«Εξέγερση» των φοιτητών κατά των παρατάξεων

Αρχική | Ειδήσεις | Κοινωνία | «Εξέγερση» των φοιτητών κατά των παρατάξεων
image

Φοιτητές ζητούν να πάψει η κομματοκρατία στο Τμήμα τους! Στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου η πλειονότητα των φοιτητών αντιστάθηκε στη συμπαιγνία των εκπροσώπων των φοιτητικών-κομματικών παρατάξεων και ζήτησε στις χθεσινές φοιτητικές εκλογές να υπάρξει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και όχι ξεχωριστά ψηφοδέλτια για κάθε παράταξη. «Δεν θέλουμε να μας λογίζουν ως δεξαμενή νέων ψηφοφόρων. Δεν θέλουμε κάθε τοπικός κομματικός παράγοντας να “χρεώνεται” τις δικές μας επιλογές για τον φοιτητικό σύλλογο του Τμήματος» ανέφερε χθες στην «Κ» φοιτήτρια του Τμήματος. Πρόκειται για αχτίδα φωτός στο θλιβερό τοπίο του φοιτητικού κινήματος, όπου το κομματικό-παραταξιακό στοιχείο υπερισχύει. Ενδεικτικό της μικροκομματικής στόχευσης των «φοιτητοπατέρων» είναι ότι ουδείς χθες έκανε αυτοκριτική για τους λόγους που δεν κινητοποιήθηκαν οι φοιτητές για να ψηφίσουν, παρά τις τόσες και κρίσιμες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (π.χ. το σχέδιο «Αθηνά», ο νέος νόμος-πλαίσιο). Στις εκλογές συμμετείχαν περίπου 100.000 φοιτητές - όσοι και πέρυσι, όταν η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 50%, το χαμηλότερο ποσοστό μεταπολιτευτικά.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν, μιλώντας στην «Κ», φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Παν. Πελοποννήσου, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, εδώ και αρκετές ημέρες στην πλειονότητά τους οι ενεργοί φοιτητές του Τμήματος αποφάσισαν φέτος να μην επιτρέψουν στις φοιτητικές παρατάξεις να τους «καπελώσουν», προσπαθώντας να αλιεύσουν ψήφους και εντυπώσεις μέσω των φοιτητικών εκλογών. Ετσι, ζήτησαν οι εκλογές να γίνουν με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, όπως επιτρέπει ο νέος νόμος-πλαίσιο. Για τη συγκρότηση ενιαίου ψηφοδελτίου απαιτείται αλλαγή του καταστατικού του φοιτητικού συλλόγου και για τον λόγο αυτό οι 80 στους 105 ενεργούς φοιτητές ζήτησαν την αναβολή των εκλογών για τις 15 Μαΐου.

Ομως, οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, του ΜΑΣ (ΚΚΕ) και μιας ανεξάρτητης παράταξης (με στοιχεία απ’ όλο το φάσμα του χώρου της Δεξιάς) αποφάσισαν να γίνουν οι εκλογές. Χθες, λοιπόν, από το πρωί επιχειρήθηκαν εκλογές από τους εκπροσώπους των παρατάξεων, όμως οι φοιτητές δεν αναγνώρισαν τη διαδικασία. Μάλιστα, επιθυμούν να κινηθούν δικαστικά, κάνοντας ένσταση κατά της εγκυρότητας της διαδικασίας. «Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ενδιαφέρονται να καταγράψουν ένα ποσοστό και να το παρουσιάσουν στις τοπικές οργανώσεις των κομμάτων τους ως δική τους επιτυχία. Είναι απαράδεκτο φαινόμενο, που θέλουμε, τουλάχιστον στον δικό μας φοιτητικό σύλλογο, να πάψει να υφίσταται» ανέφερε στην «Κ» φοιτήτρια του Τμήματος. «Οι παρατάξεις δεν εκφράζουν παρά μια μειοψηφία φοιτητών, από την οποία οι περισσότεροι είναι και μέλη των ίδιων των παρατάξεων. Οι παρατάξεις παράγουν κομματικούς στρατούς, δεν εκφράζουν τα ενδιαφέροντα των φοιτητών για τη σχολή, για τις σπουδές. Αλλωστε αυτό φαίνεται και από την εκλογική δύναμη κάθε παράταξης, που είναι αποτέλεσμα της κομματικής κινητοποίησης και του πελατειακού συστήματος» πρόσθεσε στην «Κ» έτερος φοιτητής του ίδιου Τμήματος.

Την ίδια στιγμή, το γενικότερο κλίμα των φετινών εκλογών ήταν απολύτως υποτονικό. Μικρή ένταση μόνο υπήρξε στο ΕΜΠ, όταν ομάδα αγνώστων εισήλθε στον κεντρικό χώρο της οδού Πατησίων και προκάλεσε καταστροφές σε αφίσες και προεκλογικό υλικό παρατάξεων. Με τα ίδια άτομα συνδέθηκε και η επίθεση, λίγο αργότερα, στην Οδό Ναυαρίνου κατά διμοιρίας ΜΑΤ που εδρεύει μόνιμα στην περιοχή. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν πετώντας χειροβομβίδες κρότου-λάμψης χωρίς να καταγραφούν τραυματισμοί ατόμων και καταστροφές στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, η κύρια ένταση ήταν εκείνη στα γνωστά κομματικά επιτελεία, ενώ η Χρυσή Αυγή απέτυχε να κατέβει επισήμως στις εκλογές παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τοπικούς παράγοντες (σε Κρήτη και Πελοπόννησο), πλην κάποιων σχημάτων που παρουσιάστηκαν ως ανεξάρτητα. Ετσι, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που είχε δεδομένη μία ακόμη, την 27η, πρωτιά, ανησυχούσε για το ποσοστό της, η ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ) εάν θα πιάσει διψήφιο ποσοστό (πάνω από το περυσινό 9%), η ΠΑΣΠ για το μέγεθος της πτώσης της, η ΕΑΑΚ της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς εάν θα μειωθεί τη διαφορά της από την Πανσπουδαστική ...

 

 

Του Αποστολου Λακασα

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

8




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας