H «Διαφάνεια» προβλέπει τη θέσπιση ειδικού δικαστηρίου

Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | H «Διαφάνεια» προβλέπει τη θέσπιση ειδικού δικαστηρίου
image

Σειρά δράσεων με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλες τις εκφάνσεις της στον δημόσιο βίο περιλαμβάνει το σχέδιο «Διαφάνεια» που βρίσκεται ήδη προς έγκριση στα χέρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η αντιμετώπιση του φαινομένου βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, καθώς είναι από τα ζητήματα που βρίσκονται παγίως στο επίκεντρο των συζητήσεων και των ελέγχων της τρόικας.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στο σχέδιο «Διαφάνεια», το οποίο οργάνωσε ο γ.γ. Διαφάνειας Γ. Σούρλας, στους τομείς «υψηλού κινδύνου» διαφθοράς περιλαμβάνονται η Υγεία, οι προμήθειες, το λαθρεμπόριο, η φοροδιαφυγή, οι πολεοδομίες, η δημόσια διοίκηση.

Η «Διαφάνεια» κοινοποιήθηκε στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, τα οποία καλούνται να συνεργαστούν για την υλοποίηση των δράσεων, μόλις αυτές εγκριθούν.

Στο σχέδιο πέραν του εισαγγελέα διαφθοράς -ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή- προβλέπεται σε ορίζοντα δύο ετών η δημιουργία ειδικού δικαστηρίου που θα κρίνει υποθέσεις διαφθοράς, αλλά και η σύσταση υπηρεσίας εντός κάθε δημοσίου φορέα, η οποία θα ελέγχει τους υπαλλήλους. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν περαιτέρω υπάρχοντα όργανα όπως είναι οι οικονομικοί εισαγγελείς, η Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης κ.λπ.

Σε κεντρικό επίπεδο οργάνωσης, το σχέδιο,προβλέπει:

- Εθνικό συντονιστή, που θα υπάγεται στον πρωθυπουργό και θα είναι αρμόδιος για τον συντονισμό, την εποπτεία όλων των εμπλεκομένων παραγόντων στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

- Διυπουργική Γραμματεία στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι γ.γ. των υπουργείων.

- Συντονιστική Επιτροπή όπου θα συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των επίσημων φορέων που θα εργάζονται για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

- Συμβουλευτικό Σώμα στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από ελληνικούς και διεθνείς πολιτικούς και επιστημονικούς φορείς, και τέλος περιφερειακή επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από τους γ.γ. των περιφερειών της χώρας.

Δικαιοσύνη κατά διαφθοράς

Ο εισαγγελέας διαφθοράς θα συνεπικουρείται από τουλάχιστον δύο εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς και θα διερευνά κακουργηματικές πράξεις διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων. Η δράση του θα είναι παράλληλη με αυτή των οικονομικών εισαγγελέων οι οποίοι ερευνούν οικονομικά εγκλήματα και φορολογικές παραβάσεις σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και του εισαγγελέα Εσωτερικών Υποθέσεων, ο οποίος θα ελέγχει τους ελέγχοντες.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά τη δημιουργία ειδικής ομάδας «Ράμπο» που θα αποτελείται από δικαστές και εισαγγελείς με στόχο την εκκαθάριση υποθέσεων διαφθοράς. Παράλληλα, εξετάζεται αύξηση των ανακριτών που χειρίζονται υποθέσεις καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και απευθείας σύνδεση του οικονομικού τμήματος της Εισαγγελίας με το ΤΑΧΙS προκειμένου να ολοκληρώνονται ταχύτερα οι έρευνες.

 


 

Της Ευας Καραμανωλη

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



6




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας