Η ΕΚΤ πρέπει να κάνει περισσότερα

Αρχική | Οικονομία | Η ΕΚΤ πρέπει να κάνει περισσότερα
image

Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ, έχει αναζωπυρωθεί η δημόσια συζήτηση για το ποιες είναι οι ορθές μακροοικονομικές πολιτικές επιλογές. Ενα ενδιαφέρον νέο στοιχείο της συζήτησης είναι κατά πόσο πρέπει να ακολουθηθεί διαφοροποιημένη νομισματική πολιτική προκειμένου να αντιμετωπιστούν διαφορετικές καταστάσεις που ισχύουν σε διαφορετικές χώρες της Ευρωζώνης. Θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφοροποίηση της νομισματικής πολιτικής και πόσα μπορεί να επιτύχει η νομισματική πολιτική;

Πρωτίστως και κυρίως, η νομισματική πολιτική εξαρτάται από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι προς το παρόν στο 1,7% και η διετής πρόβλεψη αναφέρει 1,5%. Το παραγωγικό χάσμα για την Ευρωζώνη υπολογίστηκε από την Κομισιόν τον Φεβρουάριο σχεδόν στο 3%, δηλαδή υπάρχει σημαντική υστέρηση. Συνεπώς οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν με σαφήνεια ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε ύφεση και ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ κάτω από τον στόχο του σχεδόν 2%. Οπότε, δικαιολογείται περισσότερο επεκτατική μακροοικονομική πολιτική για το σύνολο της Ευρωζώνης. Εξετάζοντας μεμονωμένες χώρες της Ευρωζώνης, η αδύναμη οικονομία στη νότια Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Παρ’ όλα αυτά ακόμη και οι δυνατότερες οικονομίες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, εμφανίζουν παραγωγικό χάσμα. Με απόλυτους όρους ακόμη και η Γερμανία φαίνεται να εισέρχεται σε ύφεση, ενώ ο πληθωρισμός είναι πολύ κοντά στον μέσο όρο της Ευρωζώνης, οπότε και γι’ αυτήν δικαιολογείται οικονομική ενίσχυση. Τα πρώτα εννέα χρόνια της νομισματικής ένωσης, η ανάπτυξη της Ευρωζώνης στηρίχθηκε στην ισχυρή, αλλά μη βιώσιμη, ανάπτυξη των χωρών του Νότου και τώρα ήρθε η ώρα η Γερμανία ν’ αναπτυχθεί περισσότερο από τον μέσο όρο για να βοηθήσει στη διόρθωση των οικονομικών ανισορροπιών. Ο ρυθμός του γερμανικού πληθωρισμού ήταν σημαντικά χαμηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ σε αρκετές χώρες του Νότου ήταν σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο. Αυτή η διαφορά στις τιμές απαιτεί διόρθωση της τάξης του 10%-20%, ανάλογα με τη χώρα. Μια συνέπεια της απόκλισης του παρελθόντος είναι ότι μελλοντικά ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα πρέπει να είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Για να συμβεί αυτό, η γερμανική οικονομία θα πρέπει να αναπτυχθεί δυνατά.

Η περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού από την ΕΚΤ θα ενίσχυε την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στη Γερμανία. Οι γερμανικές τράπεζες μπορούν να δανειστούν με επιτόκιο πολύ χαμηλότερο από το επιτόκιο των repos της ΕΚΤ, οπότε μείωσή του δεν είναι πιθανό να διευκολύνει τις συνθήκες δανεισμού για τις γερμανικές τράπεζες. Αντιθέτως, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων θα ήταν ο κατάλληλος τρόπος για να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Η μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ θα βοηθήσει τις τράπεζες στον Νότο, ωστόσο είναι απίθανο ότι θα βοηθήσει καθοριστικά στον τερματισμό της βαθιάς ύφεσης. Το γεγονός ότι οι τράπεζες είναι αδύναμες, αποτρέπει τη μείωση των επιτοκίων και οι συνθήκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων παραμένουν πολύ δύσκολες. Συνεπώς, η ΕΚΤ εκτός από τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού θα πρέπει να ενδυναμώσει τα μη συμβατικά μέτρα της προκειμένου να ενισχύσει την πιστωτική επέκταση, ιδίως στη Νότια Ευρώπη. Θα μπορούσε δε να χαλαρώσει και τους όρους για τις εγγυήσεις που θα δέχεται ώστε να περιλαμβάνουν και δάνεια προς επιχειρήσεις.

* O κ. Guntram Wolff είναι αναπληρωτής διευθυντής του think tank Bruegel.

 

 

Tου Guntram Wolff*

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

8




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας