Πλυντήριο ξεπλύματος επιόρκων
Σε έκθεση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αναφέρονται οι τομείς όπου η διαφθορά «καλά κρατεί». «Περιττές» επιχορηγήσεις ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ το χρόνο σε φορείς, συλλόγους και ιδρύματα.
Η ατιμωρησία, η κακοδιοίκηση και η διαφθορά «καλά κρατούν» στον δημόσιο τομέα παρά τις προσπάθειες που γίνονται, κυρίως στη «μεταμνημονιακή» περίοδο, για αναδιάρθρωσή του.
Πέραν των διαπιστώσεων για τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος περιγράφεται ως ελεύθερο πεδίο αυθαιρεσιών, στην ετήσια έκθεση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή διαπιστώνονται κακοδιαχείριση και οικονομικές ατασθαλίες στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), καταγράφονται Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ κ.ά., ενώ για ακόμη μία φορά στον... χορό της αυθαιρεσίας και της διαφθοράς εμφανίζονται να πρωτοστατούν οι ΟΤΑ.
Οι τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη μεγαλύτερη κακοδιοίκηση είναι οι πολεοδομίες, ο τομέας του περιβάλλοντος, οι μεταφορές, τα δημοτικά έργα, οι άδειες καταστημάτων υγιειονομικού ενδιαφέροντος και οι δημοτικές επιχειρήσεις «που είναι σχεδόν όλες ελλειμματικές».
Σύμφωνα με τον κ. Ρακιντζή, η κακοδιοίκηση συνίσταται κυρίως στη μη εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων από υπαλλήλους «ενίοτε λόγω αδιαφορίας, διάθεσης αποφυγής ανάληψης ευθυνών εκ του φόβου ότι κατόπιν καταγγελίας θα θεωρηθούν επίορκοι και θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, αλλά και της διαφθοράς». Οπως, μάλιστα, επεσήμανε κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κατά το διάστημα που του είχε αφαιρεθεί η δικαιοδοσία ενστάσεων κατά αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων «έγινε πλυντήριο ξεπλύματος επιόρκων». Ο ίδιος μάλιστα δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την πρόθεση του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης να συγχωνεύσει τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Σωρεία οικονομικών ατασθαλιών εντοπίστηκε στην ΕΑΒ, ενώ αίσθηση προκαλούν τα ευρήματα των ελέγχων ως προς τις υπερωρίες των οδηγών. Μεταξύ άλλων στην έκθεση αναφέρεται ότι ο οδηγός του προέδρου λάμβανε μέχρι και 32.070 ευρώ ετησίως για υπερωρίες και ο οδηγός του διευθύνοντος συμβούλου έως και 32.389 ευρώ. Παράλληλα, εντοπίστηκαν «περιττές» επιχορηγήσεις ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ το χρόνο σε διάφορους φορείς, συλλόγους και ιδρύματα, ενώ για τη λειτουργία της ΕΑΒ είχαν συναφθεί ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 730 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα διαπιστώθηκε ότι προωθείτο ανάθεση κατασκευαστικού έργου σε υπεργολάβους χωρίς κριτήρια επιλογής αναδόχου, χωρίς χρονοδιαγράμματα υποχρεώσεων και δεσμεύσεων αναδόχου.
ΜΚΟ και αγρότες
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, προκύπτει ότι οι περισσότερες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δεν έχουν υποβάλει στις ΔΟΥ δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, συγκεντρωτικές, ΦΠΑ κ.ά. Αντίστοιχα είναι και τα ευρήματα που αφορούν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ενώ εκτιμάται ότι το Δημόσιο υπέστη ζημία από τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ αγροτών, καθώς οι ΔΟΥ δεν διενεργούσαν τους απαραίτητους ελέγχους.
Από την ετήσια έκθεση δεν θα μπορούσαν να λείπουν περιπτώσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και περιπτώσεις γενικών διευθυντών, που εντοπίστηκαν με πλαστά δικαιολογητικά, αλλά και περίπτωση εκπαιδευτικού, ο οποίος κρίθηκε επιεικώς, παρά το γεγονός ότι επισκεπτόταν πορνογραφικές ιστοσελίδες εν ώρα μαθήματος.
Της Εύας Καραμανώλη
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
8
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο