Πέντε «δώρα», υπό δύο όρους, για την Ελλάδα

Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Πέντε «δώρα», υπό δύο όρους, για την Ελλάδα
image

Οι αλλαγές που προωθούνται στην Ευρωζώνη και ποια τα οφέλη για τη χώρα μας

Η εκταμίευση της επόμενης δόσης, η μείωση του δημοσίου χρέους μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αποκατάσταση της ομαλής ροής χρηματοδότησης από τους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας μας και στην ανάσχεση της ύφεσης. Πέραν αυτών των θετικών εξελίξεων, όμως, η Ελλάδα έχει και βάσιμες προσδοκίες να επωφεληθεί από τις κοσμογονικές αλλαγές που προωθούνται σε επίπεδο Ευρωζώνης και αναμένεται να συζητηθούν στις επόμενες δύο συνόδους κορυφής, στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, η χώρα μας μπορεί να προσβλέπει σε σημαντικά οφέλη από τις εξής αποφάσεις:

Πρώτον, από τη δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη περιλαμβάνεται στην έκθεση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι για την «εμβάθυνση της νομισματικής ενοποίησης» και απολαμβάνει της στήριξης της Γερμανίας. Θα συζητηθεί πιο αναλυτικά στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας. Συγκεκριμένα, τα χρήματα αυτού του προϋπολογισμού θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ένα «δεύτερο παράλληλο ΕΣΠΑ» και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού του κράτους. Το ύψος των συγκεκριμένων κονδυλίων δεν είναι βέβαια γνωστό ακόμη, ενώ το ξεχωριστό αυτό μπάτζετ θα αρχίσει να παίρνει μορφή, εκτός απροόπτου, από το 2014 κι έπειτα.

Δεύτερον, η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από τη δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης, χωρίς τα χρήματα αυτά να προσμετρούνται στο δημόσιο χρέος της χώρας, καθώς και από τη μεσοπρόθεσμη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης των καταθέσεων και την εναρμόνιση των εθνικών κανόνων αναφορικά με την εξυγίανση και την εκκαθάριση των τραπεζών της Ευρωζώνης. Μολονότι τα ζητήματα αυτά προχωρούν με αργά βήματα, οι σχετικές κινήσεις δεν έχουν παγώσει, όπως διεφάνη και από το γεγονός ότι συμπεριελήφθησαν στην έκθεση του κ. Βαν Ρομπέι. Μεσοπρόθεσμα, η νέα αρχιτεκτονική θα ενισχύσει αδιαμφισβήτητα την εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τρίτον, εφ' όσον οι προτάσεις του κ. Βαν Ρομπέι εγκριθούν τελικά και εφ' όσον η Ελλάδα συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της ως προς το διαρθρωτικό και δημοσιονομικό σκέλος του Μνημονίου, τότε μετά το 2016 θα μπορεί να επωφεληθεί από την κοινή πανευρωπαϊκή «έκδοση χρέους», αλλά και από το ενιαίο σύστημα «αντιμετώπισης ασύμμετρων οικονομικών σοκ», που θα θωρακίζει τη χώρα από οικονομικές αναταράξεις, με «τις πλάτες» ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Τέταρτον, οι αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup σαφώς αναφέρουν ότι οι χώρες της Ευρωζώνης είναι έτοιμες να προχωρήσουν και σε νέα βήματα για την επιπλέον μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, όπως, μεταξύ άλλων, η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στα διακρατικά δάνεια που έχει λάβει η χώρα μας και η παγίωση του αυξημένου ποσοστού κοινοτικής συμμετοχής (95%) στα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Πέμπτον, η Ελλάδα έχει βάσιμες ελπίδες ότι τα κονδύλια που θα της κατανεμηθούν από τον νέο Πολυετή Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό θα είναι σαφώς μεγαλύτερα από τις αρχικές προτάσεις που γνωρίζαμε τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, η συζήτηση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. (2014 - 2020) έχει σταματήσει σε ένα σημείο όπου η κατανομή κονδυλίων στην Ελλάδα είναι 20% υψηλότερη από την αρχική εισήγηση του κ. Βαν Ρομπέι. Το γεγονός αυτό αναμένεται να επιδράσει θετικά στο βασικό σενάριο για την εξέλιξη του ελληνικού ΑΕΠ και του ελληνικού χρέους που περιλαμβάνεται στην έκθεση της τρόικας.

Οι προϋποθέσεις

Οπως είναι φυσικό, υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις για να επωφεληθεί η Ελλάδα από τα παραπάνω δώρα:

- Πρώτον, να τελεσφορήσουν οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης.

- Δεύτερον, να σταματήσει η καταβύθιση της ελληνικής οικονομίας, μέσα στους επόμενους μήνες, εξαιτίας της οποίας απειλούνται η πολιτική σταθερότητα και η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

 

 

Του Νικου Xρυσολωρα

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 


 

6




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας