Μπορεί Ισπανία να αποφύγει να γίνει Ελλάδα;

Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Μπορεί Ισπανία να αποφύγει να γίνει Ελλάδα;
image

«Αυτό που ζει η Ισπανία μοιάζει με την κατάσταση στην Ελλάδα πριν από δύο περίπου χρόνια, και υπάρχουν ανησυχίες ότι αν δεν αντιμετωπιστεί σύντομα, θα μπορούσε να κινηθεί περαιτέρω προς τον ίδιο φαύλο κύκλο», τονίζει ο Θάνος Παπασάββας, στρατηγικός αναλυτής της Investec Asset Management. Η ισπανική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα τελευταία στοιχεία του ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου, τα οποία έδειξαν ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, και κατά 1,3% από την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Η φυγή των καταθέσεων είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα για τις σφυροκοπημένες τράπεζες της Ισπανίας που είδαν τις καταθέσεις να μειώνονται κατά 4,7% από τον Ιούνιο μέχρι τον Ιούλιο. Σε όλα αυτά προστείθεται και η ανεργία των νέων η οποία διαμορφώνεται πλέον τώρα πάνω από 50%.

Υπέρ της Ισπανίας είναι ένα «αξιόπιστο σχέδιο λιτότητας» και «κάποια πρόοδος στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδίως στην αγορά εργασίας», σύμφωνα με τον Παπασάββα. Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στο CNBC, η Ισπανία χρειάζεται απαραίτητα οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να μειωθεί το κόστος δανεισμού για την κυβέρνηση, γεγονός που θα συμβάλει και στη μείωση του κόστους δανεισμού από τον ιδιωτικό τομέα, μέχρι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς .

Ο αναλυτής υποστηρίζει ότι το έλλειμμα είναι το πρωταρχικό πρόβλημα στην Ισπανία, όχι ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ, ο οποίος είναι μικρότερος από πολλές άλλες περιφερειακές χώρες. Ο κύριος λόγος που Ισπανία αδυνατεί να επιτύχει τους στόχους του ελλείμματος είναι τα προβλήματα στις περιοχές της.

Την Τρίτη, η Καταλονία έγινε η τελευταία περιοχή που ζήτησε μια σανίδα σωτηρίας από την ισπανική κυβέρνηση αφού χρειάζεται 5 δισ. ευρώ για να καλύψει τις τράπεζες της, από το πακέτο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει αποφασιστεί για τη χώρα.

Αυτή η αίτηση ενίσχυσης ήταν απολύτως αναμενόμενη, επισημαίνει ο Otto Dichtl, διευθύνων σύμβουλος της Knight Capital, Το φορτίο του χρέους που έχουν οι περιφέρειες της Ισπανίας είναι ένα σχετικά μικρό μέρος του λόγου του χρέους στην Ισπανία, όπως προσθέτει.

Η Ισπανία μάχεται στο μέτωπο των δαπανών στις περιφέρειές της εδώ και ένα μεγάλο διάστημα. Είναι ξεκάθαρο πως η χώρα έχει τη δική της κρίση του ευρώ – όπως ακριβώς η ευρωζώνη δεν μπορεί να ελέγξει τις δαπάνες στην περιφέρεια, η Ισπανία έχει το δικό της ανάλογο πρόβλημα με τις περιοχές της, σημειώνει ο Παπασάββας και προσθέτει πως από το επόμενο έτος, αναπόφευκτα θα χρειαστεί κάποιο είδος επίσημης και πλήρους στήριξης, παρόλο που ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Mariano Rajoy αρνήθηκε χθες για μία ακόμη φορά ότι η χώρα του χρειάζεται ένα σχέδιο διάσωσης, πέρα από το υφιστάμενο σχέδιο διάσωσης τραπεζών.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο αναλυτής, ο Ισπανός πρωθυπουργός θα πρέπει να γνωρίζει ότι κάθε κυβέρνηση της ζώνης του ευρώ που έχει συμφωνήσει σε σχέδιο διάσωσης έχει χάσει τις εκλογές στην συνέχεια. Μπορεί να μην θέλει να μοιραστεί την… τύχη του Brian Cowen στην Ιρλανδία, του Jose Socrates στην Πορτογαλίας ή του Γιώργου Παπανδρέου στην Ελλάδα – η αποτυχία στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας του, μπορεί να όμως να τον στείλει στην ίδια βάρκα ούτως ή άλλως.

Πάντως, η Ισπανία έχει έναν άσσο στο μανίκι. Το μέγεθος και η σημαντικότητα της ισπανικής οικονομίας στο σύνολο της οικονομίας ζώνης του ευρώ, σε σχέση με την πολύ μικρότερη Ελλάδα, μπορεί τελικά να είναι το καλύτερο διαπραγματευτικό ατού της. Η Ισπανία θα έχει το χρόνο και τα όπλα να διαπραγματευτεί σκληρά, τονίζει ο Παπασάββας.

Οι φήμες στην αγορά ότι η ΕΚΤ θα παρέμβει στις αγορές ομολόγων για να αγοράσει ισπανικά ομόλογα και να κρατήσει τις αποδόσεις κάτω από τα επίπεδα κινδύνου, μια μέθοδος δράσης η οποία δεν χρησιμοποιήθηκε για την Ελλάδα, έχει αποκαταστήσει κάποια εμπιστοσύνη για το μέλλον της Ισπανίας, κάτι που αποτυπώθηκε στη χθεσινή επιτυχημένη δημοπρασία βραχυπρόθεσμων ομολόγων, δείχνει ότι η χώρα έχει βαρύτητα για την ευρωζώνη και το μπαλάκι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται πολύ περισσότερο χρόνο στο γήπεδό της.



Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ


5




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας