Στο Δικαστικό Συμβούλιο το πόρισμα

Αρχική | Ειδήσεις | Κοινωνία | Στο Δικαστικό Συμβούλιο το πόρισμα
image

Θα αποφανθεί επί των κατηγοριών σε βάρος του Γ. Παπακωνσταντίνου

Στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης περνάει, πλέον, η υπόθεση των χειρισμών του πρώην υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ, μετά την απόφαση της Βουλής υπέρ της παραπομπής του για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα.

Επειτα από μαραθώνια συνεδρίαση, η μυστική ψηφοφορία της Ολομέλειας της Βουλής ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες. Για το κακούργημα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία ψήφισαν υπέρ 206 βουλευτές, κατά 42 και 18 παρών. Για το κακούργημα της νόθευσης εγγράφου μετρήθηκαν 166 ψήφοι υπέρ, 34 κατά και 67 παρών. Για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος ο πρώην υπουργός παραπέμπεται με 220 ψήφους υπέρ, 35 κατά και 11 παρών.

Κλήρωση των μελών

Επί της βασιμότητας των κατηγοριών, αλλά και επί του ενδεχομένου παραγραφής των αδικημάτων, θα αποφασίσει, στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Σήμερα ή το αργότερο αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής η κλήρωση για τα μέλη που θα απαρτίζουν το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα απαρτίζεται από τρεις δικαστές προερχόμενους από τον Αρειο Πάγο και δύο προερχόμενους από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Για τις εργασίες του Δικαστικού Συμβουλίου δεν προβλέπεται χρονοδιάγραμμα από το Σύνταγμα. Το πόρισμα της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής, με βάση το οποίο η Ολομέλεια ψήφισε υπέρ της παραπομπής του κ. Παπακωνσταντίνου, θα αποσταλεί στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο, ωστόσο, ουσιαστικά θα διενεργήσει δική του έρευνα, έχοντας δικαίωμα να καλέσει για κατάθεση τους μάρτυρες, να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία και τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης εκ του μηδενός και να ζητήσει την κλήση επιπλέον μαρτύρων ή συμπληρωματικές εκθέσεις, εφόσον το κρίνει απαραίτητο. Με βάση το αποτέλεσμα της έρευνας, θα συντάξει βούλευμα με τη γνωμοδότηση επί της βασιμότητας ή όχι των κατηγοριών. Στο βούλευμα μπορεί, επίσης, να προσθέσει και επιπλέον κατηγορίες, εφόσον από την έρευνα που θα διενεργήσει προκύψουν στοιχεία.

Ενα άλλο ζήτημα επί του οποίου θα κληθεί να αποφανθεί το Δικαστικό Συμβούλιο είναι αυτό της παραγραφής ή όχι των αδικημάτων για τα οποία παραπέμφθηκε από τη Βουλή ο πρώην υπουργός. Η σχετική συζήτηση εστιάζεται στο εάν εκλαμβάνεται ή όχι ως κοινοβουλευτική περίοδος η Βουλή που σχηματίσθηκε μετά τις εκλογές τον Μάιο του 2012 για μία μόλις ημέρα και διαλύθηκε για τις επαναληπτικές εκλογές. Στην προχθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε, μιλώντας, όπως είπε, ως νομικός, ότι δεν τίθεται θέμα παραπομπής του κ. Παπακωνστανίνου και η Βουλή δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, καθώς τα αδικήματα έχουν παραγραφεί μετά τις διπλές εκλογές του 2012, άποψη την οποία αντέκρουσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μάκης Βορίδης. Αρκετοί βουλευτές, ωστόσο, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει ζήτημα παραγραφής, επικαλούνται «το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη» και όχι το γράμμα των όσων προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις, γεγονός που καταδεικνύει τον προβληματισμό που επικρατεί. Τελευταίο παράδειγμα, όπου το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε ότι τα αδικήματα ήταν παραγεγραμμένα, ήταν στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου για τους πρώην υπουργούς Αλ. Κοντό και Ευ. Μπασιάκο.

Στην περίπτωση που το Δικαστικό Συμβούλιο στο βούλευμά του κρίνει ότι οι κατηγορίες είναι βάσιμες και δεν συντρέχει θέμα παραγραφής, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο συγκροτείται από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου.

 

 

Της Δωρας Αντωνιου

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

8




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας