Η προκλητική "τροπολογία της ατιμωρησίας" - Ερωτήσεις προς τους βουλευτές που την κατέθεσαν
Οι βουλευτές είναι οι εκπρόσωποί μας. Αυτό δε θα πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.
Ως εκπρόσωποί μας, οι βουλευτές, έχουν την υποχρέωση της λογοδοσίας για τις πράξεις τους. Ούτε αυτό θα πρέπει να ξεχνάμε. Και επειδή συχνά το ξεχνούν οι ίδιοι, εμείς θα πρέπει να τους το θυμίζουμε.
Είναι η ώρα να αλλάξουμε πολλά στις σχέσεις μεταξύ των εκλογέων (του λαού) και των εκπροσώπων του (των βουλευτών).
Το κυριότερο που θα πρέπει να αλλάξουμε είναι ο τρόπος που επικοινωνούμε, αλλά και οι λόγοι για τους οποίους επικοινωνούμε με τους βουλευτές μας.
Θα πρέπει να μας γίνει συνήθεια να επικοινωνούμε μαζί τους, όταν θέλουμε να τους γνωστοποιήσουμε ένα αίτημά μας ή τη στάση που εμείς θέλουμε να τηρήσουν σε μία ψηφοφορία στη Βουλή.
Θα πρέπει επίσης να μας γίνει συνήθεια, να επικοινωνούμε μαζί τους για να τους ρωτήσουμε τους λόγους για κάποιες δηλώσεις τους, πράξεις τους, ή -το κυριότερο- για τον τρόπο που ψήφισαν σε μία συγκεκριμένη ψηφοφορία.
Μετά από την κατάθεση της προκλητικής τροπολογίας από τρείς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (Δημήτριο Χριστογιάννη, βουλευτή Πιερίας, Δημήτριο Τσουμάνη, βουλευτής Πρεβέζης και Διονύσης Σταμενίτης, βουλευτής Πέλλας), (δείτε σχετικό άρθρο) με την οποία απαλλάσσονται τα στελέχη των τραπεζών για τα “θαλασσοδάνεια” που επί σειρά ετών έδιναν προς τα πολιτικά κόμματα και διακόπτεται η σχετική δικαστική έρευνα, αποστείλαμε προς αυτούς μία σειρά ερωτημάτων.
Όμως, δεν πρόκειται να σταματήσουμε εκεί. Η υπόθεση της “τροπολογίας της ντροπής” (όπως την χαρακτηρίζουμε) προσφέρεται για να σταματήσει -επιτέλους- η παθητική στάση του λαού απέναντι στις προκλητικές ενέργειες των εκλεγμένων αντιπροσώπων του.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, αποφασίσαμε να οργανώσουμε μία μαζική διαμαρτυρία κατά των τριών βουλευτών που εισηγήθηκαν την τροπολογία και ενδεχόμενα και κατά αυτών που θα την ψηφίσουν στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία. Η διαμαρτυρία θα γίνει μέσα από την προτροπή για την αποστολή από τους πολίτες επιστολών διαμαρτυρίας προς τους βουλευτές, μέσω email, fax ή και απλού ταχυδρομείου.
Πιστέψτε μας. Η κίνηση αυτή θα είναι αποτελεσματική. Οι βουλευτές φοβούνται τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των ψηφοφόρων τους. Έτσι λειτουργεί το σύστημα της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Είναι καιρός να λειτουργήσει έτσι και στην -κατεστραμμένη- χώρα μας.
Αύριο θα αναρτήσουμε το σχέδιο επιστολής που θα προτείνουμε να αποστείλουν οι πολίτες προς τους βουλευτές, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.
Προς το παρόν όμως, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, χθες αποστείλαμε προς τους βουλευτές που κατέθεσαν την τροπολογία, με την οποία τους καλούμε να απαντήσουν σε μία σειρά από ερωτήσεις. Το κείμενο της επιστολής μας έχει ως εξής:
(Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής προς τον Βουλευτή Πρεβέζης κ. Δημήτριο Τσουμάνη. Το ίδιο κείμενο στάλθηκε και προς τους κ.κ. Δ. Χριστογιάννη και Δ. Σταμενίτη. Σημειώνεται δε ότι, ο κ. Σταμενίτης επικοινώνησε άμεσα μαζί μας και μας εξέφρασε τις απόψεις του επί του ζητήματος, τις οποίες θεωρούμε ως προκλητικές και απαράδεκτες. Του ζητήσαμε να μας τις εκθέσει και γραπτώς, έτσι ώστε να μπορούμε να τις δημοσιοποιήσουμε.)
(Δείτε τις επιστολές σε μορφή PDF: α) προς κ. Δ. Σταμενίτη, β) προς κ. Δ. Χριστογιάννη, γ) προς κ. Δ. Τσουμάνη)
Προς:
κ. Δημήτριο Τσουμάνη
Βουλευτή Πρεβέζης
Βουλής 4, 105 62, Αθήνα
ΑΠ: 100/9-4-2013
Αθήνα, 9 Απριλίου 2013
Κύριε Τσουμάνη,
Από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πληροφορηθήκαμε ότι την Παρασκευή 4 Απριλίου, καταθέσατε τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τη “Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις”, η οποία είχε ως ακολούθως:
“Δεν συνιστά απιστία κατά τη έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα για τον πρόεδρο τα μέλη του Δ.Σ και τα στελέχη των τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και β) τηρήθηκαν, κατά τη χορήγησή τους, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΠΔΕ)”.
Στην αιτιολογική έκθεση που συνόδευε την παραπάνω τροπολογία, αναφέρατε ότι με τη διάταξη αυτή “αποσκοπείται η διευκόλυνση της χρηματοδότησης των παραπάνω αναφερόμενων νομικών προσώπων και η απρόσκοπτη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος προς την κατεύθυνση αυτή.
Κύριε Τσουμάνη,
Καθώς ο Σύλλογός μας έγινε αποδέκτης σχολίων από μέλη του (τα οποία βεβαίως είναι και εκλογείς), παρακαλούμε να μας απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα:
1) Με ποιό τρόπο διευκολύνεται η “απρόσκοπτη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος”, μέσα από την εξάλειψη κάθε ευθύνης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου μίας Τράπεζας, στις περιπτώσεις που οι αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή των οργάνων της, είναι καταφανώς αντίθετες προς τα συμφέροντα της Τράπεζας και των μετόχων της, ή ακόμη και αντίθετες προς τους υφιστάμενους νόμους;
2) Με ποιό σκεπτικό προτείνατε την ισχύ της παραπάνω τροπολογίας και για δανειοδοτήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν; Με ποιό τρόπο, η θέσπιση “ατιμωρησίας” για τα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών, επί παλαιότερων δανειοδοτήσεων θα μπορούσε να βελτιώσει, στο εξής, τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος;
3) Με δεδομένη τη γενικότερη δυσφορία της κοινωνίας για τις δανειοδοτήσεις των πολιτικών κομμάτων από τράπεζες, γιατί δεν προβλέψατε την εξαίρεση των πολιτικών κομμάτων από την παραπάνω ρύθμιση; Με ποιό τρόπο διευκολύνεται η “απρόσκοπτη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος”, από τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και μάλιστα με τους σκανδαλώδεις τρόπους που αυτό έγινε στο παρελθόν;
4) Όπως θα παρακολουθήσατε και από την αναφορά των ΜΜΕ στην τροπολογία που καταθέσατε, θεωρήθηκε ότι η πράξη σας ουσιαστικά αποσκοπεί στη διακοπή των δικαστικών διαδικασιών που εξελίσσονται κατά τραπεζικών στελεχών που πρωταγωνίστησαν σε χρηματοδοτήσεις πολιτικών κομμάτων μέσα από τις οποίες: α) βλάφθηκαν τα συμφέροντα των τραπεζών και των μετόχων τους, β) βλάφθηκε δημόσιο συμφέρον, γ) ενισχύθηκε το καθεστώς “αδιαφάνειας” στην οικονομική λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και δ) αλλοιώθηκε ο κομματικός ανταγωνισμός και ενδεχόμενα και τα εκλογικά αποτελέσματα;
Πώς σχολιάζετε τα παραπάνω;
5) Γνωρίζετε ότι, με βάση τις αξιολογήσεις της επιτροπής GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις πρακτικές της κομματικής χρηματοδότησης στη χώρα μας, έχουν καταδικαστεί η αδιαφάνεια που υφίσταται στην οικονομική λειτουργία των πολιτικών κομμάτων, αλλά και οι πρακτικές της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων από τις τράπεζες;
Συμφωνείτε στο ότι, η τροποποίηση που καταθέσατε θα δημιουργήσει ακόμη πιο δυσμενείς εντυπώσεις για τη χώρα μας;
Λάβατε υπ’ όψη σας ότι η τροποποίηση αυτή ενδεχόμενα να προκαλέσει κυρώσεις σε βάρος της από το Συμβούλιο της Ευρώπης;
Κύριε Τσουμάνη,
Ο Σύλλογος «Έλληνες Φορολογούμενοι» είναι αντίθετος με την τροπολογία που καταθέσατε. Πιστεύουμε ότι το ίδιο αντίθετη είναι και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Θα παρακαλούσαμε να έχουμε τις απαντήσεις σας επί των ερωτημάτων που θέτουμε, έτσι ώστε να τις αξιολογήσουμε πριν προχωρήσουμε σε μία πιο συστηματική διαμαρτυρία κατά της τροπολογίας που καταθέσατε, αλλά και στην ενημέρωση των εκλογέων σας για αυτή.
Εάν έχουμε έγκαιρα τις απαντήσεις σας, θα συμπεριλάβουμε την αξιολόγησή τους στο Δελτίο Τύπου που σκοπεύουμε να εκδώσουμε προς τα ΜΜΕ του νομού Πρεβέζης, την Πέμπτη 18 Απριλίου 2013.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση.
Με εκτίμηση,
Γιάννης Σιάτρας
Πρόεδρος Δ.Σ.
Δείτε επίσης:
Ατιμωρησία για τα παράνομα κομματικά δάνεια! Προσβάλλουν τη νοημοσύνη του λαού!
Δάνεια προς τα πολιτικά κόμματα: Μηνυτήρια αναφορά του Συλλόγου κατά των διοικήσεων της Αγροτικής Τράπεζας
Το Κόστος της Δημοκρατίας: Έκδοση ειδικής μελέτης από το Σύλλογο
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο