Η Ελβετία αναδεικνύεται σε «νέα Κίνα»

Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η Ελβετία αναδεικνύεται σε «νέα Κίνα»
image

AP, Reuters, Bloomberg

Εκτίναξη συναλλαγματικών διαθεσίμων στην προσπάθεια να διατηρήσει χαμηλά το φράγκο

Μέχρι στιγμής η Κίνα βρισκόταν στο στόχαστρο κυβερνήσεων και αναλυτών εξαιτίας του ότι το θεωρούμενο φθηνό νόμισμά της, το γουάν,«κατέτρωγε» τα εθνικά τους νομίσματα, κλονίζοντας την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους στη διεθνή αγορά. Ταυτόχρονα, η Κίνα διόγκωνε τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα. Σήμερα αναδύεται μία «νέα Κίνα», τρόπον τινά, και πρόκειται για την Ελβετία. Σύμφωνα με αναλυτές, η προσπάθεια της χώρας να εξασθενήσει το φράγκο, κατατείνει στη διόγκωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, SNB (δηλαδή η κεντρική τράπεζα), αναγκάστηκε να αγοράσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ τον Μάιο και τον Ιούνιο, αφότου η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκε. Η ζήτηση που ανέκυψε για το ελβετικό φράγκο ως ασφαλές καταφύγιο επιτάθηκε, απειλώντας το ανώτατο όριο ισοτιμίας, το οποίο είχε θέσει τον Σεπτέμβριο του 2011 η SNB. Η τελευταία φέρεται διατεθειμένη να αγοράσει όσα δισεκατομμύρια ευρώ χρειάζεται, ούτως ώστε να διατηρήσει το ελβετικό φράγκο στην ισοτιμία των 1,20 φράγκων προς το ευρώ, προστατεύοντας τους εξαγωγείς της χώρας.

Αποτέλεσμα των κινήσεων αυτών, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, είναι η κεντροευρωπαϊκή χώρα να αυξήσει τα διαθέσιμά της κατά 40% και πλέον το τρέχον έτος, φθάνοντας στα 365 δισ. ελβετικά φράγκα (304 δισ. ευρώ). Με τα δεδομένα αυτά, η Ελβετία κατατάσσεται στην έκτη θέση σε παγκόσμια κλίμακα εν συγκρίσει με την ένατη θέση, την οποία κατείχε το 2011 με βάση τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα. Προηγούνται η Κίνα στην πρώτη θέση και ακολουθούν κατά σειρά προτεραιότητας: Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία, Ρωσία και Ταϊβάν. Επιπλέον, το δεύτερο τρίμηνο η αναλογία σε ευρώ επί των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ελβετίας εκτινάχθηκε στο 60% από το 51% το προηγούμενο τρίμηνο. Η τράπεζα φέρεται να αγόραζε ευρώ αξίας 3 δισ. φράγκων σε ημερήσια βάση, με σημαντικές επιπτώσεις στη διεθνή χρηματαγορά. Η SNB θεωρείται μερικώς υπεύθυνη για τις πρόσφατες κινήσεις σε ισχυρά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων του δολαρίου Αυστραλίας και της σουηδικής κορόνας, διότι αποπειράται να «απαλλαγεί» από ορισμένα από τα ευρώ της.

Βέβαια, κάτι τέτοιο έχει συνέπειες επί άλλων κεντρικών τραπεζών, των οποίων τα αντίστοιχα νομίσματα σημειώνουν άνοδο, εφόσον η Ελβετία –η «νέα Κίνα», κατά τον Στίβεν Ιγκλαντερ, της Citigroup– πωλεί ευρώ. Τις τελευταίες ημέρες η κορόνα Σουηδίας εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ 12ετίας έναντι του ευρώ. «Η Σουηδία πρέπει να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική, συνεκτιμώντας τη στάση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας», παρατηρεί ο αναλυτής συναλλάγματος στην UBS Τζέφρι Γου.

Συν τοις άλλοις, υπήρξαν αναλυτές, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της SNB φανερώνουν πως η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας καταβάλλει έντονες προσπάθειες για να αποκαταστήσει την ισορροπία των διαθεσίμων της. Και αυτό γιατί καταδεικνύεται στα στοιχεία της ότι αγοράζει ευρώ με μάλλον πιο γρήγορους ρυθμούς από εκείνους με τους οποίους είναι σε θέση να τα ανταλλάξει με άλλα νομίσματα. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η περίοδος ωρίμανσης των ομολόγων, που κατέχει η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, μειώθηκε από τα τέσσερα στα 2,8 χρόνια. Η εξέλιξη αυτή, όπως υπογραμμίζουν αναλυτές, δηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα λαμβάνει πιο βραχυπρόθεσμες θέσεις, διότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο διάστημα θα χρειαστεί να συνεχίσει να συσσωρεύει ευρώ με τους ρυθμούς που ακολουθεί σήμερα. «Σχηματίζεται η εικόνα μιας κεντρικής τράπεζας, η οποία δεν δύναται να διαχειριστεί τα χρήματα που εισρέουν», παρατηρούν, τέλος, αναλυτές συναλλάγματος.



Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


5




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας