2013: κίνδυνος ανευθυνότητας
Υπάρχουν ελπίδες αναστροφής των αρνητικών εξελίξεων στη διάρκεια των επόμενων μηνών. Κάποιοι δείκτες μπορεί να γυρίσουν θετικοί το τρίτο τρίμηνο, άλλοι το τέταρτο. Προφανώς η βελτίωση έρχεται ως αποτέλεσμα των περικοπών, της λιτότητας και, τελικά, της ύφεσης. Είναι όμως σημαντικό να υπάρχουν «καλά νέα» μετά από τόσες πιέσεις, παρά να δημιουργείται η εντύπωση ότι τίποτε δεν αλλάζει και, τελικά, οι θυσίες αποβαίνουν μάταιες.
Υπάρχουν πολλοί που ισχυρίζονται αυτό ακριβώς. Συγχέουν την κριτική που επιβεβλημένα γίνεται στην οικονομική πολιτική η οποία επιβάλλει άκριτη λιτότητα. Αυτή η πολιτική, ας την ονομάσουμε «λιτότητα-για-τη-λιτότητα», είναι λανθασμένη. Προξενεί απότομη ύφεση σε ολόκληρη την οικονομία, χωρίς να προβλέπει διέξοδο. Αποτυγχάνει στον κύριο στόχο κάθε οικονομικής πολιτικής, που είναι να φροντίζει ότι η μηχανή της οικονομίας θα συνεχίσει να τρέχει, ακόμη και αν τρέξει πιο σιγά για κάποιο διάστημα. Διαφορετικά, σε περίπτωση βλάβης, η ασκούμενη πολιτική οφείλει να επιτυγχάνει την ταχύτατη επιδιόρθωση, ώστε η μηχανή να ξαναπάρει μπροστά.
Εξάλλου, μπορεί ο πληθωρισμός να ήταν υψηλότερος από τους ανταγωνιστές μας, αλλά η αποθέρμανση της οικονομίας δεν ήταν η αιτία για την πολιτική λιτότητας που χρειάστηκε να εφαρμοστεί. Το δικό μας πρόβλημα ήταν, πιο απλά, ότι βρεθήκαμε χωρίς τα χρήματα που απαιτούσαν οι υποχρεώσεις που είχαμε αναλάβει. Επιπλέον, στέρεψαν και τα δανεικά.
Διαφαίνεται λοιπόν ότι το 2013, στα δύο κύρια προβλήματα, θα βρεθούμε πολύ κοντά σε μια νέα ισορροπία. Το κράτος θα μπορεί να καλύπτει τα έξοδά του (χωρίς τους τόκους των δανείων) από τις τρέχουσες εισπράξεις (πριν από τον νέο δανεισμό του). Θα επιτευχθεί δηλαδή πρωτογενής ισορροπία στους λογαριασμούς της κεντρικής κυβέρνησης. Εντυπωσιακότερο είναι το εκτιμώμενο αποτέλεσμα στις διεθνείς μας συναλλαγές. Μετά τρία χρόνια οικονομικής καχεξίας, το μέγεθος του ελλείμματος με το εξωτερικό φαίνεται ότι θα μειωθεί στο ένα τρίτο. Μάλιστα, εκτός από την τεράστια μείωση των εισαγωγών, η βελτίωση στηρίζεται σημαντικά και από τις εξαγωγές.
Με δυο λόγια, το πρόβλημα του «δίδυμου ελλείμματος», που είχε εγκαίρως επισημανθεί, θα έχει ικανοποιητικά αντιμετωπιστεί στη διάρκεια του 2013.
Υπάρχουν και άλλα οικονομικά μεγέθη η βελτίωση των οποίων κρίνεται αναμενόμενη. Αν κερδηθεί και η εμπιστοσύνη του κόσμου, η ταχύτητα επαναφοράς της οικονομίας μπορεί να μας εκπλήξει. Εξάλλου, μεγάλο μέρος της βελτίωσης από την περυσινή κατάσταση εξηγείται από την απουσία της πολιτικής αβεβαιότητας. Γεγονός που επιβεβαιώνει πόσο ανεύθυνη είναι ακόμη και η διατύπωση του αιτήματος για πρόωρες εκλογές.
Του Μπαμπη Παπαδημητριου
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
6
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο