Ανεξαρτητοποιείται η Γενική Γραμματεία Εσόδων και παίρνει το... μισό ΣΔΟΕ
Σπάει στα δύο το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Υστερα από απαίτηση της τρόικας, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανεξαρτητοποιείται, αναλαμβάνει πρόσθετες αρμοδιότητες, καθώς και το μισό ΣΔΟΕ.
Δηλαδή, ο προληπτικός έλεγχος, τα συνεργεία ελέγχου για την ορθή απόδοση του ΦΠΑ, η διακίνηση αγαθών, το λαθρεμπόριο καυσίμων περνούν υπό τη σκέπη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Αντίθετα, παραμένουν στο παλαιό ΣΔΟΕ το οικονομικό έγκλημα, το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», υποθέσεις κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ, οι έλεγχοι που χειρίζεται η διεύθυνση ειδικών υποθέσεων, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, o έλεγχος των καταθετών του εξωτερικού, οι offshore εταιρείες και οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για παράνομο πλουτισμό.
Αλλαγές αναμένονται και στο ελεγκτικό δυναμικό. Η τρόικα ζήτησε την ανανέωση του ελεγκτικού δυναμικού και όπως είχε επισημανθεί σε παλαιότερη έκθεση του ΔΝΤ: «Το ηλικιακό προφίλ του εργατικού δυναμικού δεν συμβαδίζει με την επιθυμητή αλλαγή. Πάνω από το 50% του προσωπικού είναι άνω των 50 ετών και το 26% του εργατικού δυναμικού ξεπερνά τα 55 έτη».
Ειδικότερα, οι αλλαγές που θα γίνουν άμεσα στη Γενική Γραμματεία Εσόδων και στον ελεγκτικό μηχανισμό προβλέπουν:
- Το «σπάσιμο» του ΣΔΟΕ σε δύο μηχανισμούς.
- Τη μεταφορά της φορολογικής πολιτικής στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών.
- Τον επαναπροσδιορισμό της υπηρεσίας ελέγχου των μεγαλοοφειλετών.
- Την πλήρη στελέχωση της μονάδας ελέγχου των μεγαλοοφειλετών και τη δημιουργία μιας δεύτερης αντίστοιχης μονάδας που θα λειτουργεί παράλληλα και θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου για έλεγχο 1.500 υποθέσεων μέσα στο 2013.
- Την επιτάχυνση πρόσληψης 200 εξωτερικών ελεγκτών, για να επιτευχθεί ο στόχος ελέγχων έως το τέλος Ιουνίου.
- Την αύξηση του αριθμού των εξωτερικών ελεγκτών, που θα προσλαμβάνονται κατά 500 άτομα ετησίως το 2013 και το 2014.
Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, στην ομιλία του σε συνέδριο του Economist, αναφερόμενος στο θέμα της φοροδιαφυγής τόνισε ότι: «Η Ελλάδα έχει τα εργαλεία να το καταφέρει, δεν είναι τεχνικό το θέμα. Το θετικό είναι ότι υπάρχει πολιτική βούληση».
Πρ. Χατζηνικολαου
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
8
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο