Ιδιωτικά ΑΕΙ κατά 49% πρότεινε ο Ευρ. Στυλιανίδης
Πρόταση «βόμβα» για τη συμμετοχή -κατά 49%- ιδιωτικών κεφαλαίων στα ελληνικά πανεπιστήμια έκανε χθες ο υπ. Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Η ιδιωτικοποίηση, κατά τα πρότυπα των ΔΕΚΟ, των ελληνικών πανεπιστημίων θα προσφέρει πόρους καθώς, όπως παραδέχτηκε ο κ. Στυλιανίδης, ο κρατικός προϋπολογισμός επαρκεί για τη χρηματοδότηση μόλις 15 εκ των 24 πανεπιστημίων που διαθέτει η χώρα. Αποστάσεις από την πρόταση Στυλιανίδη πήρε ο αρμόδιος υπ. Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ενώ συνταγματολόγοι που μίλησαν στην «Κ» τόνισαν ότι για την υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών, έστω και κατά 49%, στα ΑΕΙ απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση. Αντίθετα, ο κ. Στυλιανίδης κρίνει ότι η πρότασή του παρακάμπτει ακριβώς τον σκόπελο της συνταγματικής αναθεώρησης. Μάλιστα, τη χαρακτήρισε «έξυπνη μετεξέλιξη της πρότασης για μη κρατικά - μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».
Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας χθες στο συνέδριο «Education and Innovation in the 21st century» του περιοδικού «The Economist», πρότεινε να ξεκινήσει πιλοτική αξιολόγηση της υλικής και άυλης αξίας κάποιων πανεπιστημίων. «Κατόπιν, το 49% της αξίας τους θα μετοχοποιηθεί και θα διατεθεί σε ελληνικά ιδρύματα, επιχειρηματίες, εφοπλιστές. Ο ιδιώτης επενδυτής θα αναλάβει το διοικητικό και αναπτυξιακό μάνατζμεντ του ΑΕΙ, ενώ ο πρύτανης θα περιοριστεί στην επιστημονική εκπροσώπηση και στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα» είπε ο κ. Στυλιανίδης.
Τα πλεονεκτήματα της πρότασης Στυλιανίδη, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι σε περίοδο οξύτατης δημοσιονομικής κρίσης «τα νέα μεικτά πανεπιστήμια θα αποκτήσουν ρευστότητα πόρων», ενώ «εξασφαλίζεται ευελιξία στη διοίκηση και την ανάπτυξη των ΑΕΙ, καθώς και μια νέα δυναμική χάρη στην ευγενή άμιλλα που θα δημιουργηθεί με τα παραδοσιακά δημόσια Ιδρύματα, ξυπνώντας τις πραγματικά υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις του ίδιου του δημόσιου πανεπιστημίου». Επίσης, «είναι μια ευκαιρία να εισρεύσουν στην Ελλάδα επενδυτικά κεφάλαια και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα έλθουν Ελληνες και ξένοι επιστήμονες. Αυτοί θα εισαγάγουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φρέσκια τεχνογνωσία και νέα νοοτροπία, χαρακτηριστικά απαραίτητα όχι μόνο στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλά στην αγορά εργασίας, τη βιομηχανία, τη ναυτιλία, τη δημόσια διοίκηση και εντέλει την κοινωνία». Ταυτόχρονα, τα ελληνικά ΑΕΙ θα προσελκύσουν μη Ευρωπαίους φοιτητές, οι οποίοι θα πληρώνουν δίδακτρα. «Αλλες χώρες όπως Βρετανία, Τουρκία, Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία, Κύπρος άδραξαν νωρίς την ευκαιρία. Δημιούργησαν μια νέα πηγή πλούτου για τις οικονομίες τους, απελευθερώνοντας την εκπαιδευτική τους αγορά. Το στοίχημα για την Ελλάδα είναι να καλύψει αυτό το κενό» είπε ο κ. Στυλιανίδης.
«Για ένα δωρεάν πανεπιστήμιο και ΤΕΙ»
Από την άλλη, συνεργάτες του υπουργού Παιδείας, κληθέντες να σχολιάσουν την πρόταση Στυλιανίδη, έκαναν την ακόλουθη δήλωση: «Ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης, έχει επανειλημμένως δηλώσει, όπως και σήμερα στο συνέδριο του “The Economist”, ότι υπερασπίζεται και δουλεύει για ένα δωρεάν πανεπιστήμιο και ΤΕΙ». Νωρίτερα ο κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο, ζήτησε ο πανεπιστημιακός χάρτης να συνδεθεί με τον αναπτυξιακό, τονίζοντας ότι «παλαιότερες άναρχες πολιτικές, βασισμένες σε συντεχνίες, οδήγησαν στην αύξηση των πανεπιστημιακών τμημάτων από σχεδόν 300 τη δεκαετία του 1990 σε περισσότερα από 500 σήμερα. Αν και είναι δύσκολο πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των τοπικών κοινωνιών».
Πάντως, χθες, καθηγητές και φοιτητές από δεκάδες ΤΕΙ της χώρας (ήλθαν 11 πούλμαν από Θεσσαλονίκη, 3 από Λάρισα, 3 από Λαμία) έκαναν μαζική συγκέντρωση έξω από το υπ. Παιδείας.
Του Αποστολου Λακασα
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
6
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο