Στροφή κεντρικών τραπεζών στις μετοχές

Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Στροφή κεντρικών τραπεζών στις μετοχές
image

Η υποχώρηση αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα οδηγεί στην ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου

Οι κεντρικοί τραπεζίτες, που στα θησαυροφυλάκιά τους έχουν συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 8,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ, αγοράζουν μετοχές σε ποσότητες ρεκόρ. Ο λόγος που στρέφει τους συνήθως συντηρητικούς κεντρικούς τραπεζίτες στις μετοχές είναι η μείωση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων σε πολλές περιπτώσεις κάτω και από το επίπεδο του πληθωρισμού. Απαντώντας σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε αυτόν τον μήνα από τη Central Banking Publications και τη Royal Bank of Scotland, 23 σε σύνολο 60 κεντρικών τραπεζιτών δήλωσαν ότι ήδη κατέχουν μετοχές ή σκοπεύουν ν’ αγοράσουν. Σχεδόν οι μισοί απάντησαν ότι η χαμηλή απόδοση των κρατικών ομολόγων τούς αναγκάζει να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε στις 4 Απριλίου ότι θα υπερδιπλασιάσει τις επενδύσεις της σε μετοχές στα 26,9 δισ. ευρώ μέχρι το 2014. Η Τράπεζα του Ισραήλ αγόρασε μετοχές για πρώτη φορά πέρυσι, ενώ η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η αντίστοιχη της Τσεχίας έχουν αυξήσει την κατοχή μετοχών τουλάχιστον στο 10% της αξίας των αποθεματικών τους. «Σίγουρα και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες αγοράζουν ή σκέφτονται ν’ αγοράσουν μετοχές», λέει ο Γιαν Σμιντ, εκτελεστικός διευθυντής διαχείρισης κινδύνου στην Κεντρική Τράπεζα της Τσεχίας, παραδεχόμενος βέβαια ότι οι μετοχές πάντοτε κρύβουν κινδύνους. «Εφόσον αυξάνονται τ’ αποθεματικά, αυξάνεται και η πίεση για αύξηση της διασποράς. Οι μετοχές δεν είναι η κατάλληλη επένδυση για κάθε κεντρική τράπεζα, ωστόσο όλο και περισσότερες κάνουν αυτή την επιλογή», εξηγεί ο Γκάρι Σμιθ της BNP Paribas Investment Partners. Τα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών αυξήθηκαν κατά 562 δισ. ευρώ το 2012 και έφτασαν στο ύψος ρεκόρ των 8,34 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ.

Ο λόγος που οι διαχειριστές των περιουσιακών στοιχείων των κεντρικών τραπεζών στρέφονται στις μετοχές είναι η πτώση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων, η οποία προκλήθηκε από τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζιτών ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Βρετανίας να αναζωογονήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας. Συνήθως οι κεντρικοί τραπεζίτες κατέχουν περιουσιακά στοιχεία, όπως κρατικά ομόλογα, τα οποία μπορούν να ρευστοποιήσουν εύκολα στην περίπτωση που χρειαστούν χρήματα για να αντιμετωπίσουν πιέσεις που δέχεται το εθνικό τους νόμισμα. Ωστόσο, το γεγονός ότι πλέον η απόδοση πολλών κρατικών ομολόγων είναι χαμηλότερη από τον πληθωρισμό ενέχει τον κίνδυνο να μειωθεί η αξία των αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών. Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας είχε τοποθετημένο το 82% των αποθεματικών της, ύψους 254 δισ. ευρώ, σε κρατικά ομόλογα το δ΄ τρίμηνο του 2012.

«Δίψα» για αποδόσεις

Η αγορά μετοχών από τους κεντρικούς τραπεζίτες δείχνει ότι η «δίψα» τους για μεγαλύτερη απόδοση των επενδύσεών τους έχει ως συνέπεια την αλλαγή της συμπεριφοράς τους σε πιο ριψοκίνδυνη, εξηγεί ο Μάθιου Μπίσλι, επικεφαλής ανάλυσης αγορών στη Henderson Global Investors Holding Ltd, η οποία διαχειρίζεται περίπου 76 δισ. ευρώ. «Οι μετοχές είναι η τελευταία κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που αντέχει. Οταν οι μερισματικές αποδόσεις είναι μεγαλύτερες από τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, τότε είναι πολύ λογική επιλογή». Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι εταιρείες του S&P 500 δίνουν ως μέρισμα το 2,2% της συνδυασμένης τιμής των μετοχών τους, ενώ η απόδοση των 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων είναι 1,69%. Από την αρχή του έτους ο S&P 500 έχει κερδίσει 11%, ενώ η απόδοση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους είναι 0,7%, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America. Η απόδοση των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων μειώθηκε στο επίπεδο ρεκόρ του 1,38% τον περασμένο Ιούλιο, ενώ τον ίδιο μήνα η απόδοση των 10ετών γερμανικών κρατικών ομολόγων είχε υποχωρήσει στο 1,13%.

 

 

8




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας