Πρόταση Νόμου για τη συμπλήρωση των απαιτουμένων στοιχείων της διαδικασίας “Πρότασης Υποψηφίου Βουλευτή”
Προς:
Τη Βουλή των Ελλήνων
κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη
Πρόταση Νόμου για τη συμπλήρωση των απαιτουμένων στοιχείων της διαδικασίας “Πρότασης Υποψηφίου Βουλευτή”
Αιτιολογική Έκθεση:
Η μείωση της εμπιστοσύνης ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας προς τα πολιτικά πρόσωπα, αποτελεί ένα ιδιαίτερα αρνητικό φαινόμενο της εποχής μας. Ένας από τους παράγοντες που συντέλεσαν στη μείωση της εμπιστοσύνης αυτής, είναι η εμπλοκή ή οι φήμες για εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε οικονομικά σκάνδαλα ή σε περιπτώσεις παράνομου πλουτισμού.
Παράλληλα, η πρόσφατη εμπειρία από την προσπάθεια δικαστικής διερεύνησης για την ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων πρώην υπουργού στο εξωτερικό, έξειξε τις δυσκολίες -ή ακόμη και την αδυναμία- που αντιμετωπίζονται στη συμπλήρωση των δικογραφιών με πλήρη στοιχεία και στην αποκάλυψη της πραγματικής περιουσιακής κατάστασης των κατηγορουμένων. Οι δυσκολίες αυτές προκαλούνται από την -λόγω του απορρήτου- άρνηση των αρχών, οργανισμών, ή επιχειρήσεων άλλων χωρών, να παράσχουν στοιχεία για τα ερευνόμενα πρόσωπα.
Από τα παραπάνω, κρίνεται απαραίτητο να εξευρεθούν τρόποι που να περιορίζουν τη δυνατότητα εμπλοκής πολιτικών προσώπων σε τέτοιου είδους φαινόμενα, ή ακόμη και του περιορισμού των περιπτώσεων καλλιέργειας φημών.
Παράλληλα, πρέπει να εξευρεθεί τρόπος που να περιορίζει την απόκρυψη της αλήθειας για την ύπαρξη ή το ύψος της περιουσίας στο εξωτερικό, των πολιτικών προσώπων τα οποία υπόκεινται σε έρευνα από τις ελληνικές φορολογικές και δικαστικές αρχές, ή πολιτικών προσώπων προς τα οποία έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Με την υποχρέωση του κάθε υποψήφιου βουλευτή να δηλώνει, στην πρόταση ή τη δήλωση αποδοχής της υποψηφιότητάς του, της παραγράφου 3 του ΠΔ 26/2012, ότι το σύνολο της ατομικής ή της οικογενειακής του περιουσίας πλην των κληρονομηθέντων ή παραχωρηθέντων, αποκτήθηκε με νόμιμα εισοδήματα τα οποία έχουν δηλωθεί στις φορολογικές αρχές, ο υποψήφιος διαβεβαιώνει για την έως τότε σύννομη φορολογική του συμπεριφορά και την κανονική εκτέλεση των φορολογικών του υποχρεώσεων.
Η υποχρέωση αυτή δεν περιορίζει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι των πολιτών, ενώ θα συμβάλλει στην αποφυγή υποψηφιοτήτων από πολίτες οι οποίοι στο παρελθόν ενδέχεται να έχουν παραβιάσει τη φορολογική νομοθεσία και έχουν αποκρύψει φορολογητέα εισοδήματα.
Με την αμετάκλητη εξουσιοδότηση του κάθε υποψήφιου βουλευτή προς το Ελληνικό Δημόσιο ώστε, σε περίπτωση εκλογής του, να δύναται αυτό να ελέγχει για την ύπαρξη παντός είδους περιουσιακού στοιχείου σε όλο το κόσμο, αφ’ ενός μεν οι υποψήφιοι βουλευτές διαβεβαιώνουν την κοινωνία και το εκλογικό σώμα ότι η περιουσιακή τους θέση είναι διαφανής και ότι συναινούν σε ενδεχόμενη έρευνα που -για διάφορους λόγους- θα θελήσουν να πραγματοποιήσουν οι υπηρεσίες του Δημοσίου και αφ’ ετέρου περιορίζουν σημαντικά την όρθωση εμποδίων στην έρευνα αυτή.
Η εκλογή κάποιου στο αξίωμα του βουλευτή συνιστά μία από τις μεγαλύτερες τιμές που μπορεί να αποδώσει προς κάποιον η ελληνική κοινωνία. Και για το λόγο αυτό, οι υποψήφιοι βουλευτές θα πρέπει όχι μόνο να είναι άτομα που σέβονται και υπακούν στους νόμους, αλλά και που παράλληλα, εφ’ όσον εκλεγούν, δε θα φοβούνται να ελεγχθούν για τη νομιμότητα των οικονομικών τους συναλλαγών, αλλά και του τρόπου που απέκτησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Πρόταση νόμου:
1. Μετά το εδάφιο (γ) της παραγράφου 3 του άρθρου 32 του Π.Δ. 26/2012, προστίθεται εδάφιο (δ) το οποίο έχει ως εξής:
δ) ότι το σύνολο της αξίας της περιουσίας του δεν υπερβαίνει το άθροισμα του ποσού των εισοδημάτων και του ποσού περιουσιακών παροχών (δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών) που έχει δηλώσει στις δηλώσει στις φορολογικές αρχές.
2. Στο τέλος της παραγράφου 5 του άρθρου 32 του Π.Δ. 26/2012, προστίθεται το παρακάτω:
Στην πρόταση επισυνάπτεται συμβολαιογραφικό έγγραφο που συντάσσεται ενώπιον οποιουδήποτε συμβολαιογράφου, ατελώς και με το οποίο, ο υποψήφιος βουλευτής δηλώνει ότι σε περίπτωση εκλογής του ως βουλευτή, εξουσιοδοτεί αμετάκλητα και παρέχει αμετάκλητη εντολή αόριστης διάρκειας προς το το Ελληνικό Δημόσιο και οποιονδήποτε εκπρόσωπο που θα ορισθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό, να ελέγξει και να διαπιστώσει την ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής περιουσίας του εντός και εκτός της Ελλάδας, είτε αφορά σε ακίνητη περιουσία, σε τραπεζικές καταθέσεις, σε ενσώματους και άυλους τίτλους, σε συμμετοχές σε εταιρικά μορφώματα ή σε σύνολα περιουσιών ή σε οποιασδήποτε μορφής θυρίδες φύλαξης σε πιστωτικά ή συναφούς σκοπού ιδρύματα, καθώς και κάθε άλλης μορφής περιουσιακό στοιχείο όπως πνευματικής ή βιομηχανικής ιδιοκτησίας, σε οποιοδήποτε κράτος ή κρατικό μόρφωμα της υφηλίου, παραιτούμενος αμετάκλητα από κάθε τραπεζικό, φορολογικό ή άλλο απόρρητο που μπορεί να αντιταχθεί κατά του ελέγχοντος εκπροσώπου του Δημοσίου, προκειμένου να διαπιστώσει το Ελληνικό Δημόσιο την ύπαρξη ή μη αποκρυβείσας ή μη, φορολογητέας ή μη περιουσίας, και ειδικότερα προκειμένου να διαπιστώσει αν η αξία του συνόλου της κτηθείσας περιουσίας μου υπερβαίνει το σύνολο της αξίας των εισοδημάτων και των δωρεών ή γονικών παροχών ή κληρονομιών έχει λάβει καθ' ολην την διάρκεια του μέχρι τώρα βίου του.
Για το Σύλλογο ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ
Γιάννης Σιάτρας Χρήστος Κλειώσης (εισηγητής της πρότασης)
Πρόεδρος Δ.Σ. Μέλος Δ.Σ. - Δικηγόρος Αθηνών
Δείτε την επιστολή και την πρόταση νόμου σε μορφή PDF
Δείτε το ΠΔ 26/2012 - Κωδικοποίηση νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο