«Χαμένα» εκατομμύρια αναζητούνται στην απογραφή συνταξιούχων του Δημοσίου

Αρχική | Φορολογικά | Ασφαλιστικά | «Χαμένα» εκατομμύρια αναζητούνται στην απογραφή συνταξιούχων του Δημοσίου
image

Δημοσιονομικό όφελος 705.855 ευρώ προκύπτει από τη διαγραφή των συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει αλλά συνέχιζαν να λαμβάνουν τη σύνταξή τους.

Κατά τη διαδικασία της απογραφής των συνταξιούχων του Δημοσίου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) προέκυψε ότι σε 2.304 περιπτώσεις συνταξιούχων (από το σύνολο των 447.162) που είχαν αποβιώσει, η σύνταξη καταβάλλονταν κανονικά μετά το θάνατό τους και για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών από την ημερομηνία διαγραφής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις στις περιπτώσεις αυτές ανέρχονται σε 26,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ύστερα από την αναζήτηση των αρμοδίων υπηρεσιών βρέθηκαν τα 14,9 εκατ. ευρώ.

Για το υπόλοιπο ποσό των 11,9 εκατ. ευρώ η αναζήτηση συνεχίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Από τις 2.304 περιπτώσεις, έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 92 περιπτώσεις άνω των 30.000 ευρώ έκαστη, για τις οποίες δεν είχε γίνει η επιβεβλημένη ενημέρωση των υπηρεσιών για να προβούν στη διακοπή καταβολής της σύνταξης, ενώ δεν βρέθηκε και το ποσό των 6.208.124 ευρώ που είχε κατατεθεί στους δηλωθέντες τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν παραπεμφθεί στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Επίσης, οι μη απογραφέντες ανήλθαν στους 2.277 και το ΓΛΚ ανακοίνωσε ότι έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό (περίπτωση προς περίπτωση) των περιπτώσεων αυτών.

Πέραν αυτού, το ΓΛΚ ανακοίνωσε πως έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες απονομής των συντάξεων τους τελευταίους 3 μήνες που ξεκίνησε να λειτουργεί η νέα δομή της αρμόδιας υπηρεσίας. Ετσι, από τις 1.800 κατά μέσο όρο συνταξιοδοτικές πράξεις ανά μήνα πριν την αναδιάρθρωση, εκδίδονται πλέον 3.500 συνταξιοδοτικές πράξεις.

Παράλληλα, επετεύχθη σύντμηση του χρόνου αναμονής στο ΓΛΚ από 11-12 μήνες κατά μέσο όρο που ήταν τον Ιούλιο του 2012, στους 7 μήνες στο τέλος Μαρτίου του 2013, με τάση περαιτέρω μείωσης. Ειδικότερα, ο χρόνος αναμονής σήμερα ανέρχεται:

Στους στρατιωτικούς στους 2 με 3 μήνες.

Στους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα στους 5 με 6 μήνες.

Στους υπαλλήλους νοσοκομείων και ιατρικό προσωπικό περίπου στους 7 μήνες.

Στους δημοτικούς και κοινοτικούς υπαλλήλους περίπου στους 8 μήνες.

 

 

Του Σωτήρη Χιωτάκη

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

8




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας