Γιατί η Ρωσία επιμένει σε αγορές χρυσού

Αρχική | Ειδήσεις | Διεθνή | Γιατί η Ρωσία επιμένει σε αγορές χρυσού
image

ΣΥΜΦΩΝΑ με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, στα τελευταία πέντε χρόνια η Ρωσία έχει υπερδιπλασιάσει τα αποθέματά της σε χρυσό. Μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση που βιώνουμε ο Πούτιν έχει το πλεονέκτημα, διότι μέσα σε λίγα μόλις χρόνια έχει δημιουργήσει την –πέμπτη κατά σειρά παγκόσμιας κατάταξης– μεγαλύτερη συσσώρευση χρυσού, αγοράζοντας κάθε μήνα ποσότητες του πολύτιμου μετάλλου αξίας περίπου μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Κανείς άλλος στον κόσμο δεν παίζει τόσο τρομακτικά καλά το πολιτικό παιχνίδι όσο ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, ο άνθρωπος που πραγματικά έκλεψε το δαχτυλίδι του “Super Bowl” από τα χέρια του ιδιοκτήτη των “New England Patriots”, του Μπομπ Κραφτ, όταν συναντήθηκαν στη Ρωσία πριν από μερικά χρόνια.

Οι κινήσεις αυτές του Πούτιν μπορεί να έχουν σημασία για τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.

Το μείζον θέμα είναι ότι οι ΗΠΑ, που ως χώρα έχει κυριαρχήσει στην παγκόσμια οικονομία για πάρα πολλά χρόνια, τελούν υπό σχετική παρακμή. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ οι ΗΠΑ οδεύουν ολοταχώς έως το 2017 να απολέσουν το χαρακτηρισμό της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου ως προς την πραγματική αγοραστική δύναμη και την πρωτοκαθεδρία αυτή να κερδίσει η Κίνα.

Από την άλλη πλευρά, ενδεχομένως να ετοιμαζόμαστε να εισέλθουμε σε μία πολύ πιο ταραγμένη και επικίνδυνη εποχή κατοχής πολιτικής εξουσίας και διενέργειας διεθνούς ανταγωνισμού.

Πριν από λίγο καιρό τα παγκόσμια αποθεματικά χρυσού βρίσκονταν στα χέρια των Αμερικανών και των Ευρωπαίων, των οποίων η συγκεκριμένη συσσωρευμένη δύναμη κατά τη διάρκεια όλων των περασμένων αιώνων τους ανέδειξε στην κορυφή. Το 75% των συναλλαγματικών αποθεμάτων των ΗΠΑ είναι σε χρυσό. Πολλές άλλες πρωτοκλασάτες παγκόσμιες δυνάμεις εμφανίζουν συγκρίσιμες αναλογίες. Αλλά αυτό αρχίζει να αλλάζει. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν εισέλθει πλέον στην πρώτη πεντάδα. Όσον αφορά την Κίνα, παρά την πρόσφατη αγορά της, ο χρυσός κατέχει λιγότερο από το 2% των συναλλαγματικών αποθεματικών της. Από την άλλη, ο χρυσός αντιπροσωπεύει πλέον το 9% των αποθεματικών της Ρωσίας και το ποσοστό αυτό αυξάνεται.

Τα πιο κοινά μέσα αγοράς του πολύτιμου μετάλλου είναι είτε η απόκτηση ράβδων είτε η τοποθέτηση σε συγκεκριμένα ETFs όπως είναι το SPDR Gold Shares. Και ίσως αυτό είναι λογικό. Επιπρόσθετα, μπορεί να υπάρξουν τοποθετήσεις και σε μετοχές εταιριών εξόρυξης χρυσού. Αυτές βρίσκονται ακριβώς ή πολύ κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με την τιμή του χρυσού. Οι “contrarians” μπορούν να το εκλάβουν αυτό και ως σήμα για αγορά σε χρυσό. Οι θιασώτες του ίδιου του μετάλλου ενδεχομένως θα σας πουν να μην επιλέξετε τέτοιες εταιρίες διότι ενέχουν και άλλους κινδύνους που δε σχετίζονται με το χρυσό. Ειδικότερα, οι εταιρίες μπορούν να τελούν υπό ένα κακό management. Το κόστος εξόρυξης ανεβαίνει. Οι χώρες που εδρεύουν ή που δραστηριοποιούνται να τους ασκούν απροσδόκητη φορολογία. Έχουν δίκιο για όλα τα παραπάνω. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές είναι φθηνές και δημιουργούν ταμειακές ροές.



Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ


5

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή του



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας