Ριζικές αλλαγές στις προανακριτικές
Δικαστικοί θα εξετάζουν τους περισσότερους μάρτυρες και θα συγκεντρώνουν τις αποδείξεις, οι βουλευτές θα εκδίδουν το πόρισμα
Τέλος εποχής για την προανακριτική επιτροπή, όπως την ξέραμε έως σήμερα, σηματοδότησαν οι έρευνες για τη λίστα Λαγκάρντ και τα όσα τραγελαφικά σημειώθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δρομολογούνται άμεσες μεταβολές στη λειτουργία του εν λόγω θεσμού.
Οι απίστευτες κόντρες μεταξύ των βουλευτών της προανακριτικής, αλλά και η αντιμετώπιση συγκεκριμένων μαρτύρων στην έρευνα για τη λίστα, προκάλεσαν έντονη ανησυχία στα επιτελεία και των τριών κομάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, τα οποία εισηγήθηκαν άμεσες αλλαγές στη λειτουργία της επιτροπής, ακόμα και πριν από τη συνταγματική αναθεώρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα αξιοποιηθούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις του Κανονισμού της Βουλής, που δίδουν τη δυνατότητα συνδρομής των δικαστικών αρχών στο έργο των προανακριτικών επιτροπών.
Με βάση τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, δίχως καμία νέα νομοθετική αλλαγή, εφεξής το έργο της προανακριτικής θα διενεργούν ουσιαστικά δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί που θα αναλαμβάνουν την εξέταση του μεγάλου όγκου των μαρτύρων, όπως και τη συγκέντρωση των αποδείξεων. Η εξέταση των μαρτύρων θα γίνεται, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό, από δικαστικούς λειτουργούς με εντολή της Βουλής και με ερωτηματολόγιο που οι βουλευτές οι οποίοι θα μετέχουν στην προανακριτική επιτροπή θα ετοιμάζουν, δίχως όμως οι ίδιοι να εμπλέκονται στην εξέτασή τους. Μόνον εξαιρετικά σημαντικοί μάρτυρες θα εξετάζονται από την ίδια την προανακριτική επιτροπή, η οποία θα έχει την αρμοδιότητα να αξιολογεί το υλικό που θα συγκεντρώνουν για λογαριασμό της οι δικαστικές αρχές και να συντάσσει το πόρισμά της.
Η ανάθεση με αξιοποίηση των διατάξεων του ισχύοντος Κανονισμού της Βουλής το βασικού έργου της προανακριτικής επιτροπής στις δικαστικές αρχές βρίσκει σύμφωνο, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το περιβάλλον του, και τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγ. Μεϊμαράκη, ο οποίος εκφράζει έντονους προβληματισμούς για τα γεγονότα που σημάδεψαν το έργο της Επιτροπής στις έρευνες για τη λίστα Λαγκάρντ.
Ο πρόεδρος της Βουλής, προτάσσοντας τη διαφύλαξη του κύρους του Κοινοβουλίου και την αξιοπιστία των ερευνών της Βουλής σε ευαίσθητα θέματα, όπως η αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών, θεωρεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επιβεβλημένη την ανάθεση της εξέτασης των μαρτύρων σε δικαστές προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον οι τραγελαφικές καταστάσεις των τελευταίων εβδομάδων. Η εφαρμογή, άλλωστε, των διατάξεων του Κανονισμού, έστω και σε περιορισμένη κλίμακα, έγινε και στην έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ, καθώς η προανακριτική ανέθεσε ήδη σε εισαγγελείς, τόσο σε πρώτο βαθμό όσο και στο εφετείο, την εξέταση αρκετών μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και πολιτικά πρόσωπα. Οι καταθέσεις αυτές ελήφθησαν με εντολή της προανακριτικής και με ερωτηματολόγια έτοιμα, που εστάλησαν στους εισαγγελικούς λειτουργούς οι οποίοι ολοκλήρωσαν το έργο σε σύντομο χρόνο και κυρίως χωρίς αντιπαραθέσεις και αθόρυβα...
Η επέκταση αυτής της -προβλεπόμενης από τον Κανονισμό της Βουλής- πρακτικής στο σύνολο του έργου των προανακριτικών επιτροπών θεωρείται από την κυβέρνηση ότι θα συμβάλει και: α) στην ταχύτερη ολοκλήρωση των ερευνών, κυρίως όμως β) στην αποφυγή, στο μέλλον, των θλιβερών γεγονότων κατά την εξέταση πολλών μαρτύρων που σηματοδότησαν τον ευτελισμό της λειτουργίας της επιτροπής κατά την έρευνα της λίστας Λαγκάρντ. Ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, οι αλλαγές στην αναζήτηση ποινικών ευθυνών σε πολιτικούς αναμένεται να είναι σαρωτικές.
Της Ιωαννας Μανδρου
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
8
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο