Ρύθμιση για τα ενυπόθηκα δάνεια - Το σχέδιο νόμου
Ως θετικό κρίνουμε, μετά από την πρώτη ανάγνωση, το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων, το οποίο άλλωστε αναμενόταν επί αρκετό καιρό.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα σε δανειολήπτες, καταβολής χαμηλότερης δόσης για μία περίοδο 48 μηνών, έτσι ώστε η καταβολόμενη δόση να μην υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματος τους. Και πρόκειται για δάνεια που συνήφθησαν μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2010 αλλά και όσα μετά από αυτήν την ημερομηνία διακανονίστηκαν από τους οφειλέτες και τις τράπεζες.
Για την υπαγωγή των νοικοκυριών στο πρόγραμμα διευκόλυνσης υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ οι δικαιούχοι πρέπει να πληρούν ορισμένα εισοδηματικά κριτήρια.
Ειδικότερα, αφορά άνεργους, φυσικά πρόσωπα (μισθωτούς στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και συνταξιούχους) με καθαρό ατομικό εισόδημα τις 15.000 ευρώ, οικογενειακό τις 25.000 ευρώ και τις 30.000 ευρώ για νοικοκυριά με τρία παιδιά και πάνω, καθώς και με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Για τους άνεργους, μάλιστα, προβλέπεται η μηδενική καταβολή για διάστημα 6 μηνών μέσα στην τετραετή περίοδο καθώς και για καθαρά ατομικά εισοδήματα κάτω των 9.000 ευρώ και οικογενειακά κάτω των 15.000 ευρώ επιτόκιο 1,25%.
Για περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά και για να δείτε το σχέδιο νόμου, διαβάστε αναλυτικό άρθρο της εφημερίδας “Το Βήμα”.
Από την πλευρά μας επιθυμούμε να κάνουμε δύο επισημάνσεις:
α) Ποιά είναι η χρονική διάρκεια ισχύος του νόμου; Εκτιμούμε ότι, εάν κάποιος σήμερα δεν πληροί τις συνθήκες για να υπαχθεί στη ρύθμιση, αλλά μπορεί να τις πληροί σε έξι μήνες από σήμερα, θα μπορέσει να υπαχθεί και αυτός; Από την ανάγνωση του σχεδίου νόμου, εκτιμούμε ότι θα μπορεί.
β) Στο επόμενο εξάμηνο, θα πρέπει το Υπουργείο Ανάπτυξης να ζητήσει από τις Τράπεζες ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των πολιτών που έκαναν χρήση αυτής της ρύθμισης, αλλά και του συνολικού ποσού που θα αφορούν οι ρυθμίσεις στη βάση του νέου νόμου. Αν ο αριθμός αυτός είναι μικρός, τα όρια θα πρέπει να αναθεωρηθούν, διαφορετικά, η ρύθμιση θα κινδυνεύει να μείνει “κενό γράμμα”.
γ) Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα πρέπει να μειωθούν. Πέραν από τις ευεργετικές επιδράσεις που θα έχει η παρούσα νομοθετική ρύθμιση σε πλήθος δανειοληπτών, η ανάγκη για τη μείωσή τους υπαγορεύεται από την κοινή λογική. Καθώς, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί περισσότερο από 33% (κατά μέσο όρο) στην περίοδο 2008-2013, είναι αδιανόητο το Υπουργείο να εξακολουθεί να κάνει τους υπολογισμούς του για την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, με βάση “φανταστικές” τιμές που εξυπηρετούν τις φορολογικές ορέξεις του κ. Στουρνάρα και της τρόικα!
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο