Επιβράδυνση στις ασιατικές οικονομίες λόγω κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη

Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Επιβράδυνση στις ασιατικές οικονομίες λόγω κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη
image

Bloomberg

Δραματική μείωση της ζήτησης από τις σημαντικότερες αγορές των εξαγωγών τους

Οι ασιατικές οικονομίες, στις οποίες προσέβλεπαν ώς τώρα Ευρώπη, ΗΠΑ αλλά και διεθνείς οργανισμοί για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας, πλήττονται πλέον εξαιτίας της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης που έχουν μειώσει δραματικά τη ζήτηση από τις σημαντικότερες αγορές των εξαγωγών τους. Τη στιγμή που στην Ευρωζώνη ο τομέας της μεταποίησης συρρικνώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών, αντανακλώντας τον αντίκτυπο της λιτότητας, ο κλάδος γνωρίζει επιβράδυνση στους ασιατικούς γίγαντες, Κίνα και Ινδία, αλλά και στις αναδυόμενες Νότια Κορέα, Ταϊβάν και Βιετνάμ.

Ειδικότερα, ο δείκτης διευθυντών προμηθειών (ΡΜΙ) για τον μεταποιητικό τομέα της Κίνας υποχώρησε τον Ιούλιο στο 50,1 από το 50,2 του Ιουνίου καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών. Ανεξάρτητη έρευνα εντός της Κίνας φέρει τον πραγματικό ΡΜΙ να υποχωρεί από τον Ιούνιο κάτω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και συγκεκριμένα να βρίσκεται στο 49,3 καταδεικνύοντας συρρίκνωση του κλάδου. Για τη σοβαρότητα της κατάστασης προειδοποίησε, μάλιστα, στις αρχές της εβδομάδας ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο, τονίζοντας πως «εξακολουθούν να είναι μεγάλοι οι κίνδυνοι περαιτέρω πτώσης» και πως το Πεκίνο θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη σταθεροποίηση της ανάπτυξης.

Στην Ινδία, άλλωστε, στοιχεία της HSBC φέρουν τον ΡΜΙ της μεταποίησης να έχει υποχωρήσει τον ίδιο μήνα στο 52,9 από το 55,0 του Ιουνίου. Σύμφωνα δε με στοιχεία της Markitt/JMMA, ο αντίστοιχος δείκτης στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά δύο μονάδες στο 47,9. Σε ό,τι αφορά τη Νότια Κορέα, στο ίδιο χρονικό διάστημα ο δικός της ΡΜΙ υποχώρησε στο 47,2 από το 49,4 του Ιουνίου, ενώ οι εξαγωγές της κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2009, καθώς μειώθηκαν κατά 8,8% σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας κατά πολύ την πρόβλεψη για υποχώρηση κατά 3,9%. Μολονότι οι οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν πως δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα από τα στοιχεία ενός και μόνον μηνός, προεξοφλούν πως η εικόνα θα είναι παρεμφερής για την Ταϊβάν και την Κίνα την επόμενη εβδομάδα, οπότε οι δύο ασιατικές χώρες θα δημοσιεύσουν στοιχεία για τις δικές τους εξαγωγές.

Στη Νότια Κορέα, επίσης, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν τον βραδύτερο ρυθμό αύξησης των τελευταίων 12 και πλέον ετών, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων της χώρας. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Ταϊβάν όπου ο ΡΜΙ υποχώρησε στο 47,5 από το 49,2 του Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία της Markit φέρουν τον δείκτη διευθυντών προμηθειών (ΡΜΙ) της Ευρωζώνης να υποχωρεί τον Ιούλιο στο 44 από το 45,1 του Ιουνίου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι επιχειρήσεις του κλάδου έδωσαν έμφαση στη μείωση του κόστους και προχώρησαν σε απολύσεις. Από τις χαμηλότερες επιδόσεις που σημείωσε ο κλάδος κατέγραψε η Γερμανία, καθώς ο γερμανικός ΡΜΙ ήταν μόλις 43 που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Μοναδική εξαίρεση χώρας της Ευρωζώνης στην οποία σημειώθηκε ανάπτυξη στον κλάδο της μεταποίησης ήταν η Ιρλανδία, της οποίας ο ΡΜΙ είναι στο 53,9. Σημειωτέον ότι το α΄ τρίμηνο του έτους η οικονομία της Ευρωζώνης γνώρισε τη στασιμότητα μετά τη συρρίκνωση κατά 0,3% που είχε σημειώσει το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Το μόνο φωτεινό σημείο ανάμεσα στις σχετικές έρευνες είναι μια μεγαλύτερη υποχώρηση στις τιμές των εισροών με το κόστος των προμηθειών για τις βιομηχανίες να μειώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τριών ετών.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο το ΔΝΤ προέβλεψε ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας 3,5% για το τρέχον έτος και 3,9% για το επόμενο αλλά υπό τρεις προϋποθέσεις: πως η Ευρωζώνη θα παραμείνει αρραγής, οι ΗΠΑ δεν θα εφαρμόσουν περιοριστική δημοσιονομική πολιτική και οι αναδυόμενες αγορές θα λάβουν αποφασιστικά μέτρα για να τονώσουν την ανάπτυξη.



Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


5




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας