Rehn (E.E): Αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση Χριστόφια για καθυστερήσεις

Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Rehn (E.E): Αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση Χριστόφια για καθυστερήσεις
image

Ευθύνες στην κυβέρνηση Χριστόφια αποδίδει ο Επίτροπος Rehn, τόσο για την καθυστέρηση του αιτήματος για την παροχή βοήθειας στην Κύπρο, όσο και για την μη λήψη των απαραίτητων μέτρων, πριν την ολοκλήρωση της κυπριακής συμφωνίας, η οποία επίσης καθυστέρησε σημαντικά, όπως τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Στο οικονομικό πρόγραμμα βοήθειας της Κύπρου, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Olli Rehn.

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε τον Μάρτιο, η πρώτη εκταμίευση αναμένεται μέχρι τα μέσα Μαΐου και επιτρέψει στην Κύπρο να αποφύγει  μια άτακτη στάση πληρωμών που θα είχε δραματικές συνέπειες για τον κυπριακό λαό, υπογράμμισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Τα ερωτήματα κλειδιά που προκύπτουν είναι τα εξής: Γιατί η Κύπρος βρέθηκε σε αυτή τη δραματική οικονομική κατάσταση, ώστε να αναγκαστεί να αιτηθεί ενός προγράμματος στήριξης; Γιατί πέρασαν εννέα μήνες από την υποβολή του αιτήματος έως ότου επιτευχθεί συμφωνία; Και τέλος ποια είναι τα βασικά στοιχεία του προγράμματος στήριξης της Κύπρου;

Τα προβλήματα της Κύπρου έχουν οικοδομηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Ρίζα του προβλήματος αποτέλεσε ο υπερμεγέθης τραπεζικός τομέας, που άνθισε προσελκύοντας ξένες καταθέσεις, με πολύ ευνοϊκούς όρους. Τα τραπεζικά προβλήματα αυτά επιδεινώθηκαν λόγω των κακών πρακτικών του risk management,. Λόγω της  έλλειψης επαρκούς εποπτείας, οι μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες;, εκτέθηκαν υπερβολικά σε κινδύνους.

Η Επιτροπή προειδοποίησε την Κύπρο για τη συσσώρευση των προβλημάτων της από νωρίς. Προειδοποιήσεις και πολιτική καθοδήγηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των τραπεζών και κατά συνέπεια δημοσιονομικών και μακροοικονομικών ανισορροπιών που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις και τις ανά χώρα συστάσεις στο πλαίσιο του πρώτου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου τον Ιούνιο του 2011.

Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του 2011, επικοινωνήσαμε με τις κυπριακές αρχές και τους ενημερώσαμε ότι ένα πρόγραμμα βοήθειας θα ήταν αναπόφευκτο, εκτός κι αν αντιμετωπίζονταν άμεσα τα οικονομικά προβλήματα. Τελικά, η Κύπρος ζήτησε οικονομική βοήθεια τον Ιούνιο του 2012.

Ο Επίτροπος Rehn, χαρακτηρίζει ατυχές το γεγονός ότι η Κύπρος χρειάστηκε πάνω από μισό χρόνο για να συνειδητοποιήσει τη βαρύτητα της κατάστασης της και τη μη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου. Εξίσου ατυχές είναι το γεγονός, ότι χρειάστηκαν  άλλοι εννέα μήνες, ώστε να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup για την κυπριακή διάσωση.

Ο Rehn, υπενθυμίζει τον ρόλο της Κομισιόν στα προγράμματα του ESM, τα οποία στηρίζονται στη διακυβερνητική Συνθήκη. Ο ρόλος της Επιτροπής είναι να δρα εκ μέρους των μελών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της διαπραγμάτευσης για το μνημόνιο.

Ο στόχος της Επιτροπής κατά τη διαδικασία καθιέρωσης ενός προγράμματος στήριξης και ειδικότερα στην περίπτωση της Κύπρου, ήταν τριπλός:

Να  βοηθηθεί η Κύπρος ώστε να επιστρέψει στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Κύπρος και στην Ευρώπη και η προστασία της ακεραιότητας του ευρώ και της ενιαίας αγοράς.

Η Επιτροπή εργάστηκε σκληρά για μια πιο σταδιακή προσαρμογή του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και της πραγματικής οικονομία, με στόχο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και επαρκή χρηματοδότηση.

Ωστόσο, η αναποφασιστικότητα, οι καθυστερήσεις και μια πολύ σταθερή οικονομική πίεση περιόρισαν σημαντικά τις διαθέσιμες επιλογές. Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ήταν έτοιμα να δεσμευτούν για την παροχή έως και 10 δισ. ευρώ. Η Κύπρος, ως εκ τούτου αναμενόταν να κινητοποιήσει σημαντικούς εσωτερικούς πόρους για να καλύψει το υπόλοιπο των χρηματοδοτικών αναγκών της, μέσα από μια σειρά από φορολογικά μέτρα και με την κατανομή των βαρών με τους πιστωτές του τραπεζικού του τομέα.

Μέχρι τον Μάρτιο, η οικονομική κατάσταση είχε επιδεινωθεί τόσο δραματικά, που το σενάριο μιας πιο σταδιακής οικονομικής προσαρμογής δεν υπήρχε πλέον στο τραπέζι, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Olli Rehn. Ιδιαίτερα, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης των κατάστασης των κυπριακών τραπεζών.

Σύντομα, κατέστη ξεκάθαρο το γεγονός ότι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου, η Λαίκή θα έπρεπε να αναδιαρθρωθεί σύντομα.  Ο κίνδυνος της πλήρους κατάρρευσης ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος - και, επομένως, μια σαρωτική απώλεια των καταθέσεων και των αποταμιεύσεων και μια άτακτη στάση πληρωμών - ήταν έτοιμος να υλοποιηθεί. Αυτό θα ήταν μια καταστροφή για την Κύπρο και για τον κυπριακό λαό.

Στις 10 ημέρες που μεσολάβησαν μέχρι το Eurogroup της 25ης Μαρτίου, όπου συμφωνήθηκαν τα οριστικά σημεία της συμφωνίας, οι τράπεζες παρέμειναν κλειστές, ενώ όταν άνοιξαν, επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι στην κίνηση των κεφαλαίων, ώστε να αποφευχθεί η φυγή καταθέσεων.

Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις των ελέγχων κεφαλαίου στην Κύπρο. Οι προσωρινοί περιορισμοί μπορεί να θεωρηθούν δικαιολογημένοι στις δεδομένες συνθήκες, αλλά η Επιτροπή θα εξασφαλίσει ότι τα μέτρα αυτά δεν διαρκούν περισσότερο από ό, τι είναι απολύτως απαραίτητο.

Ένα κρίσιμο βήμα εκείνη την περίοδο, ήταν η οριοθέτηση των ελληνικών εργασιών των κυπριακών τραπεζών, που η Τρόικαενθάρρυνε. Η επιτυχής υλοποίηση της πράξης αυτής ήταν απαραίτητη για την εξασφάλιση της εμπιστοσύνης και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη.

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος

«Επιτρέψτε μου τώρα να στραφώ στους βασικούς στόχους του προγράμματος χρηματοδοτικής .Το πρόγραμμα θα υποστηρίξει την Κύπρος στην διόρθωση των υπερβολικών οικονομικών ανισορροπιών από τις οποίες πάσχει», αναφέρει ο Olli Rehn.

Βασικοί στόχοι, είναι να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα μέσω της βαθιάς αναδιάρθρωσης, να διασφαλιστεί η υγεία των δημόσιων οικονομικών, και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Το πρόγραμμα στοχεύει στη διασφάλιση ενός μικρότερου αλλά ανθεκτικού και διαφανή τραπεζικού τομέα. Η μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και την εξασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής της αποτελεί βασικό στοιχείο στο πλαίσιο αυτό, και απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση από τον ESM.

Από την άποψη της δημοσιονομικής πολιτικής, το πρόγραμμα επιτρέπει στην Κύπρο να τερματιστεί η κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος σε μια περίοδο τεσσάρων ετών.

Το πρόγραμμα περιγράφει επίσης μια ολοκληρωμένη ατζέντα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανανέωση της κυπριακής οικονομίας, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά της, όπως ένα καλά εκπαιδευμένο και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό.

Η Επιτροπή στέκεται δίπλα στον κυπριακό λαό, ώστε να τους βοηθήσουμε μέσα από αυτούς τους δύσκολους καιρούς και να ξαναχτίσουν την οικονομία τους.

Τα μαθήματα από την κυπριακή κρίση

«Εν κατακλείδι, θα έλεγα ότι υπάρχουν τέσσερα διδάγματα απόν την περίπτωση της Κύπρου», υπογραμμίζει ο Olli Rehn.

Πρώτον, πρέπει να υπάρχει απόλυτη σαφήνεια σχετικά με εγγύηση των καταθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup και η Κύπρος ανέλαβαν ταχεία διορθωτικά μέτρα και υπογράμμισαν ότι εξασφαλίζονται οι καταθέσεις , οι οποίες είναι εγγυημένες στην Ευρώπη.

Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια τραπεζική ένωση για την πρόληψη της ανάπτυξης των μη βιώσιμων τραπεζικών τομέων, όπως στην περίπτωση της Κύπρου.

Τρίτον, όταν γίνεται αναπόφευκτο ότι μια χώρα έχει ανάγκη από οικονομική βοήθεια, είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα το συντομότερο. Οι καθυστερήσεις είναι πολύ δαπανηρές  για την οικονομία και την κοινωνία.

Τέταρτον, πρέπει να αναγνωρίσουμε τα διαρθρωτικά προβλήματα της λήψης αποφάσεων στον τομέα των οικονομικών και χρηματοδοτικών υποθέσεων. Αυτό απαιτεί  την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η οποία θα πρέπει να φέρει τις τρέχουσες διακυβερνητικές ρυθμίσεις στο κοινοτικό πλαίσιο και να ενισχύσει την εξωτερική εκπροσώπηση της ζώνης του ευρώ.

Τέλος, σε προσωπικό τόνο, ο κ. Rehn αναφέρει ότι εργάστηκε σκληρά για πέντε χρόνια ως Επίτροπος για τη διεύρυνση, ώστε να διευκολυνθεί η επανένωση της Κύπρου. «Λυπάμαι που δεν υπήρξε αποφασιστική πρόοδος», αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι σήμερα, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η επανένωση του νησιού θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου. Τώρα είναι πράγματι καιρός να αναζωογονηθεί η διαδικασία που οδηγεί προς την επανένωση», κατέληξε.

 

 

Πηγή: bankingnews.gr

 

 

8




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας