Εκ νέου η τροπολογία στη Βουλή

Αρχική | Ειδήσεις | Πολιτική | Εκ νέου η τροπολογία στη Βουλή
image

Aμέσως μετά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού είναι αποφασισμένος ο πρωθυπουργός να επαναφέρει τη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών για τα εισοδηματικά των υπαλλήλων της Βουλής. Η επιλογή για απόσυρση της επίμαχης διάταξης έγινε προχθές υπό τον φόβο ενός μπλακ άουτ στο κανάλι της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, αλλά και ενδεχόμενης διακοπής της διαδικασίας λόγω της αντίδρασης των υπαλλήλων της Βουλής. Η εξέλιξη, ωστόσο, προκάλεσε εντονότατο εκνευρισμό στον πρωθυπουργό, ο οποίος σε εξαιρετικά οξείς τόνους δηλώνει σε συνεργάτες του ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνει πίσω.

Στον λαβύρινθο, πάντως, που ακούει στο όνομα «αυτοδιοίκητο της Βουλής των Ελλήνων» -το οποίο επικαλέστηκαν όσοι διαφώνησαν με τη διάταξη-, η προκλητική αδιαφάνεια, η κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους του πολιτικού προσωπικού και -κυρίως- των εκάστοτε προέδρων, καθώς και η λειτουργία κατά καιρούς συνδικαλιστικών διοικήσεων των υπαλλήλων, συναποτελούν τον Μινώταυρο που έχει ρίξει πλέον σε καθεστώς πλήρους ανυποληψίας τον «Ναό της Δημοκρατίας». Οι δίχως προηγούμενο αντιδράσεις των υπαλλήλων για τη διάταξη που ρύθμιζε εισοδηματικά τους ζητήματα ανέδειξαν εκ νέου το πρόβλημα που αφορά το λεγόμενο πλέγμα των ειδικών προνομίων. Η ύπαρξη αυτών των προνομίων, που τα τελευταία έτη της κρίσης και υπό το βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων άρχισαν να περικόπτονται, στιγματίζει ισοπεδωτικά τη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα, περιλαμβάνοντας και εκείνους εκ των υπαλλήλων που με την εργασία τους ανταποκρίνονται στις αποδοχές τους.

Είναι ακριβώς το ύψος των αποδοχών, αλλά και ο τρόπος προσδιορισμού του που βρίσκονται στο επίκεντρο. Κάποτε ο μισθός του υπαλλήλου της Βουλής, καθώς και οι συντάξιμες αποδοχές του αποτελούσαν μαγνήτη για όλους. Ιδού γιατί: «Ο βασικός μισθός των μονίμων υπαλλήλων της Βουλής, οι γενικές αυξήσεις μισθών, οι προσαυξήσεις και τα επιδόματα ρυθμίζονται από τον Κανονισμό της Βουλής», έλεγε απλά (κεφάλαιο Γ΄, άρθρο 88) ο μυστικοπαθώς φυλασσόμενος μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας «καταστατικός χάρτης» λειτουργίας της Βουλής. Οσον αφορά το προσωπικό «ιδιωτικού δικαίου», οι αποδοχές καθορίζονταν «με την απόφαση πρόσληψης». Ποιoς έκανε τις προσλήψεις; Ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος βάσει του κανονισμού έχει δικαιώματα λήψης αποφάσεων ορισμένες εκ των οποίων μπορούν ακόμα και να μη δημοσιεύονται! Οι προσλήψεις (που πλέον γίνονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ) κατά κανόνα δεν υπάκουαν παρά σε απολύτως ρουσφετολογικούς κανόνες, στο απόγειο των οποίων βρέθηκαν οι μαζικές πράξεις μονιμοποίησης όλων όσοι βρέθηκαν σε πολιτικά και βουλευτικά γραφεία ως «μετακλητοί» υπάλληλοι - συγγενείς ή φίλοι πολιτικών προσώπων. Οσον αφορά τα συνταξιοδοτικά, υπήρχε ένα «μνημείο» ρύθμισης και είναι το άρθρο 115 του Κ.τ.Β., υπό τον τίτλο «Συνταξιοδότηση προσωπικού». Διαβάζουμε: «Η παράγραφος 1 του άρθρου 91 του από 21/6/1980 ισχύσαντος Κ.τ.Β., όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 1 της από 20.4.1989 αποφάσεως της Ολομέλειας της Βουλής και αυθεντικά ερμηνεύθηκε και συμπληρώθηκε με τα εδάφια α και β του άρθρου 13 της από 14/5/1991 όμοιας αποφάσεως, διατηρείται σε ισχύ»!

 

Οι δύο γνωστές αλλαγές

Αγνωστο παραμένει εάν υπήρξαν έκτοτε αλλαγές στις προκλητικά ασαφείς αυτές ρυθμίσεις, και κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί επειδή η διεύθυνση της Βουλής αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα επικαιροποιημένο το πλήρες κείμενο του κανονισμού. Δύο μόνο αλλαγές έχουν γίνει εσχάτως γνωστές, αλλά και αυτές επίσης σε περιβάλλον «αυτοδιοικητικής» ασάφειας: Η πρώτη αφορά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και για τους υπαλλήλους της Βουλής - επί προεδρίας Φίλ. Πετσάλνικου (ΔΕΚ 2011). Η δεύτερη αφορά τη θέσπιση «Κινήτρου Επίτευξης Στόχων», που ουσιαστικά ήρθε να αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό το περίφημο «μπόνους», τον γνωστό και ως «15ο και 16ο μισθό», που λάμβαναν αφορολόγητο σε κάθε άνοιγμα και κλείσιμο της Βουλής. Αλλά και εδώ η ίδια αδιαφάνεια: «Οι ειδικότεροι όροι, το ύψος και ο τρόπος καταβολής του κινήτρου καθορίζονται με απόφαση του προέδρου της Βουλής», τονίζεται.

Υπάρχουν πάντως και άλλου τύπου «συλλογικά» προνόμια. Μεταξύ αυτών, η εκμετάλλευση των χώρων εστίασης εντός του Κοινοβουλίου ή και η ενοικίαση άλλων χώρων (σε τράπεζα, ταχυδρομείο κ.λπ.) αποφέρει έσοδα τα οποία πηγαίνουν στο Ταμείο Αλληλεγγύης των υπαλλήλων (ΤΑΥΒ). Στο ΤΑΥΒ, βάσει του κανονισμού, εισρέει και αγνώστου ύψους χρηματικό ποσό, το οποίο αντιστοιχεί στο 4% του κόστους για κάθε έργο ή χρήση υπηρεσιών που κάνει μέσω διαγωνισμού η Βουλή.

Ενδεικτικά του χάους; Τα όσα είπε χθες η κ. Φωτεινή Πιπιλή (ΣΚΑΪ 100,3): Οτι βουλευτής των Ανεξ. Ελλήνων, που πρωτοστάτησε προχθές στις αντιδράσεις, επιστρέφει στη θέση του ως υπάλληλος της Βουλής όταν χάνει τις εκλογές.


Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


5




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας