Καλύτερο του στόχου το έλλειμμα 8μήνου

Αρχική | Οικονομία | Δημόσια Οικονομικά | Καλύτερο του στόχου το έλλειμμα 8μήνου
image

Η δεύτερη ανακοίνωση της εκτέλεσης προϋπολογισμού για το 8μηνο του 2012 επικυρώνει ότι το έλλειμμα μειώθηκε ταχύτερα από τον αρχικό στόχο αν και η μείωση τελικά δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο προβλεπόταν στην προ ημερών πρώτη ανακοίνωση.

Το πρωτογενές έλλειμμα την περίοδο Ιανουάριος – Αύγουστος 2012 διαμορφώθηκε στα 1,4 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης 1,29 δισ. ευρώ, αλλά και σε σχέση με στόχο για 4,2 δισ. ευρώ έλλειμμα: δηλαδή κινήθηκε κατά 2,8 δισ. ευρώ «καλύτερα» απ’ ό,τι προβλεπόταν.

Το ίδιο ισχύει και για το δείκτη του συνολικού ισοζυγίου κρατικού προϋπολογισμού (με τόκους). Διαμορφώθηκε στα 12,5 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 15,2 δισ. ευρώ.

Το ζητούμενο είναι, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, κατά πόσο ο στόχος αυτός είναι διατηρήσιμος δεδομένου ότι στο σκέλος των εσόδων καταγράφεται «τρύπα» ύψους 2 δισ. ευρώ. Η «τρύπα» αυτή υπερκαλύπτεται από το σκέλος των δαπανών: το κράτος «έδωσε» 4,8 δισ. ευρώ λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι αρχικά είχε προγραμματίσει. Οι δημόσιες επενδύσεις (ΠΔΕ) υποχρηματοδοτήθηκαν κατά 2,24 δισ. ευρώ, με προφανείς επιπτώσεις στην ύφεση, ενώ οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού κατέγραψαν 2,5 δισ. ευρώ υποχρηματοδότησης.

Για ενδεχόμενο αποκλίσεων εξάλλου έκανε λόγο και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος μιλώντας την Τετάρτη στην επιτροπή ελέγχου εκτέλεσης προϋπολογισμού του Κράτους σημείωσε πως υπάρχουν «αποκλίσεις» στο σκέλος των εσόδων του τρέχοντος προϋπολογισμού και δήλωσε χαρακτηριστικά πως «προσδοκούμε το πρωτογενές έλλειμμα να διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις μας. Αυτό εκτιμούμε ότι θα γίνει αποδεκτό από τους εταίρους μας χωρίς νέα μέτρα».

Άλλωστε το δημόσιο χρωστά σε ιδιώτες περίπου 7 δισ. ευρώ μέρος εκ των οποίων (και συγκεκριμένα ποσό ύψους 4 – 4,5 δισ. ευρώ) θα πρέπει, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό,  να πληρωθεί φέτος. Αν αυτό συμβεί, αυτόματα θα αυξηθούν ισόποσα οι δαπάνες και το έλλειμμα, τα οποία στα στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα υπολογίζονται σε ταμειακή βάση.

Αναλυτικά το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

Σύμφωνα με τα  στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2012, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 12.482 εκατ. ευρώ, και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο σε 1.412 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερο έναντι των στόχων του ελλείμματος για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 15.214 εκατ. ευρώ και του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 4.202 εκατ. ευρώ. Σημαντικά βελτιωμένο παρουσιάζεται επίσης τόσο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές έλλειμμα και έναντι του οκταμήνου του προηγούμενου έτους κατά 6.190 και 4.511 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Έτσι, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά         33,1% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Επιπλέον, το μήνα Αύγουστο για πρώτη φορά είχαμε πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού 733 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 33.103 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση έναντι του στόχου (35.158 εκατ. ευρώ) κατά 2.055 εκατ. ευρώ, αλλά υψηλότερα του οκταμήνου 2011 κατά 1,6%.

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 30.640 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2012, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 1.479  εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (32.119 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012.

Παρά την υστέρηση που παρατηρείται στις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος, η απόκλιση από τον στόχο έχει περιορισθεί καθώς τον Αύγουστο σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις εισπράξεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Επίσης, αρνητική απόκλιση παρατηρείται στις εισπράξεις από φόρους συναλλαγών (απόκλιση κατά 713 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου) λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης και στις εισπράξεις από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών.

Τμήμα της ανωτέρω απόκλισης από τους στόχους οκταμήνου καλύφθηκε από τις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, τις εισπράξεις από φόρους στην περιουσία καθώς και από τη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών έμμεσων φόρων μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων.

Τα Έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων  διαμορφώθηκαν σε 2.463 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 3.039 εκατ. ευρώ. Η απόκλιση από τους στόχους οκταμήνου κατά 576 εκατ. ευρώ οφείλεται σε καθυστερήσεις πληρωμών από Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Ταμεία. Ένα σημαντικό μέρος των εσόδων αυτών, αναμένεται να εισπραχθεί τους επόμενους μήνες.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το οκτάμηνο  του  2012 ανήλθαν στα  45.586   εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4.786 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (50.372 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2012.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τόσο τον  περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 2.542 εκατ. ευρώ, αλλά και στην μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έναντι του στόχου κατά 2.244 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες λόγω κυρίως των πρωτογενών δαπανών (2.276  εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (232 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης (84 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου).

Οι δαπάνες για τόκους σε καθαρή βάση ανήλθαν σε 11.070 εκατ. ευρώ και είναι υψηλότερες του στόχου (11.012 εκατ. ευρώ) κατά 58 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έως τον Αύγουστο 2012 παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 5.657 εκατ. ευρώ ή 11,0%. Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι επιμέρους κατηγορίες μειώθηκαν, με την μεγαλύτερη εξοικονόμηση να παρατηρείται στις πρωτογενείς δαπάνες που παρουσιάζονται μειωμένες κατά 9,3% (ή 3.170 εκατ. ευρώ) που αποτελεί και τον κύριο δείκτη περιορισμού των κρατικών δαπανών. Μάλιστα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, μετά και τον Ιούλιο, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 14,7% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα (τον Ιούλιο -17,4%).

 

 

Της Δήμητρας Καδδά

Πηγή: capital.gr


5




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας