ΣΕΠΟΑ: Ζητά μείωση του ΦΠΑ στο 13% στην εστίαση

Αρχική | Φορολογικά | ΣΕΠΟΑ: Ζητά μείωση του ΦΠΑ στο 13% στην εστίαση
image

«Μπούμερανγκ» για τα δημόσια ταμεία αλλά και για την όποια προσπάθεια καταβάλλει η Κυβέρνηση για μείωση της ανεργίας έχει αποβεί η διατήρηση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης στο 23% παρά τις αντιθέτου προεκλογικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης για επανεξέταση του μέτρου.

Όπως ανέφερε στο Euro2day ο κ. Θανάσης Παπανικολάου επικεφαλής του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) και διευθύνων σύμβουλος του κλάδου εστίασης του ομίλου Vivartia η κατάσταση είναι δραματική για τις επιχειρήσεις του κλάδου και δη για εκείνες που συνεχίζουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος (εφορία, εργοδοτικές εισφορές) αλλά και προς τους εργαζόμενους τους.

Και αυτό διότι πέραν των λειτουργικών εξόδων, τη δραματική μείωση της κατανάλωσης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από «επιχειρήσεις» φαντάσματα.

Προκειμένου να μην υπάρξουν και άλλα λουκέτα, και άλλες χαμένες θέσεις εργασίας, ο ίδιος επαναλαμβάνει την ανάγκη να υπάρξει άμεσα μείωση του ΦΠΑ προκειμένου και το ελληνικό τουριστικό προϊόν να γίνει πιο ελκυστικό.

Κάτι που θα υποστηρίξει και στην επικείμενη συνάντηση που θα έχουν εκπρόσωποι του ΣΕΠΟΑ με κλιμάκιο της Τρόικας σε μια προσπάθεια να λειανθεί το έδαφος ώστε τη φετινή θερινή σεζόν ή μέρος αυτής ο ΦΠΑ στην εστίαση να μειωθεί.

Πληροφορίες του Euro2day αναφέρουν ότι ο ΣΕΠΟΑ θα προτείνει ο ΦΠΑ στην εστίαση να πέσει στο 13% από 23% που είναι σήμερα. 

Σημειώνεται ότι η αρχική πρόταση του Συνδέσμου έκανε λόγο για ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στο 9%, πρόταση η οποία έχει προσκρούσει τόσο στην Τρόικα, όσο και στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, παρά το ότι αυτό αποτελούσε προεκλογική δέσμευση των κομμάτων της κυβέρνησης. 

Χθες εξάλλου ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος σε αυτό το μείζον για τον κλάδο της εστίασης θέμα, σημείωσε ότι θα συζητηθεί με την Τρόικα τον Ιούνιο.

Σε περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ στο 13% ο ΣΕΠΟΑ έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα κάνει εκτενή καμπάνια γιά να περάσει η μείωση αυτή στον καταναλωτή, έτσι ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να αποκτήσει ξανά ο κλάδος τη δυναμική που έχει χάσει. 

Σημειώνεται ότι από το Φθινόπωρο του 2011 οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο του υψηλού ΦΠΑ στον κλάδο, έχουν χαθεί περισσότερες από 40.000 θέσεις εργασίας, ο τζίρος έχει υποχωρήσει πάνω από 50% ενώ στα 5.000 υπολογίζονται τα λουκέτο στον κλάδο. 

Εκτός όμως από τις εταιρείες του κλάδου σοβαρές είναι και οι επιπτώσεις τόσο στα έσοδα του κράτους τα οποία λόγω πτώσης της κατανάλωσης έχουν μειωθεί όσο και σε επίπεδο εργοδοτικών εισφορών οι οποίες και αυτές με τη σειρά τους έχουν μειωθεί σημαντικά εξαιτίας της απώλειας θέσεων εργασίας. Και όχι μόνο αυτό.

Όπως καταγγέλλουν παράγοντες του κλάδου η φοροδιαφυγή εκτινάχθηκε στα ύψη, ενώ την ανιούσα έχει πάρει η ανασφάλιστη εργασία.

 

 

Πηγή: euro2day.gr

 

 

8




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας