Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν και περιμένουν

Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν και περιμένουν
image

Οι απεργίες στα ΜΜΜ και σε ποια μέτρα θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα

Με προσοχή παρακολουθούσαν όλα τα προηγούμενα κρίσιμα 24ωρα τις εξελίξεις στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των δανειστών μας. Το κλίμα έντασης, που προκλήθηκε από τις απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και η γενικότερη αίσθηση που καλλιεργούνταν ότι στη χώρα μας τα πνεύματα έχουν αρχίσει να επαναπαύονται αναφορικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, προκαλούσε ερωτήματα. «Το ποτήρι είναι μισογεμάτο, αλλά μένει να γίνουν ακόμη πάρα πολλά πράγματα», έλεγε χαρακτηριστικά στην «Κ» ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος στις αρχές της εβδομάδας.

Στελέχη της Κομισιόν δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους για σειρά θεμάτων, όπως την καθυστέρηση στην αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης. Κατώτερο των προσδοκιών ήταν και το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, με κοινοτικούς αξιωματούχους να τονίζουν με νόημα ότι «περιμένουν κάτι καλύτερο τον Μάιο».

Προς το παρόν πάντως, οι Βρυξέλλες θα τηρήσουν στάση αναμονής. Εκτός από την Task Force, υποστήριξη στις πρωτοβουλίες μεταρρύθμισης του ελληνικού κράτους παρέχει πλέον και αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Αθήνα, αλλά και ο ΟΟΣΑ, στελέχη του οποίου επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους σε εισηγήσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την άρση των διοικητικών εμποδίων στο επιχειρείν.

Μεγάλη έμφαση δίνεται και στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης κάθε μορφής, αλλά και στο θεσμικό πλαίσιο προκήρυξης και σύναψης συμβάσεων. Σύμφωνα με στελέχη της Task Force, η προώθηση των παραπάνω μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για να μειωθεί η ανεργία, η οποία αυτή τη στιγμή θεωρείται ο κύριος αποσταθεροποιητικός παράγοντας για τη χώρα μας.

Επιπλέον, μεγάλη ανησυχία επικρατεί και για την επανέναρξη των έργων των αυτοκινητοδρόμων, αφού το μεγάλο αγκάθι της χρηματοδότησης (κυρίως από τις ξένες τράπεζες) δεν έχει λυθεί. Αν οι ξένες τράπεζες αποσυρθούν, τότε τα έργα θα βρεθούν στον αέρα. Η Επιτροπή ελπίζει ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα έχουν καταλήξει αισίως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς θεωρούν τους αυτοκινητόδρομους ως το έργο με τη μεγαλύτερη σημασία για την ανακοπή της ύφεσης αυτή τη στιγμή.

Καλές και κακές ειδήσεις

Εντούτοις, παρά τα ανοικτά μέτωπα, η γενικότερη αίσθηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, έστω και με αργοπορίες και παλινδρομήσεις. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντή του Κέντρου Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS), στις Βρυξέλλες, «η Ελλάδα βρίσκεται καθ' οδόν να γίνει μία κανονική οικονομία». Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Γκρος υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχουν τα στοιχεία για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που δημοσίευσε η Eurostat την Πέμπτη: «Το πλεόνασμα του ισοζυγίου που παρουσίασε η Ελλάδα είναι πράγματι μία πολύ καλή είδηση! Πλεονασματικό εξωτερικό ισοζύγιο σημαίνει ότι η χώρα δεν χρειάζεται νέα κεφάλαια και ότι οι δόσεις στο εξής θα χρησιμοποιούνται μόνο για τη μετακύλιση παλαιών χρεών».

Ωστόσο, υπάρχουν και κακές ειδήσεις, σύμφωνα με τον επιφανή οικονομολόγο: «Το πλεόνασμα οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην κατάρρευση των εισαγωγών και στο PSI. Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει ακόμη δώσει στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο του 2012, αλλά μέχρι σήμερα οι εξαγωγές σας παραμένουν στάσιμες (τις επαν-εξαγωγές καυσίμων που έχουν εισαχθεί στη χώρα δεν τις μετράω). Η Ελλάδα δεν θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης αν δεν ανακάμψουν οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών και ειδικά ο τουρισμός».

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει ο κ. Γκρος, «το πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο σημαίνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Η πρόκληση για την Ελλάδα τώρα είναι να αρχίσει να καλύπτει εκ των ενόντων αυτό το έλλειμμα».

Αύριο η απόφαση εκταμίευσης των 9,2 δισ.

Αύριο το μεσημέρι συγκαλείται τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (EFSF-ESM), για να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τα χρήματα του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα, ύψους 9,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Μηχανισμού, τα χρήματα (7,2 δισ. σε εγγυήσεις για τις τράπεζες και 2 δισ. για τις ανάγκες του προϋπολογισμού), θα εισρεύσουν στη χώρα αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη και πάντως πριν από το τέλος της εβδομάδας. Από εκεί και πέρα, εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει εγκαίρως τα προαπαιτούμενα για τις επόμενες υπο-δόσεις (ύψους 2,8 δισ. εκάστη για τις ανάγκες του προϋπολογισμού), τότε στο τέλος Φεβρουαρίου και στο τέλος Μαρτίου αντίστοιχα, προγραμματίζονται οι επόμενες εκταμιεύσεις. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις και ότι η χώρα μας είναι εντός χρονοδιαγράμματος για το βασικό προαπαιτούμενο της υπο-δόσης Φεβρουαρίου, που είναι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από τη Βουλή.

Οπως γίνεται κατανοητό, για πρώτη φορά από την αρχή του Προγράμματος Προσαρμογής, δημιουργούνται συνθήκες ομαλής χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, χωρίς τις πολύμηνες καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών, οι οποίες προκαλούσαν χρηματοπιστωτική ασφυξία και επέτειναν την ύφεση. Το αν οι συνθήκες αυτές θα διατηρηθούν, θα εξαρτηθεί σε απόλυτο βαθμό από τις επιδόσεις της Ελλάδας στην τήρηση των δεσμεύσεών της.

 

Του Νικου Xρυσολωρα

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



6




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας