Κοινά γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη από τον TAP
Συνέντευξη του Ραχμάν Μουσταφάγιεφ στην Δωρα Aντωνιου
Την ενεργειακή, οικονομική και γεωπολιτική διάσταση της επιλογής του αγωγού ΤΑΡ για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς και το νέο τοπίο στις ελληνο-αζερικές σχέσεις αναλύει μιλώντας στην «Κ» ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ.
- Ποια είναι η σημασία του ΤΑΡ για τις χώρες διέλευσης και την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης;
- Κατ' αρχήν, θα ήθελα να συγχαρώ την ομάδα του ΤΑΡ και τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας, για την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Η επιλογή είναι αποτέλεσμα όχι μόνο της εμπορικής ελκυστικότητας του έργου, αλλά και των συντονισμένων προσπαθειών των κυβερνήσεων των τριών χωρών για την επιτυχία του. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η επιλογή υπέρ TAP είναι ιστορικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η απόφαση αυτή ανοίγει τον Νότιο Διάδρομο και μια νέα εναλλακτική πηγή εφοδιασμού με φυσικό αέριο - αυτή τη φορά από το Αζερμπαϊτζάν. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται μόνο για την πρώτη φάση, όταν θα υπάρχουν νέοι όγκοι αερίου το έργο TAP μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την προμήθεια με φυσικό αέριο των χώρων της Ανατολικής Ευρώπης, Δυτικών Βαλκάνιων και Κεντρικής Ευρώπης μέσω πρόσθετων διασυνδέσεων. Ετσι, δεν υπάρχουν χαμένοι, θα ωφεληθεί το σύνολο της Ευρώπης.
Οσον αφορά τη σημασία του συγκεκριμένου έργου για το Αζερμπαϊτζάν και τις χώρες διέλευσης, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής: για μας είναι ένα προσοδοφόρο εμπορικό έργο, παράγοντας ενίσχυσης της οικονομικής και επενδυτικής μας θέσης στις αγορές των χωρών διέλευσης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων στο μέλλον. Για την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία, η υλοποίηση του TAP θα αποτελέσει πηγή σημαντικών επενδύσεων για την ανάπτυξη υποδομών, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και νέων βιομηχανιών στους συναφείς τομείς της οικονομίας. Επιπλέον, ο TAP ενώνοντας τα συμφέροντα των χωρών, όπως Τουρκία, Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων μεταξύ των χωρών, της σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Ακούμε συχνά δικαιολογημένες απόψεις που αναφέρουν ότι η διαφοροποίηση είναι σημαντική για τους καταναλωτές φυσικού αερίου και για τις χώρες διαμετακόμισης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι βέβαιο πως η υλοποίηση του έργου θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας λόγω της δημιουργίας μιας νέας αξιόπιστης πηγής φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Αλλά η διαφοροποίηση είναι εξίσου σημαντική και για τον ίδιο τον πάροχο, που αποκτά πρόσβαση σε νέες αγορές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Αζερμπαϊτζάν αποκτά πρόσβαση στην πολλά υποσχόμενη και προσοδοφόρα αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων. Και αυτό αυξάνει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας.
Τέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω ξεχωριστά το σημαντικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα που σχετίζεται με την επιλογή του TAP. Η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που θα λάβει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν και θα ανοίξει τον Νότιο Διάδρομο. Σε μακροπρόθεσμη βάση -με το άνοιγμα νέων κοιτασμάτων- μπορεί να γίνει ένας περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου, από τον οποίο θα τροφοδοτούνται οι γειτονικές χώρες. Είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, το οποίο μπορεί να ενισχύσει τη γεωοικονομική και γεωπολιτική θέση της.
Σχέσεις εμπιστοσύνης
- Πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν μετά την απόφαση για τον ΤΑΡ και τη διαφαινόμενη πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar;
- Είμαι πεπεισμένος ότι η υλοποίηση του ΤΑP - του μεγαλύτερου επενδυτικού σχεδίου στη σύγχρονη ενεργειακή ιστορία της Ευρώπης με προϋπολογισμό 40 δισ. δολ., καθώς και η απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από τη Socar θα οδηγήσουν σε σημαντική ενίσχυση των σχέσεων του Αζερμπαϊτζάν με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς. Από τώρα και στο εξής -για πρώτη φορά στην ιστορία των σχέσεών μας- θα είμαστε συνδεδεμένοι για πολλά χρόνια με ισχυρούς δεσμούς κοινών οικονομικών και ενεργειακών συμφερόντων. Παρεμπιπτόντως, το γεγονός και μόνο ότι η εταιρεία μας συμμετείχε σε διαγωνισμό μέχρι την ολοκλήρωσή του αποτελεί αντανάκλαση του υψηλού επιπέδου των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, σύμβολο της εμπιστοσύνης μας στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, εμπιστευτικών προσωπικών σχέσεων μεταξύ του προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Με άλλα λόγια, ο αναμενόμενος ερχομός της Socar στην Ελλάδα αποτελεί το σύμβολο της πίστης μας στο επιτυχημένο μέλλον στη χώρα σας και της επιθυμίας μας να χτίσουμε μαζί αυτό το μέλλον.
Η θέση του ΤΑΡ
Την ιδιαίτερη σημασία που έχει η επιλογή του ΤΑΡ για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης επισημαίνει σε δήλωσή του στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του πρότζεκτ, κ. Κέτιλ Τούνγκλαντ:
«Η επιλογή του ΤΑΡ για τη μεταφορά του φυσικού αερίου του Σαχ Ντενίζ ΙΙ στην Ευρώπη είναι το πρώτο και εξαιρετικά σημαντικό βήμα για το άνοιγμα του Νότιου Διαδρόμου, που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση τροφοδοσίας με φυσικό αέριο των αγορών της Δυτικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από τα αποτελέσματα που έχει καταφέρει να επιτύχει ο ΤΑΡ και υπερήφανος ως μέλος της ομάδας ΤΑΡ την τελευταία τριετία. Τους επόμενους μήνες θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού με την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ για την ολοκλήρωση του οριστικού επενδυτικού πλάνου. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι υποστήριξαν τον ΤΑΡ τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας εφικτή την υλοποίηση αυτού του ιστορικού γεωπολιτικού πρότζεκτ και να συγχαρώ την κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ για τη διεξαγωγή μιας δίκαιης και διαφανούς διαδικασίας επιλογής».
Ο υπεύθυνος για την Ελλάδα διευθυντής του ΤΑΡ, Ρίκαρντ Σκούφιας, δήλωσε στην «Κ»:
«Οταν ενεπλάκην με τον ΤΑΡ πριν από δύο χρόνια, έδειχνε ως μια πρόκληση ενάντια σε κάθε προοπτική. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη μου στην Ελλάδα δεν κλυδωνίστηκε ποτέ. Γίναμε δέκτες μιας διαρκώς αυξανόμενης υποστήριξης από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον πρωθυπουργό και, τελικά, αισθάνομαι πολύ υπερήφανος, τόσο ως μέλος του πρότζεκτ, όσο και για τις ελληνικές μου ρίζες, που ο ΤΑΡ επικράτησε έπειτα από έναν πολυσύνθετο διαγωνισμό, έχοντας να αντιμετωπίσει πολύ ισχυρούς αντιπάλους».
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
8
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο