Ενα εκατομμύριο νέοι άνεργοι σε τέσσερα χρόνια

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ενα εκατομμύριο νέοι άνεργοι σε τέσσερα χρόνια
image

Περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες έμειναν άνεργοι μέσα στην τελευταία τετραετία, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Νοέμβριο του 2012. Η ανεργία καταγράφεται ήδη στο 27% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, ακυρώνοντας κάθε ελπίδα για επιβεβαίωση των προβλέψεων κυβέρνησης και τρόικας για ανεργία γύρω στο 14,8% το 2012.

Πάνω από το 50% του συνόλου των ανέργων (1.350.181 άτομα) προέκυψε μέσα στην τελευταία τριετία, αφού η καθαρή ανεργία μετά το 2010 αυξήθηκε κατά 647.449 άτομα, αποδεικνύοντας ότι ούτε η μείωση του κατώτατου μισθού ούτε η καθίζηση των μέσων αποδοχών και η διάλυση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας αποτέλεσαν τα αναγκαία εργαλεία για να γίνουν προσλήψεις και να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα. Αντιθέτως, ανεργία και απολύσεις φαίνεται να λειτουργούν σε παράλληλη πορεία με τη μείωση των μισθών σε όλα τα επίπεδα.

Κατ’ αρχάς, σε ό,τι αφορά τα πρόσφατα στοιχεία, παρατηρείται αύξηση της ανεργίας κατά 31,5% μέσα σε ένα χρόνο. Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα χάθηκαν 265.584 θέσεις απασχόλησης και οι νέοι άνεργοι στο 12μηνο από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Νοέμβριο του 2012 ανήλθαν σε 323.808 άτομα, κατανεμημένα σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους νέους 15-24 ετών (61,7% άνεργοι), αλλά το πρόβλημα εμφανίζεται έντονο και στις μεγαλύτερες και πιο παραγωγικές ηλικίες. Στις ηλικίες από 25 έως 44 ετών, σχεδόν ο 1 στους 2 (47,85%) είναι άνεργος. Το στοιχείο αυτό είναι κρισιμότερο και από αυτήν καθεαυτήν την ανεργία των νεαρών, αφού πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι στις ηλικίες μετά τα 30 και έως τα 44 συντηρούν νοικοκυριά και είναι επιφορτισμένοι με οικογενειακές δαπάνες.

Πάντως, και τα συναρμόδια υπουργεία δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για το γεγονός της ανεργίας των νέων, αν κρίνει κανείς από τη μεγάλη καθυστέρηση είτε για την «επιταγή επανένταξης» των ανέργων είτε για τη δρομολόγηση των άλλων προγραμμάτων που έχει διαφημιστεί πριν ακόμη γίνουν οι διαγωνισμοί. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από το σύνολο των ανέργων που καταγράφονται στατιστικά μόλις το 15% λαμβάνει επίδομα ανεργίας.

Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας εντοπίζονται στην Ηπείρο και στη Μακεδονία - Θράκη.

Επίσης, το πρόβλημα εμφανίζεται να πλήττει περισσότερο τις γυναίκες (ποσοστό ανεργίας 31,1%). Καταιγιστικές είναι και οι εξελίξεις στο επίπεδο εκείνων που παραμένουν εντός της αγοράς εργασίας. Χθες έληξε η ισχύς δεκάδων κλαδικών συμβάσεων εργασίας, ενώ η επαναφορά της συζήτησης για μείωση του κατώτατου μισθού αναδεικνύει τη δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα με τον νόμο 4093/2012 για έναν «καθαρό κατώτατο μισθό» (single minimum wage), δηλαδή χωρίς επιδόματα (γάμου και τριετιών) μετά το 2014. Περικοπές έως και 15% αναμένεται να προτείνουν και οι εκπρόσωποι των τραπεζών στη συνάντηση που θα έχουν στις 24 του μηνός με την ΟΤΟΕ, διερευνώντας το ενδεχόμενο σύναψης κλαδικής σύμβασης. Οι περικοπές σε αποδοχές στελεχών καταγράφονται από έρευνα της KPMG σε 230 ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις. Η μία στις τρεις επιχειρήσεις έκανε μείωση αποδοχών, ενώ το 67% περιορίστηκε σε μηδενικές αυξήσεις. Το 26% των εταιρειών που έχουν πολιτική πριμ απόδοσης δεν το χορήγησε το 2012 και το 48% όλων όσοι συμμετείχαν στο δείγμα της έρευνας μείωσε τις θέσεις εργασίας το 2011 και το 2012.

 

 

 

Της Χριστινας Κοψινη

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 


 

6




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας