Περαιτέρω απελευθέρωση επαγγελμάτων προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Περαιτέρω απελευθέρωση επαγγελμάτων προβλέπει το πολυνομοσχέδιο
image

Την ιδιότητα του λογιστή - φοροτεχνικού και μάλιστα με ταυτότητα β΄ τάξης, την ίδια δηλαδή που χορηγείται και στους αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ, θα μπορούν να αποκτούν ακόμη και απλοί απόφοιτοι λυκείου αρκεί να έχουν πρακτική εμπειρία σε λογιστικό γραφείο επτά ετών. Τούτο προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, ρύθμιση, πάντως, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από βουλευτές, καθώς και από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας κάνοντας λόγο για διάλυση του επαγγέλματος.

Αντιδράσεις, πάντως, για μία ακόμη φορά προκάλεσε η απελευθέρωση του λεγόμενου bake-off (ολοκλήρωση περάτωσης έψησης κατεψυγμένης ζύμης εντός των σούπερ μάρκετ), διάταξη η οποία αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις, για να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, βάσει των προτεινόμενων διατάξεων οι επαγγελματικές ταυτότητες των λογιστών - φοροτεχνικών μειώνονται σε δύο από τέσσερις που είναι σήμερα. Με βάση τα νέα δεδομένα, επαγγελματική ταυτότητα λογιστή - φοροτεχνικού β΄ τάξης θα χορηγείται από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος: α) Στους αποφοίτους Γενικού Λυκείου, οι οποίοι ασκούν επί επτά χρόνια το επάγγελμα του βοηθού λογιστή, β) στους αποφοίτους Επαγγελματικού Λυκείου ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου κλάδου Οικονομίας, οι οποίοι ασκούν επί έξι έτη το επάγγελμα του βοηθού λογιστή, γ) στους αποφοίτους Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) Λογιστικής, οι οποίοι ασκούν επί πέντε έτη το επάγγελμα του βοηθού λογιστή και δ) στους αποφοίτους των μακροχρόνιων προγραμμάτων κατάρτισης του Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας (ΕΛΚΕΠΑ), οι οποίοι ασκούν επίσης επί πέντε έτη το επάγγελμα του βοηθού λογιστή. Ταυτότητα β΄ τάξης θα χορηγείται και στους αποφοίτους των οικονομικών τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίοι ύστερα από τριετή άσκηση του επαγγέλματος θα μπορούν να λαμβάνουν επαγγελματική ταυτότητα α΄ τάξης.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει, ακόμη, την κατάργηση του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ) και πλέον δημιουργείται το Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών, ενώ οι αμοιβές στο συγκεκριμένο επάγγελμα θα καθορίζονται ελεύθερα.

Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης αγορών και επαγγελμάτων εντάσσονται επίσης οι αλλαγές στο bake-off και στο καθεστώς αδειών των πωλητών λαϊκών αγορών. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, για την εγκατάσταση bake-off δεν απαιτούνται συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα και απλώς όταν βρίσκεται εντός σούπερ μάρκετ θα πρέπει να διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κατάστημα με κινητό ή σταθερό χώρισμα. Σε ό,τι αφορά τα πρατήρια άρτου, μπορούν να ιδρύονται ακόμη και σε υπόγεια. Επίσης, εάν δεν είναι αυτόνομα, μπορεί να λειτουργούν σε όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών πλην των κρεοπωλείων, των πτηνοπωλείων, των ιχθυοπωλείων, των περιπτέρων και των καταστημάτων ψιλικών.

Με το πολυνομοσχέδιο καταργείται το δικαίωμα μεταβίβασης των αδειών επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών (όχι των παραγωγών) και επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση θανάτου του κατόχου της άδειας ή σε περίπτωση που αυτός πάσχει από ανίατη ασθένεια ή μόνιμη αναπηρία.

 

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

8




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας