Σημαντική περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης το 2013

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Σημαντική περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης το 2013
image

Με το «δεξί» φαίνεται ότι ξεκίνησε το 2013 για το υπουργείο Υγείας σε ό,τι αφορά την περιστολή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Ειδικότερα, η δαπάνη για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων (φαρμακεία ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικά φαρμακεία) τον περασμένο Ιανουάριο διαμορφώθηκε στα 226,1 εκατ. ευρώ, όταν τον Οκτώβριο του 2012 ήταν 274,7 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο συνέκρινε τον Ιανουάριο με τον Οκτώβριο 2012, γιατί τον συγκεκριμένο μήνα δεν είχαν κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία και εκτίμησε ότι με την έναρξη ισχύος του νέου δελτίου τιμών (04/03/2013) και την επικείμενη θετική λίστα φαρμάκων θα επιτευχθεί ο στόχος για μηνιαίο προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ 2013, που δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και γενικότερα η πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων του υπουργείου Υγείας προς τους δανειστές εξετάσθηκαν και προχθές το βράδυ σε σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την ηγεσία του υπουργείου εν όψει της επίσκεψης της τρόικας στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και για τις συγχωνεύσεις στην Υγεία, σημειώνοντας ότι έχει ήδη μειωθεί ο αριθμός των τμημάτων και κλινικών νοσοκομείων μέσω ενοποιήσεων κατά 774 (από 3.447 σε 2.673), όταν ο στόχος ήταν να μειωθούν κατά 660.

Ο υπουργός έλαβε το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό και για την έναρξη των διαδικασιών στελέχωσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας προκειμένου να ανοίξουν εντός του έτους όλες οι κλειστές κλίνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, συνολικά υπάρχουν 655 κλίνες Εντατικής στο ΕΣΥ, εκ των οποίων οι 137 είναι ανενεργές. Για να «ανοίξουν» και αυτές απαιτείται η πρόσληψη 108 γιατρών και 330 νοσηλευτών.

Ελεύθερη πρόσβαση

Ο κ. Λυκουρέντζος ενημέρωσε και για την έκδοση «εισιτηρίου» ελεύθερης πρόσβασης σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για πολίτες που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και για μακροχρόνια ανέργους. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει εντός του Μαρτίου και θα καλύψει 200.000 πολίτες σε περίοδο δύο ετών.

Εν τω μεταξύ, την προσέλκυση επενδύσεων ύψους 300 εκατ. ευρώ από φαρμακευτικές εταιρείες για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών σε νοσοκομεία της χώρας προσδοκά για την επόμενη διετία το υπ. Υγείας. Χθες, ο κ. Σαλμάς και ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας κ. Κων. Δημόπουλος παρουσίασαν το νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις κλινικές μελέτες στη χώρα μας -όπως αυτό ορίζεται από κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη πρόσφατα- και το οποίο επιχειρεί να «διορθώσει» χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Παρά το υψηλoύ επιπέδου επιστημονικό υγειονομικό προσωπικό, η χώρα μας υπολείπεται στον τομέα των κλινικών μελετών. Είναι ενδεικτικό ότι οι σχετικές επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν πέρυσι 94 εκατ. ευρώ, όταν στην Ουγγαρία επενδύονται 400 εκατ. ευρώ και στη Γερμανία περίπου 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, μειώνεται η χρονική διορία έγκρισης διεξαγωγής μελετών που έχουν οι αρμόδιοι φορείς, ενώ προβλέπονται και χρηματικά πρόστιμα για όσους καθυστερούν. Το νοσοκομείο στο οποίο γίνεται η μελέτη εισπράττει από 10% έως 15% επί του συνολικού της κόστους.

 

 

 

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 


 

6




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας