Nomura: Η Ελλάδα ξανά στο χείλος...
Ενόψει της επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα στις 24 Ιουλίου, υπήρξε ένα «μπαράζ» δημοσιευμάτων τα οποία αναφέρουν ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να αποχωρήσει από το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας το Σεπτέμβριο και ότι η γερμανική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να δώσει περισσότερα χρήματα, αναφέρει σε έκθεσή της, με τίτλο «Η Ελλάδα ξανά στο χείλος» και ημερομηνία 23 Ιουλίου 2012, η Nomura International.
«Κατά τη γνώμη μας», αναφέρουν οι αναλυτές της Nomura, «σε αυτό το σημείο και με δεδομένη τη δημοσιονομική εκτροπή φέτος, την βαθύτερη των εκτιμήσεων ύφεση, (αναμένουμε -7,5% έναντι της επίσημης εκτίμησης για -4,7%), την απουσία εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για χρονική επέκταση κατά δύο χρόνια των δημοσιονομικών στόχων, το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι πλέον πλήρως χρηματοδοτούμενο έως το 2014».
Όπως εκτιμούν, θα απαιτούνταν 30-40 δισ. ευρώ (ανάλογα με τις εκτιμήσεις της τρόικας το ποσό μπορεί να φτάσει και τα 45 δισ. ευρώ) για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος έως το 2016. Σημειώνουν επίσης ότι ο στόχος για δημόσιο χρέος 120% επί του ΑΕΠ έως το 2020 δείχνει ανέφικτος.
«Όπως έχουν τα πράγματα, φαίνεται ότι θα χρειαστεί κάποιος πολιτικός συμβιβασμός μέχρι το Σεπτέμβριο μεταξύ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, προκειμένου να μην διακοπεί το ελληνικό πρόγραμμα», αναφέρει η Nomura. Εκτιμώντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες επιλογές που θα μπορούσαν να κρατήσουν το ΔΝΤ εντός του προγράμματος.
1) Τα 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορούσαν να δοθούν απευθείας από τον ESM. Αυτό θα μπορούσε να λάβει τη μορφή πολιτικής υπόσχεσης για το β’ εξάμηνο του 2013 (ή για όταν θα είναι σε θέση ο ESM να αντιμετωπίσει άμεσα τα ζητήματα των τραπεζών). Στα «χαρτιά» αυτή η λύση θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να «πιάσει» το στόχο του χρέους 120% επί του ΑΕΠ έως το 2020, εξοικονομώντας το 16% του ΑΕΠ από το λόγο χρέους/ΑΕΠ (από τη στιγμή που το πρόγραμμα προβλέπει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών, της τάξης του 8% του ΑΕΠ).
2) Η Ελλάδα θα μπορούσε να αναδιαρθρώσει επιπλέον (νέα) ομόλογα αξίας 62 δισ. ευρώ, παράλληλα με τα δάνεια 30 δισ. ευρώ από τον EFSF. Αν και η λύση αυτή μοιάζει η πιο λογική, καθώς σε περίπτωση νέας αναδιάρθρωσης αυτά είναι τα ομόλογα που δεν αναμένεται να αποκληρωθούν πλήρως, ωστόσο τα νέα αυτά ομόλογα υπόκειται στο αγγλικό Δίκαιο και η συνεργασία που θα απαιτηθεί με τους κατόχους τους πιθανώς θα αποδειχθεί πολύ δύσκολη. Επιπλέον, το 30% των νέων αυτών ομολόγων βρίσκονται στην κατοχή ελληνικών τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων και, έτσι, μία νέα αναδιάρθρωση θα οδηγούσε σε αύξηση των αναγκών κεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
3) Να μη γίνει τίποτα και η Ελλάδα να αφεθεί μόνη, με την ελληνική έξοδο να αποτελεί πλέον αποδεκτή εξέλιξη από την Ε.Ε. Αν και συχνά υποστηρίζεται ότι μια πιθανή ελληνική έξοδος από το ευρώ είναι διαχειρίσιμη, κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι συνέπειες από μία τέτοια εξέλιξη, ειδικά τώρα που η Ισπανία δείχνει περισσότερο από ποτέ ότι είναι πιθανό να αιτηθεί πλήρες πρόγραμμα στήριξης.
Μεταξύ άλλων, η Nomura προσδιορίζει ως πιθανή λύση μια συμφωνία για περίοδο χάριτος ως προς την αποπληρωμή τόκων προς τον EFSF και τα διμερή δάνεια, όμως κάτι τέτοιο εγείρει ζήτημα ηθικού κινδύνου και είναι πιθανό να ζητήσουν παρόμοια μεταχείριση και άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία.
Επίσης, η Ε.Ε. θα μπορούσε να αντικαταστήσει πλήρως το ΔΝΤ και να αυξήσει την οικονομική της βοήθεια, κάτι όμως που δεν μοιάζει πολιτικά αποδεκτό στη Βόρεια Ευρώπη (κυρίως στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία).
Η Nomura εκτιμά ότι τελικά κάποια εκδοχή των παραπάνω επιλογών θα μπορούσε, μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις, να υιοθετηθεί ως λύση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να καθυστερήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, ή ακόμη περισσότερο, την ολοκλήρωση της επικείμενης αξιολόγησης της Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ μετά και το σχηματισμό κυβέρνησης έχει υποχωρήσει στο 45%, παραμένει ωστόσο σημαντική.
Πηγή: capital.gr
5
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο