Για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Αρχική | Απόψεις | Για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Του Σωκρατη Κοσμιδη*

Στο αμέσως προσεχές διάστημα, οπότε συμπληρώνεται η πενταετία, είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει η διαδικασία αναθεώρησης. Ως τώρα, δυνατότητα κατάθεσης και συζήτησης προτάσεων είχαν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., διότι μπορούσαν να συγκεντρώνουν τις απαιτούμενες υπογραφές πενήντα βουλευτών. Τώρα το ΠΑΣΟΚ στερείται αυτής της δυνατότητας, η οποία περιήλθε στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν τα κόμματα της τρικομματικής κυβέρνησης συμφωνήσουν να καταθέσουν κάποιες κοινές προτάσεις, κάτι που θα προαγάγει την κουλτούρα συνεργασιών απέναντι σε προτάσεις που πιθανολογείται ότι θα περιέχουν ευχολόγια ή θα είναι ανεφάρμοστες. Το εύχομαι. Είναι φανερό πάντως ότι ουδείς αναμένει πως οποιαδήποτε αναθεώρηση θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων της ανεργίας, της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς. Ωστόσο θεωρώ ότι προτάσεις που θα προβλέπουν τομές στο πολιτικό σύστημα μπορεί να ανακόψουν σημαντικά την εύλογη αλλά και επικίνδυνη απαξίωσή του, όπως:

1. Δυνατότητα αναθεώρησης του Συντάγματος και πριν από την παρέλευση πενταετίας, σε μία βουλευτική περίοδο, με αυξημένη πλειοψηφία (3/5 ή 4/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, άρθρο 110.1 Σ.).

2. Μείωση του αριθμού των βουλευτών σε διακόσιους (άρθρο 51.3 Σ.).

3. Επαναφορά του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών. Βουλευτές πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (άρθρο 57 Σ.).

4. Τετραετής διάρκεια της βουλευτικής περιόδου. Μετά τυχόν πρόωρες εκλογές, η διάρκεια της νέας Βουλής είναι ίση με το υπόλοιπο της θητείας της πρόωρα διαλυθείσας Βουλής (άρθρο 53 Σ.).

5. Αποσαφήνιση των λόγων άρσης της ασυλίας βουλευτών, στην κατεύθυνση δραστικού περιορισμού (άρθρο 62 Σ.).

6. Αρση των ουσιαστικών και δικονομικών προνομίων σε σχέση με την ευθύνη υπουργών (άρθρο 86 Σ.).

7. Καθιέρωση ασυμβίβαστου ιδιότητας μέλους της κυβέρνησης και βουλευτή (άρθρο 81 Σ.)

8. Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με νέες εκλογές (άρθρο 32 Σ.).

9. Κατάργηση της δυνατότητας κατάθεσης και συζήτησης τροπολογιών σε νομοσχέδια και προτάσεις νόμων. Η έννοια της τροπολογίας περιορίζεται μόνο στην αναμόρφωση και αναδιατύπωση του περιεχομένου συζητούμενων διατάξεων. (άρθρα 73 και 74 Σ.).

10. Απάλειψη της δυνατότητας ψήφισης διοικητικών κωδίκων με τη διαδικασία των δικαστικών (άρθρο 76.6 Σ.).

11. Συζήτηση και ψηφοφορία προτάσεων νόμων των βουλευτών τουλάχιστον δύο φορές κατά μήνα (άρθρο 73.3 Σ.).

12. Αποσαφήνιση της διάταξης για την απαιτούμενη πλειοψηφία σε σχέση με τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε. (άρθρο 28 Σ.).

13. Κατάργηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως ανώτατου δικαστηρίου. Μεταφορά των δικαιοδοτικών του λειτουργιών στα διοικητικά δικαστήρια και των διοικητικών (έλεγχος δαπανών Δημοσίου κ.λπ.) σε ανεξάρτητη αρχή (άρθρο 95 Σ.).

Με την ευκαιρία της αναθεώρησης είναι σκόπιμη η απάλειψη διατάξεων που δεν ισχύουν διότι είναι αντίθετες με το υπερισχύον κοινοτικό δίκαιο, όπως η διάταξη για τον βασικό μέτοχο (άρθρο 14.9) ή διατάξεων για τις οποίες η χώρα μας έχει καταδικασθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως η επιβολή όρκου (άρθρα 33.2, 59.1 Σ.) και η απαγόρευση προσηλυτισμού (άρθρο 13,2 εδ. 3). Καθώς και η κατάργηση αναχρονιστικών διατάξεων, όπως οι προβλέπουσες αγροφυλακεία και αστυνομοδικεία (άρθρο 9.2 Σ.).

Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι πρωτίστως πολιτική διαδικασία. Ωστόσο απαιτείται και δουλειά «εργαστηρίου», προκειμένου να αναιρεθούν αντιφάσεις και αβλεψίες, όπως στο άρθρο 74, όπου προβλέπεται προθεσμία κατάθεσης τροπολογιών βουλευτών διαφορετική από την ισχύουσα για την κυβέρνηση. Απέφυγα αναφορά στα άρθρα 16 (ιδιωτικά πανεπιστήμια), 24 (δάση και δασικές εκτάσεις) και 100 (σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου). Είμαι επιφυλακτικός για το 16 και αρνητικός για το 24 και το 100. Υπό στάθμιση τα θετικά και αρνητικά της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, ως πάγιου εκλογικού συστήματος (51 Σ.). Τέλος, σημειώνω ότι για τις υπό 9, 10 και 11 προτάσεις, στην προηγούμενη αναθεωρητική διαδικασία είχα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες πενήντα υπογραφές. Η αμήχανη αποχή του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια δεν επέτρεψε την ψήφισή τους. Λάθος μου που δεν παρουσιάστηκα μόνος μου στην Ολομέλεια για την υποστήριξη και τη βέβαιη υπερψήφισή τους. Για τις προτάσεις 4 (ιδέα Αλ. Παπαδόπουλου) και 7, δεν συγκέντρωσα τις πενήντα υπογραφές.

* Ο κ. Σωκρ. Κοσμίδης είναι πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και πρώην βουλευτής.

 

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

8




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας