«Κλειδί» για Μαξίμου ο προϋπολογισμός

Αρχική | Ειδήσεις | Πολιτική | «Κλειδί» για Μαξίμου ο προϋπολογισμός
image

Εάν εγκριθεί με αυξημένη πλειοψηφία θα ενισχυθεί η κυβερνητική συνοχή, που τραυματίστηκε κατά την προχθεσινή ψηφοφορία

Σε μια ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τουλάχιστον 167 βουλευτών, ευελπιστεί το Μαξίμου κατά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού τα μεσάνυχτα της Κυριακής, προκειμένου να βελτιωθεί η τραυματισμένη εικόνα της κυβέρνησης και να πεισθούν οι δανειστές ότι πρέπει να καταβάλουν τη δόση ολόκληρη και άμεσα. Η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου με μόλις 153 ψήφους, οι σοβαροί κλυδωνισμοί στο ΠΑΣΟΚ και, δευτερευόντως, στη ΔΗΜΑΡ, αλλά κυρίως οι μάλλον ψυχρές αντιδράσεις Βερολίνου και Ε.Ε. έχουν βαθύνει τον προβληματισμό του κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος ξεκινά πυρετωδώς νέο κύκλο επαφών με Ευρωπαίους παράγοντες προκειμένου να αποτρέψει περαιτέρω καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης - την οποία περίπου προδιέγραψαν χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, αλλά και ο επίτροπος Ολι Ρεν.

Παράλληλα με τις παραπάνω πρωτοβουλίες, ο κ. Σαμαράς σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις στην κυβερνητική σκακιέρα, στην οποία εσχάτως αποτυπώνονται σημάδια αποσταθεροποίησης. Ο ανασχηματισμός περιλαμβάνεται στα πιθανά σενάρια, ωστόσο θεωρείται ότι πριν από όποια σχετική πρωτοβουλία θα πρέπει να «κλειδώσει» η εκταμίευση της δόσης, αλλά και να ισορροπήσει η κατάσταση σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ως προς το εύρος της συμμετοχής τους στο κυβερνητικό σχήμα.

Δύο εικοσιτετράωρα μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες στη συνεδρίαση των Friends of Cohesion, των κρατών-μελών δηλαδή που διεκδικούν αυξημένους πόρους για τον κοινοτικό προϋπολογισμό την περίοδο 2014-2020. Πέραν της αποτροπής του κινδύνου ριζικής απομείωσης των κοινοτικών κονδυλίων προς την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να έχει και επαφές με βασικούς διαμορφωτές των εξελίξεων με αίτημα να καταβληθεί η δόση των 31,5 δισ. χωρίς καμία καθυστέρηση και, ει δυνατόν, να της δοθεί και μέρος των χρημάτων των άλλων δόσεων που επίσης καθυστερούν.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εξακολουθούν να εκφράζουν αισιοδοξία ότι είτε στη Σύνοδο του Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου, είτε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 22-23 του μηνός, θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι ουδεμία διαβεβαίωση έχουν γι' αυτό. Αντιθέτως, πληθαίνουν τα σημάδια περί νέων εμπλοκών με φόντο την παρατεταμένη διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε για τη βιωσιμότητα του χρέους. Τον προβληματισμό της ελληνικής πλευράς εντείνουν και πληροφορίες που θέλουν την απόφαση να μετατίθεται για τα τέλη του μήνα, στις 27 Νοεμβρίου, όταν και αναμένεται να έχουν διευκρινισθεί όλες οι παράμετροι που αφορούν το ελληνικό πρόγραμμα, την επιμήκυνση και, κυρίως, τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Εχουμε κολυμπήσει τεράστια απόσταση, είναι ώρα η Ευρώπη να ρίξει το σωσίβιο» σημείωνε χθες στενός συνομιλητής του κ. Σαμαρά, κάνοντας λόγο για ένα εξαιρετικά κρίσιμο 10ήμερο, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο «ατυχήματος».

Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να πείσει πως έκανε ό,τι απαιτείται και πλέον είναι οι πιστωτές εκείνοι που θα πρέπει να καταλήξουν σχετικά με τη διαχείριση του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχουν πέσει συνδυασμοί δράσεων, όπως μείωση επιτοκίων, παραίτηση κεντρικών τραπεζών από κέρδη επί ελληνικών ομολόγων και επαναγορά τίτλων από τη δευτερογενή αγορά. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι -όπως αναγνώριζαν πηγές του Μαξίμου- ότι σε αυτήν τη συζήτηση η Ελλάδα έχει, επί της ουσίας, ρόλο παρατηρητή.

 

 

Των Ελλης Tριανταφυλλου - Γιωργου Π. Τερζη

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


5




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας