Η ελληνική έξοδος από το ευρώ είναι απίθανη

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Η ελληνική έξοδος από το ευρώ είναι απίθανη
image

Καθώς οδεύουμε προς μια άλλη προθεσμία για την Ελλάδα, κατά την οποία θα πρέπει να πείσει την τρόικα ότι η συμφωνημένη λιτότητα είναι σε καλό δρόμο, οι εκτιμήσεις αυξάνονται ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ, όπως σημειώνει ο Simon Lack ιδρυτής της SL Advisors.

Η Grexit είναι απίθανο να συμβεί τονίζει ο αναλυτής, γιατί, πρώτον, κατά την άποψη της Γερμανίας, η παρουσία της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα, το πραγματικό πρόβλημα είναι τα χρήματα που χρωστάει η χώρα. Η ύφεση στην Ελλάδα αν μη τι άλλο, δημιουργεί πτωτικές πιέσεις στο ευρώ το οποίο βοηθά τους εξαγωγείς της Γερμανίας. Η άποψη ότι η Γερμανία μπορεί να αναγκάσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ βασίζεται στην εσφαλμένη υπόθεση ότι αυτό θα ήταν προς το συμφέρον της Γερμανίας, όπως προσθέτει ο Lack.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κοινή γνώμη στη Γερμανία μπορεί να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, επιλέγοντας να «τιμωρήσει» τους σπάταλους Έλληνες για τις «φτωχές» τους ικανότητες στη διαχείριση του προϋπολογισμού τους. Ωστόσο, οι ηγέτες της Γερμανίας γνωρίζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν η «στιγμή της Lehman» για την ευρωζώνη. Ο κίνδυνος της μετάδοσης θα κινηθεί γρήγορα (και ήδη κινείται) προς την Ισπανία και την Ιταλία, και 1 τρισεκατομμύριο ευρώ θα πρέπει να είναι διαθέσιμα να υποστηρίξουν τις τρέχουσες δανειακές ανάγκες των χωρών αυτών. Επιπλέον, το ντόμινο στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, μετά από αυτό, θα είναι αναπόφευκτο. Θα ήταν λοιπόν αφελές από την γερμανική κυβέρνηση να προκαλέσει κάτι τέτοιο.

Επίσης, το άμεσο ελληνικό default στα χρέη εκτός των συνόρων της χώρας, το οποίο θα ακολουθήσει αμέσως μετά την έξοδό της, θα έβλαπτε τους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Μάλιστα, όπως τονίζει ο οικονομολόγος, η ίδια η ΕΚΤ ενδέχεται να χρειαστεί να διασωθεί σε μία τέτοια περίπτωση. Έτσι, δεν υπάρχει νόημα στο να να κλωτσάει κανείς την Ελλάδα έξω από το ευρώ αυτή τη στιγμή, ενώ εξακολουθεί να οφείλει σημαντικά ποσά σε άλλους Ευρωπαίους.

Για την Ελλάδα, ενώ μια νέα δραχμή μπορεί να εμφανιστεί ως ένας ελκυστικός τρόπος για να παράγει τον πληθωρισμό και να επιτρέψει την πτώση του βιοτικού επιπέδου έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος είναι ένα δύσκολο έργο. Ακόμη και η πολύ λειτουργική γραφειοκρατία της Γερμανίας θα έπρεπε να πιεστεί σκληρά για να καταφέρει κάτι τέτοιο σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και η Ελλάδα δεν είναι Γερμανία.

Στην πραγματικότητα, για την Ελλάδα τα συμφέροντά της εξυπηρετούνται καλύτερα με τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης για ένα συνεχώς μειούμενο χρέος. Η «παρακινδυνευμένη πολιτική» γύρω από τους στόχους λιτότητας και την επόμενη δόση των κεφαλαίων των ΕΕ / ΔΝΤ, θα πρέπει να είναι η στρατηγική της.

Αλλά η Ελλάδα έχει μια επιπλέον επιλογή, όπως σημειώνει ο Lack, η οποία είναι μια υποτίμηση… αόρατη. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να αρχίσει να πληρώει σε IOUs, όπως το εκανε και η Καλιφόρνια στο παρελθόν. Τα IOUs θα υπόσχονται να αποπληρωθεί ο κάτοχός τους στο άρτιο, μέσα σε πέντε χρόνια στο τότε επικρατές νόμισμα. Αυτά θα IOUs φυσικά θα διαπραγματεύονται με discount στην ονομαστική αξία, αλλά με την πάροδο του χρόνου η κυκλοφορία τους στην αγορά θα αυξηθεί καθώς η κυβέρνηση θα εκδίδεί όλο και περισσότερα.

To discount τους σίγουρα θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις πιθανότητες που θα έχει η χώρα να μείνει ή να φύγει από το ευρώ, αλλά με την πάροδο του χρόνου, το discount αυτό θα σταθεροποιηθεί και η κυκλοφορία τους στην αγορά θα αυξηθεί, και τότε αυτά τα νέα «χαρτονομίσματα» θα παρέχουν ορατότητα στο τί θα μπορούσε να συμβεί εάν η χώρα εγκατέλειπε το ευρώ και υιοθετούσε ένα νέο εθνικό νόμισμα. Αυτά θα συν-υπάρχουν στην αγορά μαζί με τα ευρώ και το ατού τους θα είναι το ότι τελικά θα βελτιώσουν την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας με την τρόικα και θα της επιτρέψουν να επιτύχει μεγαλύτερη «συγχώρεση» χρέους, όπως καταλήγει ο οικονομολόγος.



Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ


5




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας