Ισπανοί, Γάλλοι, Βέλγοι, Σουηδοί και Ολλανδοί στο υπ. Οικονομικών
Εμπειρογνώμονες από την Ε.Ε. συνδράμουν από κοινού στην αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού
Οι εταίροι μας αναλαμβάνουν δράση για την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της χώρας, στοχεύοντας στην είσπραξη των εσόδων και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Στελέχη από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και το Βέλγιο έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα και συνδράμουν τις φορολογικές αρχές προκειμένου να εντοπίσουν εστίες φοροδιαφυγής και να καταρτίσουν μεθόδους ελέγχου σε κατηγορίες επαγγελμάτων που φοροδιαφεύγουν.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι ο μόνος τρόπος να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου είναι μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής και της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών. Επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο μείωσης της μισθολογικής δαπάνης και όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη σύλληψη της φοροδιαφυγής. Τονίζουν επίσης ότι το 2013 θα είναι δύσκολο για τους φορολογούμενους και γι’ αυτό θα πρέπει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός να εστιάσει στις κατηγορίες επαγγελμάτων που φοροδιαφεύγουν συστηματικώς.
Οι ξένοι εμπειρογνώμονες που αναλαμβάνουν το δύσκολο αυτό έργο θα παράσχουν τεχνογνωσία στους εξής τομείς:
– Ειδικοί εμπειρογνώμονες που παρέχονται από τη Γαλλία έχουν αναλάβει την κατάρτιση μεθόδων ελέγχου των πολύ εύπορων ατόμων.
– Στελέχη από την Ισπανία ετοιμάζουν σχέδιο για τον έλεγχο μεγάλων φορολογουμένων στον κατασκευαστικό τομέα / τομέα των ακινήτων.
– Σουηδοί εμπειρογνώμονες έχουν αναλάβει την κατάρτιση σχεδίου για τον ηλεκτρονικό έλεγχο μεγάλων φορολογουμένων με υψηλά εισοδήματα.
– Στελέχη από το Βέλγιο και την Ολλανδία ανέλαβαν την υποστήριξη για τη δημιουργία ενός τηλεφωνικού κέντρου είσπραξης οφειλών και ενός αυτόματου συστήματος υπενθύμισης οφειλών, καθώς και κατάρτιση για τον χειρισμό μεγάλων οφειλών.
Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα στοιχεία (έως τα τέλη Νοεμβρίου) δείχνουν ότι η ελληνική φορολογική διοίκηση υπολείπεται των στόχων και δεν θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τα ορόσημα για τα τέλη του 2012. Οσον αφορά την είσπραξη οφειλών, οι καταβολές των «παλαιών» ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 1 δισ. ευρώ έναντι των 2 δισ. ευρώ που αποτελεί τον στόχο για το 2012.
Σχετικά με τον έλεγχο, ο στόχος των προσωρινών που αφορά μεγάλους φορολογούμενους έχει επιτευχθεί. Ωστόσο, ο στόχος για ελέγχους πλήρους κλίμακας των μεγάλων φορολογουμένων (99 έλεγχοι ολοκληρώθηκαν στις 31/11 έναντι του στόχου των 300 ελέγχων) και ελέγχους πολύ εύπορων ατόμων (470 έλεγχοι ολοκληρώθηκαν στις 31/11 έναντι του στόχου των 1.300 ελέγχων) όπως φαίνεται δεν επιτεύχθηκε.
Η τελευταία έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από την τρόικα δείχνει ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει χάσει την «όρεξή» του για ελέγχους σε πλούσιους φορολογούμενους. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε συνεργασία με τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη ετοιμάζει το δεύτερο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης, που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Απριλίου.
Αλλαγές αναμένονται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, στο ποινολόγιο για τους παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας, αλλά και η πλήρης ανασύσταση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, των Διαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων και της Οικονομικής Αστυνομίας. Εξετάζεται επίσης όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να συγχωνευθούν και να τεθούν υπό τις οδηγίες του νέου γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ.Θεοχάρη.
Η τεχνική βοήθεια θα συνδράμει και στην κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, τα επόμενα βήματα της τεχνικής βοήθειας για τη φορολογική διοίκηση αφορούν:
1) τη θεσμική μεταρρύθμιση,
2) την επίτευξη των βραχυπρόθεσμων επιβεβλημένων εσόδων,
3) τον σχεδιασμό και την αναδιοργάνωση όλων των κεντρικών λειτουργιών της φορολογικής διοίκησης (έλεγχος, είσπραξη, επίλυση διαφορών, υπηρεσίες φορολογουμένων).
Ο γρίφος της εξίσωσης φόρων
Το πρώτο δίμηνο του έτους θα γνωρίζουμε εάν η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης απέδωσε. Αυτό τονίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, υποστηρίζοντας ότι από το τελευταίο τρίμηνο του έτους δεν μπορεί να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου τα έσοδα από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης ήταν περισσότερα κατά 36 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Αντίθετα, μειώθηκαν το ίδιο διάστημα τα έσοδα από το πετρέλαιο κίνησης κατά 60 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τα δημόσια ταμεία. Τα ίδια στελέχη αποδίδουν τη μείωση των εσόδων στη μείωση της κατανάλωσης, καθώς και στην αποθεματοποίηση πετρελαίου θέρμανσης το περυσινό έτος.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αναφερόμενος στο θέμα τόνισε ότι: «Η μείωση στις ποσότητες που έχει ακουστεί είναι σε γενικές γραμμές σωστή, έρχεται από πολλές αιτίες: υπήρχε λαθρεμπόριο, το οποίο εξ ορισμού έχει εξαφανιστεί στο σκέλος που αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, οι πολίτες αποθεματοποίησαν για να προλάβουν την αύξηση που από πέρυσι ήταν γνωστή και έτσι έχουμε μια συνολική πτώση της ζήτησης γύρω στο 15% στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Η πάταξη του λαθρεμπορίου φαίνεται και από τα πρώτα στοιχεία, είναι γύρω στο 30%».
Του Προκοπη Χατζηνικολαου
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
6
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο