"Φτωχοί", με καταθέσεις εκατομμυρίων στο εξωτερικό! Πώς πρέπει να αντιδράσει ένας πολίτης;
Η ιστορία αποκαλύφθηκε σήμερα στις εφημερίδες. Μπορεί να προκάλεσε, αλλά δε νομίζω να ξάφνιασε τους περισσότερους: Διακόσιοι (200) “φτωχοί” Έλληνες (δηλαδή που δηλώνουν εισοδήματα κοντά στο όριο της φτώχειας” πιάστηκαν να έχουν εξάγει ποσά πολλών εκατομμυρίων σε τράπεζες του εξωτερικού.
Το ΣΔΟΕ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, θα ερευνήσει εάν τα ποσά που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς δικαιολογούνται από την επαγγελματική δραστηριότητα και τις φορολογικές δηλώσεις των κατόχων τους, ή εάν πρόκειται για αδήλωτα εισοδήματα ή εάν είναι προϊόν ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, ήδη από την ίδρυσή του υποστηρίζει ότι, ένα από τα κύρια δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, αλλά και ένας από τους κύριους λόγους για τη χρεοκοπία της, είναι η φοροδιαφυγή. Και σε όλο το διάστημα της λειτουργίας του, έχει καταφερθεί εναντίον του φαινομένου αυτού, ενώ έχει υποβάλει προτάσεις για τον περιορισμό της στο Υπουργείο των Οικονομικών και τα πολιτικά κόμματα. (*)
Με βάση το παραπάνω περιστατικό, θα ήταν όμως χρήσιμο να υπάρξει ένας διάλογος για το πώς θα πρέπει να αντιδρά ο Σύλλογος, ή ακόμη και η κοινωνία σε τέτοια ζητήματα:
Θα ήταν σκόπιμο και θα είχε λογική να καταθέσει ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα, κατά των 200 "φτωχών" που έβγαλαν χρήματα έξω;
Σημειώνω ότι, εάν καταθέσει, ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στον τομέα του κοινωνικού ακτιβισμού και της κοινωνικής διεκδίκησης: Για πρώτη φορά, μία οργανωμένη ομάδα πολιτών καταφέρεται άμεσα εναντίον άλλων πολιτών οι οποίοι, πιθανότατα (αυτό θα ζητούμε να διερευνήσει ο εισαγγελέας) πλούτισαν είτε από παράνομες δραστηριότητες, είτε αποκρύπτοντας εισοδήματα, δηλαδή κλέβοντας φόρους.
Με άλλα λόγια, είναι σωστό και θεμιτό να καταφερθούν πολίτες εναντίον άλλων πολιτών; Πολιτών που όμως με τη συμπεριφορά τους έβλαψαν το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο (το οποίο σήμερα πληρώνει τη "νύφη" και αυτών των συμπεριφορών);
Προσοχή! Με τη δημόσια καταγγελία, ή ακόμη και τη μηνυτήρια αναφορά, δεν σπιλώνουμε την τιμή και την υπόληψη κάποιου πολίτη (άλλωστε, η μηνυτήρια αναφορά γίνεται γενικά και χωρίς να περιέχει ονόματα). Απλά, ζητούμε από τον Εισαγγελέα να ερευνήσει το ζήτημα. Και εάν υπάρχει βάση, να ασκήσει δίωξη. Διαφορετικά, να τη θέσει στο αρχείο.
Θα μπορούσαν κάποιοι να εκλάβουν μία τέτοια πρωτοβουλία ως μία διασπαστική κίνηση μέσα στην κοινωνία; Όμως, για ποιά διασπαστική κίνηση θα μιλούσαμε; Εάν κάποιος κλέβει το Κράτος και το κοινωνικό σύνολο, θα πρέπει η κοινωνία να τον υποστηρίξει;
Μπαίνουμε σε μία νέα εποχή. Με νέα ήθη και νέες πρωτοβουλίες. Θα πρέπει να τολμήσουμε! Να αλλάξουμε την Ελλάδα! Να δημιουργήσουμε ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες!
(*) Διαβάστε το άρθρο: Προώθηση φορολογικών μελετών και προτάσεων προς την Κυβέρνηση, τη Βουλή και τα κόμματα
Διαβάστε σημερινό άρθρο της εφημερίδας "Η Καθημερινή" για το περιστατικό:
ΣΔΟΕ: 200 «φτωχοί» με καταθέσεις στο εξωτερικό
Πρ. Χατζηνικολαου
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών βρίσκονται 200 Ελληνες που «έβγαλαν» οικονομίες εκατοντάδων εκατ. ευρώ σε τράπεζες εξωτερικού, ενώ την ίδια στιγμή δήλωναν χαμηλά εισοδήματα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε το ενδιαφέρον του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και ήδη έχει ξεκινήσει ελέγχους στις φορολογικές τους δηλώσεις με έτος αφετηρίας το 2000. Στόχος των ελεγκτών του ΣΔΟΕ είναι να διαπιστώσουν εάν τα ποσά που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς δικαιολογούνται, ή αν πρόκειται για αδήλωτα εισοδήματα ή αν είναι προϊόν ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Η λίστα των 200 που «φυγάδευσαν» τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού προέρχεται από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η ΓΓΠΣ με βάση τα στοιχεία που ελήφθησαν από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Στη λίστα υπάρχουν περιπτώσεις Ελλήνων οι οποίοι σε μία μέρα έβγαλαν εκτός Ελλάδας τεράστια ποσά. Για παράδειγμα, ένας εκ των 200 κατέθεσε σε ξένη τράπεζα σε μία μέρα το ποσό των 150 εκατ. ευρώ, ενώ ένας άλλος «φυγάδευσε» περί τα 70.000.000 ευρώ. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να πει με σιγουριά ότι πρόκειται για φοροδιαφυγή. Υποχρέωση ωστόσο του ΣΔΟΕ είναι να ελέγξει τις υποθέσεις αυτές. Στο μεταξύ, μετά τη μακρά προεκλογική περίοδο αρχίζουν πάλι οι συζητήσεις για τη φορολόγηση των καταθέσεων στην Ελβετία. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζήτησε την επανενεργοποίηση της διαδικασίας για την υπογραφή της σύμβασης με τις ελβετικές αρχές για τη φορολόγηση των καταθέσεων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων που διατηρούν Ελληνες σε ελβετικές τράπεζες. Η συμφωνία θα είναι στα πρότυπα της συμφωνίας που υπέγραψαν οι ελβετικές με τη Γερμανία και η οποία προβλέπει αναδρομική επιβολή φόρου με συντελεστές φόρου από 21% έως 41% στα αδήλωτα γερμανικά κεφάλαια που βρίσκονται σε ελβετικούς λογαριασμούς. Επίσης, φορολόγηση με συντελεστή 50% για όσους κληρονομούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και δεν θέλουν να τους δηλώσουν.
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο