Τάσεις φυγής από τον ευρωπαϊκό Νότο

Αρχική | Ειδήσεις | Ευρωπαϊκή Ένωση | Τάσεις φυγής από τον ευρωπαϊκό Νότο
image

Νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους, ενώ οι εκροές κεφαλαίων κλονίζουν τα τραπεζικά συστήματα των δοκιμαζόμενων χωρών

Δέκα Ελληνίδες νηπιαγωγοί απέδρασαν από τη δοκιμαζόμενη πατρίδα τους και έφτασαν αυτήν την εβδομάδα στο Μόναχο για να καλύψουν τα κενά που παρουσιάζονται στους παιδικούς σταθμούς της βαυαρικής πρωτεύουσας. Πολλές γερμανικές εφημερίδες κάλυψαν την είδηση με ενθουσιασμό, αφού τα νέα κορίτσια έχουν προσόντα, διάθεση για δουλειά και κουράγιο να ξεκινήσουν μια νέα ζωή.

Οι δέκα κοπέλες εκπροσωπούν τους νέους ανθρώπους στη χώρα μας, θύματα της ανεργίας, που αναζητούν επαγγελματικές διεξόδους στο εξωτερικό.

Παρόμοιες τάσεις καταγράφονται στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Στο πιο μελαγχολικό deja vu του τελευταίου αιώνα ο ευρωπαϊκός Νότος γίνεται εκ νέου δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού, αν και η κλίμακα του μεταναστευτικού ρεύματος είναι σαφώς πιο περιορισμένη.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Corriere della Sera, στη Γερμανία δεν μεταναστεύουν μόνο τα καλύτερα «μυαλά» της Ιταλίας, αλλά και όσοι νέοι Ιταλοί εντάσσονται σε αυτό που συνοπτικά αποκαλείται «γενιά του 35%» (από το ποσοστό ανεργίας στους νέους). Η ιταλική εφημερίδα επικαλείται στοιχεία της γερμανικής υπηρεσίας εύρεσης εργασίας, τα οποία επιβεβαιώνουν αυτή την τάση. Η αύξηση του ιταλικού μεταναστευτικού ρεύματος προς τη Γερμανία, το διάστημα από το 2009 ώς το 2011, είναι σαφής. Στη διάρκεια αυτής της διετίας, ο αριθμός των Ιταλών εργαζομένων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 6,3%.

Στην Ισπανία η φυγή αρχίζει να περιλαμβάνει και την ελίτ των καλά εκπαιδευμένων νέων, που δεν βρίσκουν εργασία σε μια χώρα με ποσοστό ανεργίας 25%. Δεν είναι όμως μόνο οι νέοι που εγκαταλείπουν τις δοκιμαζόμενες χώρες και πλήττουν με τη φυγή αυτήν τις τοπικές οικονομίες. Η αγωνία για τις καταθέσεις οδηγεί σε μαζικές εκροές κεφαλαίων σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο και κλονίζει τα τραπεζικά συστήματα των χωρών αυτών. Μόνο μέσα στον Ιούλιο οι Ισπανοί απέσυραν 75 δισ. ευρώ από τις τράπεζές τους, καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ισπανικού τραπεζικού συστήματος.

Στην Ελλάδα έκαναν φτερά συνολικά 84 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Δεκέμβριο 2009 μέχρι τον Ιούλιο του 2012. Ενθαρρυντικό είναι πάντως το γεγονός ότι μετά τις εκλογές του Ιουνίου καταγράφεται μια αντιστροφή σε αυτήν την τάση.


Κινήσεις φόβου από τους Ισπανούς

The New York Times

O Xούλιο Bιλντόσολα παραδέχεται ότι ρισκάρει πολλά. Mετά έξι χρόνια εργασίας ως στέλεχος πολυεθνικής στη Bαρκελώνη, έκοψε τους επαγγελματικούς και οικονομικούς δεσμούς του με την πατρίδα του και μετακόμισε με την οικογένειά του σε ένα χωριό κοντά στο Kέμπριτζ, όπου θα αναλάβει τα ηνία μικρής εταιρείας λογισμικού. «Oι μακροοικονομικές προοπτικές στην Iσπανία είναι όλο και χειρότερες» είπε ο 38χρονος Bιλντόσολα, λίγες ώρες προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για το Λονδίνο με τη σύζυγό του και τα δύο μικρά παιδιά τους. «Tο ρίσκο είναι μεγάλο, η Iσπανία είναι η επόμενη μετά την Eλλάδα κι εγώ δεν θέλω να καταλήξω με υποτιμημένες πεσέτες».

O Bιλντόσολα είναι ένας από αυτούς που φοβούνται έξοδο της Iσπανίας από το ευρώ. Tο σενάριο αυτό εξακολουθεί να θεωρείται απομακρυσμένο, παρόλο που η Iσπανία θεωρείται η επόμενη χώρα που θα προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης. Oμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί που μπορούν μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό - σε ορισμένες δε περιπτώσεις μεταφέρονται και οι ίδιοι.

Tον Iούλιο οι Iσπανοί απέσυραν το ποσό ρεκόρ των 75 δισ. ευρώ από τις τράπεζές τους, αναλήψεις ισοδύναμες με το 7% του AEΠ της χώρας. H φυγή των καταθέσεων είναι αντανάκλαση του ευρύτερου προβλήματος της φυγής κεφαλαίων, που είναι μακράν η σοβαρότερη της Ευρωζώνης. Πρόσφατο σημείωμα της τράπεζας Nomura υπολογίζει ότι τα κεφάλαια που έφυγαν από την Iσπανία το τελευταίο τρίμηνο ισοδυναμούν με το 50% του AEΠ. Στην τάση αυτή πρωτοστατούν ξένοι που πωλούν ισπανικές μετοχές και ομόλογα, αλλά και Iσπανοί που μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε ξένες τράπεζες.

H τάση ξεκίνησε στα μέσα της περασμένης χρονιάς και συνεχίστηκε παρά τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για ένεση ώς και 100 δισ. ευρώ στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα. Oι αναλυτές αναμένουν τη δημοσίευση των στοιχείων του Aυγούστου, ώστε να διαπιστώσουν αν η φυγή κεφαλαίων έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο.

Tο χειρότερο είναι ότι η φυγή αρχίζει να περιλαμβάνει και την ελίτ των καλά εκπαιδευμένων Iσπανών, που δεν βρίσκουν εργασία σε μια χώρα με ποσοστό ανεργίας 25%. Oι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι πέρυσι 30.000 Iσπανοί εγγράφηκαν στα βρετανικά μητρώα εργαζομένων. O αριθμός είναι 25% μεγαλύτερος σε σχέση με πρόπερσι, ενώ ο πραγματικός αριθμός των Iσπανών που εργάζονται στη Bρετανία θεωρείται πολύ μεγαλύτερος, αν συνυπολογιστούν και όσοι εργάζονται χωρίς χαρτιά. «Aναμφίβολα επικρατεί ένας ελαφρύς πανικός» είπε ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Πομπέου Φάρμπα της Bαρκελώνης, Xοσέ Γκαρθία Mοντάλβο. «Oι εύποροι έχουν ήδη βγάλει τα χρηματά τους έξω. Tώρα τα βγάζουν και οι επαγγελματίες και κάποιοι που βρίσκονται στα μεσαία στρώματα».

Tα προβλήματα της Iσπανίας εντείνονται σε αντιδιαστολή με τη σταδιακή επιστροφή κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες και τη σχετική σταθερότητα των καταθέσεων στις άλλες χειμαζόμενες χώρες της Ευρωζώνης, την Iταλία, την Iρλανδία και την Πορτογαλία.

H συνεχιζόμενη έξοδος χρημάτων και ανθρώπων από την Iσπανία μπορεί να θυμίσει στους Eυρωπαίους ότι, όπως και στην περίπτωση της Eλλάδας, η διάσωση μιας χώρας δεν αποτρέπει τη διάδοση του πανικού, εφόσον η οικονομία της χώρας αυτής παραμένει σε ελεύθερη πτώση.

Πλούσια σε καταθέσεις

Θα ήταν ίσως πιο ακριβές να πει κανείς ότι τα χρήματα φεύγουν από τις ισπανικές τράπεζες με ρυθμούς τζόγκινγκ και όχι με σπριντ. Eπίσης, τα στοιχεία του Iουλίου μπορεί να εξηγούνται από αναλήψεις εταιρειών που πλήρωσαν την εφορία.

Eξάλλου, παρόλο που οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 10% σε σχέση με τον Iούλιο του 2011, η χώρα παραμένει σχετικά πλούσια σε καταθέσεις, το συνολικό ύψος των οποίων υπολογίζεται στα 2,3 τρισ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, το κοραλίτο, το πάγωμα λογαριασμών στο οποίο προχώρησε η κυβέρνηση της Aργεντινής το 2001 για να αποφύγει τη φυγή κεφαλαίων, έχει γίνει μέρος της ισπανικής δημόσιας συζήτησης. O Eδουάρδο Πέρες, Iσπανός που τότε εργαζόταν στην Aργεντινή, έχασε με το κοραλίτο τα τέσσερα πέμπτα των χρημάτων του. Πρόσφατα, ο Πέρες, που ζει στο Mπιλμπάο, σήκωσε το ένα τρίτο των χρημάτων του από ισπανικό καταθετικό λογαριασμό και τα έστειλε στη Σιγκαπούρη.


Αυξανόμενος ο αριθμός Ιταλών εργαζομένων στη Γερμανία

ΡΩΜΗ. Ολο και περισσότεροι Ιταλοί μεταναστεύουν προς τη Γερμανία, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα τους. Αυτό αναφέρει σε σχετικό εκτενές, δημοσίευμά της, η ιταλική εφημερίδα Il Corriere Della Sera. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη Γερμανία δεν μεταναστεύουν μόνο τα καλύτερα «μυαλά» της Ιταλίας, αλλά και όσοι νέοι Ιταλοί εντάσσονται σε αυτό που συνοπτικά αποκαλείται, «γενιά του 35%» (από το ποσοστό ανεργίας στους νέους).

Η ιταλική εφημερίδα επικαλείται στοιχεία της γερμανικής υπηρεσίας εύρεσης εργασίας, που επιβεβαιώνουν αυτή την τάση. Η αύξηση του ιταλικού μεταναστευτικού ρεύματος προς τη Γερμανία, το διάστημα από το 2009 ώς το 2011, είναι σαφής. Στη διάρκεια αυτής της διετίας, ο αριθμός των Ιταλών εργαζομένων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 6,3%. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν ίσο με το ποσοστό των Ελλήνων στη Γερμανία, οι οποίοι, κατά το ίδιο διάστημα, αυξήθηκαν κατά 6,4%. Μόνο που οι Ελληνες, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, προέρχονται από μια χώρα όπου η επίσημη ανεργία ανέρχεται σε ποσοστό 23%, ενώ στην Ιταλία είναι μόνον 10%. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Eurostat, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, σε αμφότερες τις χώρες, μόνον ένας στους τρεις πολίτες έχει, στην πραγματικότητα, δουλειά. Κατά συνέπεια, η μετανάστευση των πολιτών των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου προς τον πλούσιο Βορρά της Ευρώπης, δεν αποτελεί τόσο παράξενο φαινόμενο.

Οπως και αν έχουν τα πράγματα, η αύξηση των Ιταλών μεταναστών προς τη Γερμανία γίνεται με ταχείς ρυθμούς όπως και των Ελλήνων και των Ισπανών και των Πορτογάλων. Οι Ευρωπαίοι των χωρών του Νότου ακολουθούν, τους ίδιους δρόμους που ακολούθησαν πριν από χρόνια, οι παππούδες τους, και για τις ίδιες αιτίες.

Στην αρχή της κρίσης, τη χρονιά που ακολούθησε το κραχ που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers, το ποσοστό των Ευρωπαίων του Νότου που μετανάστευαν στη Γερμανία, ήταν μικρό. Το 2010, το ποσοστό των Ιταλών και των Ισπανών μεταναστών στη Γερμανία είχε αυξηθεί μόνον κατά 1,7%. Το 2011, αυτή η τάση ενισχύθηκε καθώς το ποσοστό ανήλθε στο 4,47% για τους Ιταλούς, και σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα για τους Ισπανούς τους Ελληνες και τους Πορτογάλους.

Εφέτος, ο αριθμός των Ιταλών μεταναστών στη Γερμανία καταγράφει ρεκόρ. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της γερμανικής υπηρεσίας εύρεσης εργασίας, στη Γερμανία το 2011, καταγράφηκαν 189.299 Ιταλοί νομίμως εργαζόμενοι στη Γερμανία (8.000 περισσότεροι από ό,τι το 2010). Εφέτος μόνο μέχρι τον περασμένο Μάιο, ο αριθμός αυτός έφθανε τους 232.800. Η αύξηση είναι της τάξεως του 22%, αλλά ίσως οφείλεται και στο γεγονός ότι πολλοί εξ αυτών εργάζονταν ήδη στη Γερμανία και μόνο τα τελευταία χρόνια, εργάζονται νομίμως εκεί.

Ενδεικτική της αύξησης του αριθμού μεταναστών από χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, είναι και η αύξηση της ζήτησης για μαθήματα εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας στα Ινστιτούτα Γκαίτε.


Οι γιατροί πρώτοι στη μετανάστευση

Της Ιωαννας Φωτιαδη

Μεγαλώνει το κύμα μετανάστευσης νέων -κυρίως πτυχιούχων- Ελλήνων στο εξωτερικό. Το φαινόμενο ακόμα δεν έχει καταγραφεί επαρκώς, δεδομένου ότι η μετακίνηση εντός της Ε. Ε. είναι απρόσκοπτη για πολίτες από τις χώρες-μέλη, υπολογίζεται όμως ότι από το 2010 έως σήμερα ο αριθμός των νεο-μεταναστών φτάνει τις δεκάδες χιλιάδες. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι οι γερμανικές Αρχές έχουν πολλάκις απευθύνει πρόσκληση σε άτομα με υψηλή ειδίκευση να μεταναστεύσουν στη χώρα τους, όπου παρατηρείται έλλειψη 36.000 μηχανικών και 5.000 γιατρών.

Σύμφωνα με τη Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των Ελλήνων μεταναστών φέτος αυξήθηκε κατά 90% φτάνοντας τους 23.800. Πολλοί εξ αυτών είναι πτυχιούχοι γιατροί που κάνουν ειδικότητα. Οι Ελληνες γιατροί έχουν φτάσει τους 6.000 και αποτελούν τη δεύτερη εθνική ομάδα μετά τους Αυστριακούς. Κάθε μέρα δύο γιατροί εγκαταλείπουν την Ελλάδα και κατευθύνονται σε Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία και Ολλανδία. Τους γιατρούς ακολουθούν οι μηχανικοί, οι οποίοι συχνά απορροφώνται και σε χώρες εκτός Ε. Ε., ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Κατάρ, που προετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς για το Μουντιάλ του 2022 και η τεχνογνωσία των Ελλήνων μηχανικών που είχαν εργαστεί για τους Ολυμπιακούς του 2004 μοιάζει πολύτιμη.

Τάση «επιστροφής» παρατηρείται από Ελληνες, μετανάστες δεύτερης ή τρίτης γενιάς, που είχαν εγκατασταθεί στην Ελλάδα και τώρα επανέρχονται στους γενέθλιους τόπους τους αξιοποιώντας κατοχυρωμένα προνόμιά τους. «Παλιννόστηση» παρατηρείται τόσο σε παραδοσιακές κοιτίδες του Ελληνισμού (Κωνσταντινούπολη, Kύπρος) όσο και σε χώρες υποδοχής μεταναστών κατά τις προηγούμενες δεκαετίες (Αυστραλία, Γερμανία, ΗΠΑ). Παρά την ακατανίκητη γοητεία που ασκεί η Αυστραλία στους επίδοξους μετανάστες, η οποία εκδηλώθηκε στην ενημερωτική ημερίδα τον περασμένο Οκτώβριο, η «ροή» προς τη μακρινή ήπειρο παραμένει περιορισμένη λόγω του αυστηρού νομοθετικού πλαισίου.

«Δυνητικοί» μετανάστες, βέβαια, είναι και οι φοιτητές, που παρουσιάζουν όλο και περισσότερο τάσεις «φυγής» από την πατρίδα τους. Συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον για σπουδές στην Ευρώπη έχει γιγαντωθεί, σημειώνοντας το 2012 αύξηση 162% σε σχέση με το ήδη «φουσκωμένο» 2011 (στοιχεία studyportals. eu). Οι εν λόγω προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί φοιτητές προσβλέπουν σε μια μελλοντική μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα σπουδών τους. Το «χαρτί» του πανεπιστημίου θα αποτελέσει το «διαβατήριο» για την ομαλή ένταξή τους στην εκεί κοινωνία.

 

84 δισ. ευρώ έχασαν οι εγχώριες τράπεζες

Γιαννης Παπαδογιαννης

Περί τα 84 δισ. ευρώ έχουν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία δυόμισι χρόνια εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης και της μεγάλης αβεβαιότητας που προκαλεί το φάσμα της εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη. Το 2010 οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 27,9 δισ. ευρώ, το 2011 σημείωσαν περαιτέρω «βύθιση» κατά 35 δισ. ευρώ, ενώ στο πρώτο επτάμηνο του 2012 οι εκροές συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση (-21 δισ. ευρώ), αποτέλεσμα της επιδείνωσης της κατάστασης και της πολιτικής αβεβαιότητας. Το ενθαρρυντικό πάντως είναι ότι μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης και τη δέσμευση των τριών πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας η ανησυχία εκτονώθηκε και τον Ιούλιο σημειώθηκαν εισροές κεφαλαίων ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, από τα 84 δισ. ευρώ που έχουν αποχωρήσει από τις τράπεζες περίπου 30 δισ. ευρώ έχουν μεταφερθεί σε «ασφαλή λιμάνια» στο εξωτερικό, περίπου 25 δισ. ευρώ έχουν «καταναλωθεί» από νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης, ενώ άλλα 25 δισ. ευρώ βρίσκονται «θαμμένα» είτε σε θυρίδες τραπεζών είτε σε... στρώματα, για «καλό και για κακό». Οπως εκτιμούν οι τράπεζες, αν η κατάσταση στην οικονομία σταθεροποιηθεί και απομακρυνθεί το φάσμα μιας βίαιης χρεοκοπίας, τα χρήματα που βρίσκονται αποθησαυρισμένα γρήγορα θα γυρίσουν στο τραπεζικό σύστημα. Ο μεγάλος -τουλάχιστον σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς- κίνδυνος της χώρας προκαλεί τάσεις φυγής όχι μόνο στους καταθέτες αλλά και στις επιχειρήσεις. Η Carrefοur που δραστηριοποιούνταν για δεκαετίες στη χώρα μας αποχώρησε πριν από λίγες εβδομάδες, ενώ την έξοδο έχουν επιλέξει και οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι Credit Agricole και Societe General. Μάλιστα, οι Γάλλοι για να μπορέσουν να επιτύχουν την απαγκίστρωσή τους από την Ελλάδα μεταβιβάζουν τις Emporiki Bank και Geniki Bank αντίστοιχα, αφού προηγουμένως τις ανακεφαλαιοποιήσουν. Στην ουσία, δηλαδή, όχι μόνο δεν θα λάβουν αντίτιμο για την «πώλησή» τους αλλά θα προικοδοτήσουν τον αγοραστή!

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


5




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας