«Να προχωρήσει άμεσα η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική»
Οταν τα βεβαιωμένα κοιτάσματα χρυσού στη Χαλκιδική φθάνουν τα 25 δισ. ευρώ, ήτοι το 7,5% περίπου του δημόσιου χρέους, δύσκολα θα δώσει κανείς άδικο στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που επιμένει στη Wall Street Journal ότι θα «προστατέψουμε με κάθε κόστος τις ξένες επενδύσεις». «Δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές τέτοιες δράσεις. Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και θα προστατεύσουμε με κάθε κόστος τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Αυτή είναι μια επένδυση που θέλουμε πολύ και η όλη διαδικασία για την τελική έγκριση θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δέκα μέρες» δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, αναφερόμενος στα πρωτοφανή έκτροπα του περασμένου Σαββατοκύριακου στις Σκουριές Χαλκιδικής. Μία ημέρα νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε ενημερώσει τους Καναδούς επενδυτές της Eldorado Gold, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, ότι εντός δεκαημέρου θα εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την αξιοποίηση του κοιτάσματος στο Πέραμα Θράκης.
Η πιο σημαντική παρέμβαση, ωστόσο, στα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια στη Χαλκιδική, καταδικάζοντας την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής και μαζί τις δυνατότητες της χώρας για μια δυναμική αναπτυξιακή πορεία, ήρθε χθες από το ΙΓΜΕ. Το ινστιτούτο που επί σειρά ετών πραγματοποιούσε μελέτες για να αναδείξει τι κρύβει το υπέδαφος της χώρας, με μία μακροσκελή ανακοίνωση διέψευσε τις αναφορές των ΜΜΕ περί αντιθέσεώς του στην επένδυση της Χαλκιδικής και τοποθετήθηκε υπέρ της υλοποίησης, τόσο αυτής όσο και εκείνης στο Πέραμα της Χαλκιδικής. Το ΙΓΜΕ, με βάση τις τελικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εγκρίθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο και την εμπεριστατωμένη υδρογεωλογική μελέτη που έκανε το ίδιο στην περιοχή των Σκουριών, «υποστήριζε και υποστηρίζει κατηγορηματικά ότι η επένδυση αυτή, καθώς και η επένδυση στο Πέραμα Θράκης πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, γιατί έχουν μια σημαντική επίδραση στη γενικότερη οικονομία της χώρας και στην ανάπτυξη των τοπικών περιοχών». Ειδικά για τις Σκουριές, το ΙΓΜΕ «καταδικάζει τις ενέργειες που εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα μας και θυμίζουν γεγονότα σε τριτοκοσμικές χώρες»· σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες τοπικών παραγόντων σχετικά με τον κίνδυνο απώλειας των υπόγειων νερών της περιοχής εξαιτίας της μεταλλευτικής δραστηριότητας, τονίζει κατηγορηματικά πως «η τεκμηριωμένη υδρογεωλογική μελέτη που πραγματοποίησε έδειξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ενώ αντίθετα σημαντικές ποσότητες υπόγειων νερών και μετά την πραγματοποίηση της επένδυσης θα εξακολουθούν να χάνονται στη θάλασσα».
Το ΙΓΜΕ ανακοίνωσε χθες πως οι έρευνες που πραγματοποίησε απέδειξαν ότι με βάση τις σημερινές τιμές η συνολική αξία των γνωστών μεταλλευμάτων στην περιοχή ξεπερνάει τα 25 δισ. ευρώ. Γενικά το βεβαιωμένο μεταλλευτικό δυναμικό και τα εν δυνάμει κοιτασματολογικά αποθέματα αποτελούν μια βιώσιμα αξιοποιήσιμη και ανταγωνιστική πλουτοπαραγωγική πηγή για την Ελλάδα, ικανή να αλλάξει γρήγορα και αποτελεσματικά τα αναπτυξιακά της δεδομένα» σημειώνει, με το κύρος του επιστημονικού και τεχνολογικού συμβούλου του κράτους.
Ενώ τα βεβαιωμένα κοιτάσματα χρυσού στη Β. Ελλάδα προσελκύουν το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων εταιρειών χρυσού διεθνώς, μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατή η αξιοποίησή τους λόγω των αντιδράσεων. H καναδική εταιρεία TVX Gold, που από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας προσήλθε στην Eλλάδα για την αξιοποίηση των μεταλλείων Xαλκιδικής, δεν κατάφερε να υλοποιήσει ποτέ μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα που θα την καθιστούσε πρώτη σε παραγωγή χρυσού στην Eυρώπη. Θα έχει αντίστοιχη τύχη η επένδυση της Eldorado Gold συνολικού ύψους 1 δισ. δολαρίων;
Στο μεταξύ, συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης στο εργοτάξιο της εταιρείας εξόρυξης στις Σκουριές. Οι έρευνες έχουν ανατεθεί στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Αστυνομικές πηγές εκτιμούν ότι ανάμεσα στους δράστες υπάρχουν και ντόπιοι που γνώριζαν πώς να κινηθούν στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και άτομα (πιθανόν από άλλες περιοχές) που ήξεραν πώς να οργανώσουν την -στρατιωτικού τύπου- έφοδο. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προσαχθεί και εξεταστεί περίπου 50 άτομα από την Ιερισσό και τις γύρω περιοχές.
Της Χρυσας Λιαγγου
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
6
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο