Επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας ελέω Ευρωζώνης προβλέπει το ΔΝΤ
Φόβοι για εκτροχιασμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στις ΗΠΑ - Χαμηλή ανάπτυξη στην Κίνα
Σταδιακή ενίσχυση της δραστηριότητας στην παγκόσμια οικονομία από τα τέλη του 2012 και μετά προβλέπει το ΔΝΤ στην έκθεση «World Economic Outlook». Ωστόσο, το ΔΝΤ προχωρά σε μια προς τα κάτω αναπροσαρμογή της προοπτικής για την παγκόσμια οικονομία σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Απριλίου, με τις εξελίξεις στην Ευρώπη να βρίσκονται στο επίκεντρο. Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι καταβάλλονται προσπάθειες από τους κυβερνώντες για την αποκατάσταση των ισορροπιών μετά τις υπερβολές που προκάλεσαν τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων έξι δεκαετιών. Ενας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία είναι μια επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη από καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων που, ενδεχομένως, να είναι ανεπαρκή. Ισχυρές είναι οι πιθανότητες μετάδοσης της κρίσης από την περιφέρεια της Ευρωζώνης στα ισχυρότερα κράτη-μέλη. Οι συνθήκες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο παραμένουν εύθραυστες παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη Ιουνίου και η ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ αποτέλεσαν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα κινηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, σε αναιμικούς ρυθμούς το 2012, με ορατό τον κίνδυνο της συρρίκνωσης, παρουσιάζοντας μετριοπαθή επιτάχυνση το 2013. Το πρώτο εξάμηνο, η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη υποχώρησε κατά 0,25%, με αύξηση των πιέσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της περιφέρειας στην Ευρωζώνη. Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης αυξάνουν τους κινδύνους μετάδοσης στις ισχυρότερες οικονομίες. Ανύπαρκτη ήταν η συνεισφορά των επενδύσεων στο μέτωπο της ανάπτυξης. Στην Ισπανία, τη Δανία και τη Βρετανία, η συσσώρευση του χρέους στη στεγαστική πίστη, μετά το σκάσιμο της φούσκας στις υπεραξίες της αγοράς ακινήτων, αποδυνάμωσαν την εγχώρια ζήτηση. Οπως τονίζει το ΔΝΤ, οι ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης έχουν ωφεληθεί από τους εμπορικούς δεσμούς με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Παράλληλα, οι εισροές κεφαλαίων σε επενδυτικά καταφύγια της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Ελβετία και οι Σκανδιναβικές χώρες, συνεχίζονται. Το γεγονός αυτό συνεισφέρει στην πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα των χωρών αυτών. Εξίσου αρνητικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία μπορεί να διαδραματίσει, επίσης, η δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ εάν φθάσει στο χείλος του γκρεμού, με τα μέλη του Κογκρέσου να μετατρέπουν την αύξηση του ορίου για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό σε πολιτική διαμάχη. Μεσοπρόθεσμα, το ΔΝΤ εφιστά την προσοχή σε μια χαμηλότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη στην Κίνα.
Επιβράδυνση
Επιδείνωση της προοπτικής για τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προβλέπει και ο ΟΟΣΑ στη μηνιαία έκθεση για την παγκόσμια οικονομία. Ο δείκτης CLI του διεθνούς οργανισμού για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας υποχώρησε στο 100,1 τον Αύγουστο από το 100,2 τον Ιούλιο, καταδεικνύοντας μια συνεχιζόμενη επιδείνωση των συνθηκών.
Το ΔΝΤ, πάντως, εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία για το 2012 θα υποχωρήσει στο 3,3% από το 3,4% που είχε διατυπωθεί τον Ιούλιο. Πτωτική είναι, επίσης, η πορεία του οικονομικού δείκτη Tiger των Financial Times (F.T.) και του Ινστιτούτου Brookings, με τη βρετανική εφημερίδα να θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα είναι το αισιόδοξο κεφάλαιο στην παγκόσμια οικονομία. Αποδίδει αυτήν την αισιοδοξία στα οικονομικά στοιχεία και στους δείκτες εμπιστοσύνης που αφορούν στην αμερικανική οικονομία, τα οποία τείνουν να βελτιώνονται συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι F.T. τονίζουν ότι είναι υπαρκτή η απειλή μιας παγκόσμιας ύφεσης, παρά τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να ενισχύσουν τη ζήτηση των οικονομιών.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
5
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο