IIF: Όλο και πιο πιθανές οι αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους στο μέλλον
Έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της σφοδρής κρίσης τα επίπεδα του κρατικού χρέους παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ενώ η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στήριξη των Κεντρικών Τραπεζών. Αυτό αναφέρει στην τελευταία έκθεση του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), αναλύοντας τη δομή των χρεών σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Σύμφωνα με το IIF οι αναδιαρθρώσεις χρεών φαίνεται να είναι όλο και πιο πιθανές στο μέλλον. Επομένως, είναι σημαντικό να εισαχθούν οι τίτλοι στους διεθνείς κανόνες δικαίου, όπου τόσο οι δανειστές όσο και οι δανειζόμενοι να μην υποπέσουν "θύματα εκμετάλλευσης".
Σ' αυτό το θέμα, το IIF αναφέρει το παράδειγμα της Ελλάδος, όπου η αναδιάρθρωση του χρέους κρίθηκε επιτυχής αφού πλέον το χρέος της χώρας υπόκειται σε διεθνείς κανόνες δικαίου.
Η εξέλιξη αυτή θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη των αγορών στην αγορά ομολόγων, καθώς παρατηρείται ελαφρά αποστροφή του κινδύνου όσο οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται και τα επίπεδα του χρέους αυξάνονται.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το IIF, τα επίπεδα χρέους από την έναρξη της κρίσης έχουν αυξηθεί, ωστόσο η "κόπωση της λιτότητας" που έχει παρατηρηθεί στην ευρωζώνη οδηγεί σε ελαστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος επίτευξης των στόχων του ελλείμματος και του χρέους.
Οι αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, και πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ισπανία δείχνουν ευπάθεια στις αποπληθωριστικές πιέσεις σε σχέση με άλλες χώρες.
Η διακράτηση κρατικών ομολόγων από εγχώριες τράπεζες έχει αυξηθεί στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία από το 2006, καθιστώντας περισσότερο ευάλωτο τον κλάδο σε σχέση με άλλες χώρες.
Πηγή: bankingnews.gr
8
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο