Τρία στοιχήματα για την κυβέρνηση

Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Τρία στοιχήματα για την κυβέρνηση
image

Ολοκλήρωση της επαναγοράς ομολόγων και υπερψήφιση του φορολογικού και των πέντε Πράξεων για την έγκριση της δόσης

Tρεις τελευταίους «σκοπέλους» έχει μπροστά του το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις του έναντι των εταίρων και να απομακρύνει τις αβεβαιότητες που συνδέονται με την έξοδο της χώρας από το ευρώ, ελπίζοντας πως η «αλλαγή σελίδας» θα συμβάλει στη σταδιακή αναθέρμανση της οικονομίας.

Πρώτον, την υπερψήφιση της συμφωνίας μεταξύ Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η συμφωνία επί της ουσίας «κλείδωσε» το απόγευμα της Παρασκευής με ορισμένες λεπτομέρειες που παρέμεναν σε εκκρεμότητα να έχουν παραπεμφθεί σε τηλεφωνικές διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών.

Δεύτερον, την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων.

Τρίτον, την ψήφιση από τη Βουλή των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που συνδέονται με την εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν προς την Ελλάδα.

Το φορολογικό, πάντως, επανέφερε στο προσκήνιο την ανάγκη καλύτερου συντονισμού στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Και τούτο, καθώς οι αρχικοί χειρισμοί έπληξαν επικοινωνιακά την κυβέρνηση και εν πολλοίς εξουδετέρωσαν τα κέρδη που αποκόμισε ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς από την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση της δόσης των 34 δισ. ευρώ.

Οι «διαρροές» από το υπουργείο Οικονομικών για το σχέδιο αλλαγών στο φορολογικό έδιναν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τη μεσαία τάξη, καθώς υποτιμήθηκε η πολιτική σημασία των προτεινόμενων αλλαγών και χρειάστηκε η προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, ώστε να πέσουν οι τόνοι. Ομως και στη συνέχεια, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αντί να συμβάλλουν στην εκτόνωση της κατάστασης, εμφανίσθηκαν να θέτουν «κόκκινες γραμμές», επιτείνοντας την αίσθηση ότι οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι για μια ακόμη φορά, μετά το εργασιακό, κινούνται κατά βάση με στόχο να υπηρετήσουν τις πολιτικές τους στοχεύσεις. Τέλος, το φορολογικό επαναβεβαίωσε το «χαμηλό βαρομετρικό» που συνεχίζει να υφίσταται μεταξύ του κ. Γ. Στουρνάρα και της Ιπποκράτους, καθώς η τελευταία τον εγκαλεί ότι στο πρώτο, τουλάχιστον, στάδιο της διαμόρφωσης του φορολογικού απέφυγε να ενημερώσει τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους για την κατεύθυνση στην οποία επρόκειτο να κινηθεί.

Δεύτερο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, όπως προαναφέρθηκε, είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος της επαναγοράς χρέους τις αμέσως επόμενες ημέρες. Παρότι η εικόνα είναι ασαφής, κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί πως η διαδικασία θα καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα και θα αρθούν τα τελευταία εμπόδια για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Τρίτο, τέλος, ζητούμενο είναι η ψήφιση από τη Βουλή των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που ήταν συνδεδεμένα με την έγκριση της δόσης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει η γενική γραμματεία του υπουργικού συμβουλίου οι πέντε Πράξεις που έχουν εκδοθεί θα πρέπει να φθάσουν στη Βουλή το διάστημα από 24 του μήνα η πρώτη, μέχρι τις 16 Ιανουαρίου η τελευταία, ώστε να ψηφιστούν ως κανονικά νομοσχέδια.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στην Ιπποκράτους και την Αγίου Κωνσταντίνου, εκτιμούν πως η κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα έχει μεγάλα προβλήματα στις επερχόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή, αφού η «μητέρα των μαχών» δόθηκε με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα εργασιακά.

Η ολοκλήρωση του ανωτέρω «κύκλου» θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε μια νέα -περισσότερο πολιτική- φάση, αφού όλους τους προηγούμενους μήνες στο επίκεντρο βρίσκονταν οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι αναμένεται να μπει από τις αρχές του επόμενου χρόνου το ζήτημα του ανασχηματισμού το οποίο «πάγωσε» την περασμένη εβδομάδα λόγω της εμπλοκής με το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ τις επόμενες ημέρες στην ατζέντα του κ. Σαμαρά κυριαρχεί η επερχόμενη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παράλληλα, θα «ανοίξει» και το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ επιθυμούν την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με τον κ. Φ. Κουβέλη να έχει θέσει το ζήτημα και δημοσίως, ζητώντας την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Είναι, όμως, αμφίβολο εάν ο πρωθυπουργός θα υποστηρίξει αλλαγές που θα μεταβάλλουν τον χαρακτήρα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης από το νέο «δίπολο» μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ που κυριάρχησε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

 

 

Toυ Κ. Π. Παπαδιοχου

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 


 

6




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας