Νέο σώμα φορο-ελεγκτών από τον Μάρτιο του 2013
Νέο σώμα «αδιάφθορων» φορο-ελεγκτών συστήνεται στο υπουργείο Οικονομικών.
Θα διοικείται από τον μόνιμο γενικό γραμματέα Φορολογικών Θεμάτων, ο οποίος θα είναι τεχνοκράτης και θα λειτουργεί ως «διευθύνων σύμβουλος».
Η δημιουργία της νέας υπηρεσίας προβλέπεται στο νέο Μνημόνιο και αναμένεται να λειτουργήσει από τον Μάρτιο του 2013. Ο επικεφαλής του νέου σώματος δεν θα έχει καμία πολιτική ή κομματική σχέση με την εκάστοτε κυβέρνηση και η θητεία του θα είναι μακράς διάρκειας.
Η νέα ανεξάρτητη υπηρεσία θα λειτουργεί με σύγχρονες δομές και μεθόδους και θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον καταλογισμό, τη βεβαίωση και την είσπραξη των φορολογικών εσόδων.
Στο νέο Μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύεται για τη δημιουργία μιας νέας φορολογικής διοίκησης. Θα έχει τη μορφή ενός ανεξάρτητου οργανισμού ή φορέα, θα διοικείται από μη πολιτικό πρόσωπο με θητεία συγκεκριμένης διάρκειας και θα αποτελείται από τουλάχιστον 2.000 έμπειρους ελεγκτές και χιλιάδες υπαλλήλους που θα ασχολούνται αποκλειστικά με τις διαδικασίες είσπραξης των φορολογικών εσόδων.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Μνημόνιο, το υπουργείο Οικονομικών:
Θα προχωρήσει, εντός των προσεχών εβδομάδων, στον διορισμό ενός νέου γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων. Ο ρόλος και τα προσόντα του προσώπου αυτού θα καθοριστούν με νομοθετική ρύθμιση. Οσον αφορά τα προσόντα, ο νέος γενικός θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο με εμπειρία στην άσκηση διοίκησης, εξειδίκευση σε φορολογικά αντικείμενα και φήμη «αδιάφθορου» (θα πρέπει να έχει επιδείξει στο παρελθόν νοοτροπία αυστηρής φορολογικής συμμόρφωσης).
Με ενδιάμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβιβάσει εξουσίες λήψης αποφάσεων στον νέο γενικό γραμματέα.
Οι εξουσίες αυτές θα περιλαμβάνουν την αρμοδιότητα της λήψης αποφάσεων για τη λειτουργία των εποπτευόμενων υπηρεσιών, τη διεύθυνση και τον έλεγχο των εφοριών και των τελωνείων, τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, την αντικατάσταση των ανώτερων διευθυντικών στελεχών που έχουν χαμηλή αποδοτικότητα, τη διαχείριση του προϋπολογισμού της φορολογικής διοίκησης, καθώς και τη διαχείριση όλων των πληροφοριών με τη δέουσα εμπιστευτικότητα.
Θα νομοθετήσει την ίδρυση ενός νέου σώματος, της νέας ημιαυτόνομης φορολογικής υπηρεσίας, το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2013.
Θα μεταφέρει 100 έμπειρους ελεγκτές στη Μονάδα Μεγάλων Φορολογουμένων και θα συστήσει σε δύο περιοχές της χώρας από μία ακόμη λειτουργική μονάδα αρμόδια για τους φορολογουμένους μεγάλου πλούτου και υψηλού εισοδήματος, στην οποία θα μεταφερθούν 50 έμπειροι ελεγκτές.
Θα συστήσει εξειδικευμένες μονάδες για τη διαχείριση των οφειλών σε μεγάλες εφορίες και θα τοποθετήσει τουλάχιστον το 10% των κατά τόπους υπαλλήλων σε αυτήν τη λειτουργική δομή μέχρι το τέλος του 2012.
Θα απλοποιήσει τη διαδικασία επαναξιολόγησης των φοροελεγκτών, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 2.000 ελεγκτών μέχρι τον Ιούνιο του 2013. Οι ελεγκτές θα αξιολογούνται δύο φορές τον χρόνο για τις επιδόσεις τους.
Μαρία Βουργάνα
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
5
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο