείς ότι η αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών είναι απόλυτη και διαυγής. Ούτε, βέβαια, μέσω του «ελληνικού φιλότιμου», το οποίο θα υιοθετήσει το στόχο διάσωσης της χώρας και δικαιότερης κατανομής των φορολογικών της βαρών.
Η νοσηρή αυτή κατάσταση μπορεί να θεραπευθεί μόνον μέσα από την εμπέδωση της αίσθησης της δικαιοσύνης, με τέτοιον τρόπο που θα απαντά στα αιτήματα των δικαίως απογοητευμένων, στις θέσεις των κατ’ επάγγελμα μηδενιστών και στη στρατηγική των άκρων που ποντάρουν στην απελπισία των πολιτών, χωρίς όμως να μπορούν κάτω από αυτή να κρύψουν τα ναζιστικά εμβατήρια που ηχούν στις συγκεντρώσεις τους.
Η εκτεταμένη απουσία φορολογικής συνείδησης μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον από τη Δικαιοσύνη. Οι ενέργειες και αποφάσεις της οποίας δεν μπορούν προφανώς να αφορούν τη... μαρίδα των μικροεπιχειρηματιών και τον ταβερνιάρη της Εύβοιας ή της Σίφνου. Πλην της μαρίδας, στα δίχτυα της Δικαιοσύνης θα πρέπει να πιαστούν και οι... αστακοί, οι πολιτικοί και επιχειρηματίες που πρωταγωνίστησαν ή εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν στα πάρτι διασπάθισης δημόσιου ή άλλου χρήματος.
Το τελευταίο διάστημα κάποιοι εκ των... αστακών βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δικαστική κρίση. Είναι μία καλή αρχή, αρκεί να έχει συνέχεια.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
8
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο