Περικόπτεται η αμοιβή των βουλευτών, όταν αυτοί απουσιάζουν από το Κοινοβούλιο;
Αίτημα προς την Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Ελλήνων, κατέθεσε σήμερα ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, με το οποίο ζητά να πληροφορηθεί για τον αριθμό των περιπτώσεων που, κατ’ εφαρμογή της παρ. 3, του άρθρου 63 του Συντάγματος και της παρ. 5, του άρθρου 76 του Κανονισμού της Βουλής, παρακρατήθηκαν τμήματα της μηνιαίας αποζημίωσης βουλευτών, κατά την τελευταία δεκαετία (εξετάζουμε το διάστημα από το 2002 έως και σήμερα).
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, “η απoυσία Boυλευτή σε περισσότερες από πέντε τo μήνα συνεδριάσεις της Oλoμέλειας, του Τμήματος διακοπής των εργασιών της Βουλής και των Eπιτρoπών της Boυλής, χωρίς άδεια, θεωρείται αδικαιoλόγητη και συνεπάγεται την υπoχρεωτική κράτηση τoυ ενός τριακoστoύ (1/30) της μηνιαίας απoζημίωσης για κάθε απoυσία τoυ”.
Εκτιμούμε ότι, η υπηρεσία της Βουλής θα μας απαντήσει. Άλλωστε, είναι υποχρεωμένη να το κάνει.
Με την έρευνά μας (συγγραφή της μελέτης "Το Κόστος της Δημοκρατίας- Μέρος 2ο), θέλουμε να δώσουμε έμφαση στον τρόπο και στο κόστος της λειτουργίας των Κοινοβουλίων στην Ευρώπη. Από τη μελέτη αυτή, θα αναδειχθούν πολλά, όπως άλλωστε αναδείχθηκαν και τη μελέτη του Συλλόγου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.
Οι συγκρίσεις στη λειτουργία των Κοινοβουλίων στην Ευρώπη, είναι αποκαλυπτικές για τον τρόπο που λειτουργούν οι Θεσμοί σε άλλες χώρες. Και συνήθως είναι αποκαρδιωτικές.
Για παράδειγμα, σε αντίθεση με τη μυστικοπάθεια που χαρακτηρίζει τα οικονομικά της λειτουργίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σε άλλες χώρες, υπάρχει πλήρης διαύγεια. Δε γνωρίζουμε εάν η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής απαντήσει στο αίτημά μας. Γνωρίζουμε όμως, ότι το Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας, δημοσιεύει κάθε μήνα, τις αμοιβές που έλαβε κάθε ιρλανδός βουλευτής, συμπεριλαμβάνοντας κάθε επιπλέον υπηρεσιακό έξοδο που του καταβλήθηκε, ή κάθε μείωση που είχε λόγω απουσιών του από το Κοινοβούλιο! (Δείτε τη σχετική σελίδα). Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους γερουσιαστές, αλλά και τα μέλη της Κυβέρνησης.
Η εικόνα των άδειων εδράνων της Βουλής -εικόνα πραγματικά αποκαρδιωτική- είναι γνωστή σε όλους μας. Θέλουμε λοιπόν να ελέγξουμε (αφού τόσο ως εκλογείς, όσο και ως φορολογούμενοι έχουμε το δικαίωμα) εάν γίνονται περικοπές από τις αμοιβές των βουλευτών λόγω απουσιών, καθώς και πόσες και ποιές είναι αυτές κατά την τελευταία δεκαετία.
Το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπουν ότι, εάν ένας βουλευτής απουσιάσει σε περισσότερες από πέντε συνεδριάσεις της Ολομέλειας, μειώνεται η αμοιβή του κατά το 1/30, για κάθε μέρα απουσίας του. (Σημειώνεται ότι η Oλoμέλεια της Boυλής συνεδριάζει τρεις φoρές την εβδoμάδα, την Τρίτη, την Tετάρτη και την Πέμπτη, για τη διεξαγωγή τoυ νoμoθετικoύ έργoυ και δύo φoρές την εβδoμάδα, τη Δευτέρα και την Παρασκευή, για την άσκηση τoυ κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ).
Αυτό δεν είναι άδικο; Γιατί να μην ισχύει και για τους Βουλευτές, αυτό που ισχύει για κάθε Έλληνα εργαζόμενο, οποίος χρεώνεται με το 1/22 του μηνιαίου μισθού του, για κάθε απουσία από την εργασία του (ενώ η μείωση της αμοιβής του αρχίζει να υπολογίζεται από την πρώτη μέρα απουσίας του);
Και πώς γίνεται ο έλεγχος των απουσιών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο; Όπως αναφέρει ο Κανονισμός της Βουλής, “σε κάθε συνεδρίαση εκτίθεται κατάλογος παρουσίας προς υπογραφή από όλους τους Bουλευτές”. Έτσι, όπως φημολογείται ευρύτατα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιος Βουλευτής υπογράφει και φεύγει (δε θέλουμε να δώσουμε βάση στις φήμες που λένε ότι αρκετοί Βουλευτές υπογράφουν και για άλλους συναδέλφους τους). Αλλιώς, πώς εξηγούνται τα άδεια έδρανα της Βουλής που καθημερινά δείχνει η τηλεόραση;
Πώς γίνεται ο έλεγχος της παρουσίας των βουλευτών σε άλλα κράτη; Ας δούμε το παράδειγμα του Κοινοβουλίου της Γερμανίας: Σε ακανόνιστο και τυχαίο χρόνο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, γίνεται έλεγχος παρουσιών. Ο έλεγχος γίνεται ηλεκτρονικά και αφού εμφανισθεί η σχετική ένδειξη, οι βουλευτές έχουν στη διάθεσή τους διάστημα ολίγων λεπτών για να δηλώσουν την παρουσία τους μέσω της ηλεκτρονικής τους κάρτας. Για κάθε απουσία τους, οι βουλευτές χρεώνονται με το ποσό των 50 ευρώ, ενώ το ποσό αυτό αυξάνεται σε 100 ευρώ, αν η απουσία έγινε κατά τη διάρκεια Ολομέλειας. Αν η απουσία είναι δικαιολογημένη, τότε η χρέωση είναι μικρότερη. (Δείτε στη σελίδα 14 του σχετικού γερμανικού νόμου).
Βέβαια, τα παραπάνω είναι απλά μικρά -και ίσως ασήμαντα- παραδείγματα περιστατικών στη λειτουργία των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων. Δείχνουν όμως το επίπεδο της διαφάνειας, το σεβασμό προς τους Θεσμούς και την ποιότητα της Δημοκρατίας, στα κράτη μέλη. Και βεβαίως, όταν οι συγκρίσεις είναι περισσότερες και σε πιό σημαντικά ζητήματα, εξηγούν γιατί μερικά κράτη χρεοκοπούν.
Θα περιμένουμε λοιπόν την απάντηση από το Κοινοβούλιο. Αν και όταν τη λάβουμε, θα σας ενημερώσουμε σχετικά.
Δείτε το κείμενο της επιστολής μας προς τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών:
(Δείτε την πρωτότυπη επιστολή σε μορφή PDF)
Προς:
Βουλή των Ελλήνων
Δνση Οικονομικών Υπηρεσιών
κα Τερψιχόρη Μάνου
ΑΠ 89/27-9-2012/ΓΣ
Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2012
Θέμα: Παροχή πληροφοριών για δαπάνες της Βουλής
Κυρία Μάνου,
Ο Σύλλογός μας εκπονεί μελέτη, στην οποία εξετάζονται οι δαπάνες των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στα πλαίσια του υπολογισμού της αμοιβής των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τον αριθμό των περιπτώσεων που, κατ’ εφαρμογή της παρ. 3, του άρθρου 63 του Συντάγματος και της παρ. 5, του άρθρου 76 του Κανονισμού της Βουλής, παρακρατήθηκαν τμήματα της μηνιαίας αποζημίωσης βουλευτών, κατά την τελευταία δεκαετία (εξετάζουμε το διάστημα από το 2002 έως και σήμερα). Παρακαλούμε επίσης να μας ενημερώσετε για τα ονόματα των βουλευτών που εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις.
Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση.
Με εκτίμηση,
Γιάννης Σιάτρας
Πρόεδρος του Δ.Σ.
Δείτε άλλες δράσεις του Συλλόγου
Δείτε ανακοινώσεις του Συλλόγου
Εγγραφείτε στο Σύλλογο!
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο