Οι Γερμανοί και το αγαπημένο χρήμα
Στη Γερμανία το βιβλιάριο καταθέσεων παραμένει η πρώτη επιλογή για τοποθέτηση χρημάτων. Παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης σήμερα, και οι Γερμανοί ξέρουν καλά τι σημαίνει.
Την ώρα που οι άνθρωποι στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία ή την Πορτογαλία παλεύουν να τα βγάλουν πέρα, η πλειονότητα των Γερμανών δηλώνει ευχαριστημένη από τα οικονομικά της. Αυτό δείχνει τουλάχιστον το λεγόμενο «Βαρόμετρο της Περιουσίας 2012» που δημοσιοποιεί ετησίως η Γερμανική Ένωση Ταμιευτηρίων.
Ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δηλώνει μάλιστα πιο ικανοποιημένο οικονομικά σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση, όπως λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ταμιευτηρίων Γκέοργκ Φάρενσον: «Το 57% των Γερμανών χαρακτηρίζουν την οικονομική τους ζωή από πολύ καλή έως καλή. Αυτό είναι πραγματικά κορυφαίο».
Το ποσοστό αυτό το 2005 ήταν στο 40% και από τότε άρχισε σταδιακά η ανοδική πορεία. Οι τέσσερεις στους πέντε Γερμανούς μάλιστα πιστεύουν πως η οικονομική τους κατάσταση θα παραμένει ίδια ή μάλιστα θα βελτιωθεί.
Αυτό οφείλεται εν πολλοίς ακόμα στο γεγονός ότι το διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2012 κατά μέσο όρο κατά 2,8%. Συνολικά οι πολίτες στη Γερμανία κερδίζουν ετησίως 1,6 τρις ευρώ κατά κεφαλή. Αυτό σημαίνει 1900 ευρώ το άτομο.
Αύξηση στις επενδύσεις στα ακίνητα
Οι Γερμανοί είναι γνωστοί για το γεγονός ότι προνοούν εγκαίρως και ότι τους αρέσει η ασφάλεια. Για το λόγο αυτό δεν προτιμούν τις μετοχές και άλλες επισφαλείς τοποθετήσεις αξιόγραφα. «Ο πραγματικός νικητής είναι το βιβλιάριο αποταμιεύσεων. Κατέχει την πρώτη θέση και με μια αύξηση της τάξης των 9% σε σχέση με το 2011 είναι στην κορυφή», λέει και πάλι ο Γκέοργκ Φάρενσον.
Οι Γερμανοί κατά μέσο όρο αποταμιεύουν το 10% του εισοδήματός τους. Σε υψηλότερη θέση βρίσκονται μόνο οι Γάλλοι με 12,1%. Περισσότερο από 10% αποταμιεύουν οι Βέλγοι και οι Σλοβένοι. Στη Δανία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Ελλάδα τα περισσότερα νοικοκυριά κάνουν χρέη.
Το 80% των Γερμανών κάθε μήνα αποταμιεύει ένα σταθερό ποσό. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι στους Γερμανούς η φροντίδα για τη σύνταξη. Για το λόγο αυτό αυξάνονται και οι επενδύσεις σε ακίνητα. Από το 2011 στο 2012 η αύξηση αυτή είναι στο 7%.
Η πρώτη ημέρα της αποταμίευσης καθιερώθηκε το 1925 μετά από απόφαση που πάρθηκε ένα χρόνο πριν στο πρώτο παγκόσμιο συνέδριο των ταμιευτηρίων στο Μιλάνο.
Monika Lohmüller / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή: Deutsche Welle
5
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο