Αλλαγές στη φορολογία καυσίμων και εστίασης μελετά το υπ. Οικονομικών

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αλλαγές στη φορολογία καυσίμων και εστίασης μελετά το υπ. Οικονομικών
image

Διορθωτικές κινήσεις εξετάζονται και για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών – Διαπραγμάτευση με τρόικα

Εκθεση αποτίμησης συγκεκριμένων μέτρων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να υπάρχουν απτά αποτελέσματα για τη μη απόδοση φορολογικών μέτρων, ώστε στα τέλη του μήνα που θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα να μπορεί το οικονομικό επιτελείο να πιέσει για βελτιωτικές κινήσεις. Και αυτό γιατί η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος τον Ιανουάριο (398 εκατ. ευρώ), οφείλεται αποκλειστικά στην περικοπή δαπανών, αφού από τον πρώτο κιόλας μήνα του έτους κατεγράφη υστέρηση στα έσοδα. Ενδεικτική είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, ότι στο σκέλος των εσόδων απαιτείται προσοχή και εντατικοποίηση των προσπαθειών. Στο στόχαστρο βρίσκονται αυτή τη στιγμή τρία μέτρα:

1. ΦΠΑ στην εστίαση. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) καταγράφουν την πορεία των εσόδων μετά την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση για να διαπιστώσουν κατά πόσο έχει αποδώσει ή όχι η εν λόγω παρέμβαση τα αναμενόμενα.

2. Φορολόγηση καυσίμων. Στο ΓΛΚ θα έχουν έτοιμη μέχρι τα τέλη της εβδομάδας μία πρώτη αποτίμηση του μέτρου της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης.

3. Ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο αριθμός και το ύψος των δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς το Δημόσιο. Το συγκεκριμένο μέτρο βρίσκεται στο μικροσκόπιο του γενικού γραμματέα εσόδων, κ. Χ. Θεοχάρη.

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου το υπουργείο Οικονομικών θέλει να έχει μία ολοκληρωμένη εικόνα για τα μέτρα αυτά και να μπορεί να αποδείξει με νούμερα ότι δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η έκθεση αυτή θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό για να ληφθούν αποφάσεις. Παράλληλα, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, το οικονομικό επιτελείο θα θέσει υπόψη της τρόικας τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα των μέτρων, ώστε ανάλογα και με την πορεία των εσόδων να υπάρξει διόρθωσή τους και να μην ζητήσει η τρόικα νέα μέτρα για να καλυφθούν τα «κενά» που έχουν δημιουργηθεί.

Αλλωστε, μπορεί ο κρατικός προϋπολογισμός να ήταν πλεονασματικός τον Ιανουάριο (398 εκατ. ευρώ σε πρωτογενές επίπεδο) και να κινήθηκε πολύ καλύτερα από τους στόχους (έλλειμμα 413 εκατ. ευρώ), αλλά αυτό οφείλεται αποκλειστικά στις δραστικές περικοπές δαπανών. Η συγκράτηση των δαπανών κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου του Ιανουαρίου αποδίδεται στις νέες περικοπές μισθών και συντάξεων και στις λιγότερες εκταμιεύσεις επιχορηγήσεων προς τα Ταμεία.

Συνολικά οι δαπάνες περιορίστηκαν στα 4,2 δισ. φέτος τον Ιανουάριο από 5,3 δισ. που ήταν ο στόχος. Συγκράτηση που αποδίδεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις πρωτογενείς δαπάνες που ήταν 4,1 δισ. ευρώ έναντι 5,1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, και οι τόκοι αποπληρωμής του χρέους διαμορφώθηκαν στα 239 εκατ., όταν ο στόχος ήταν να καταβληθούν 460 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, στα έσοδα προ επιστροφών φόρων παρουσιάστηκε μία «μαύρη τρύπα» 241 εκατ. ευρώ, η οποία καλύφθηκε από τη μη επιστροφή φόρων ύψους 267 εκατ. ευρώ. Γεγονός, όμως, που δημιουργεί προβλήματα στους επόμενους μήνες, αφού διογκώνονται οι οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους. Πάντως, η απόκλιση έναντι του στόχου οφείλεται κυρίως στις μειωμένες εισπράξεις από τον ΦΠΑ, όλων των κατηγοριών, κατά 161 εκατ., τους λοιπούς έμμεσους φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ καπνού, κ.λπ.) κατά 153 εκατ. και τα τέλη κυκλοφορίας, κατά 134 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το ΠΔΕ, τα έσοδά του ήταν κατά 35 εκατ. μειωμένα σε σχέση με τον στόχο και οι δαπάνες του κατά 133 εκατ. ευρώ λιγότερες από ό,τι είχαν υπολογιστεί.

 

 

 

Του Σωτηρη Νικα

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



6




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας