Μηταράκης: Οι 5 προτεραιότητες για την επανεκκίνηση της οικονομίας
Πέντε προτεραιότητες για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων έθεσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ν. Μηταράκης στο Συνέδριο «Ελλάδα Ωρα για Επενδύσεις».
Ο υφυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει μετά την σύσταση της κυβέρνησης να περάσουμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και να προωθηθούν άμεσα:
-η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, το οποίο πρέπει να γίνει απλούστερο, δικαιότερο και αποτελεσματικότερο,
- να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά και ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους καίριους τομείς που μπορούν να φέρουν θέσεις απασχόλησης και επενδύσεις,
- την ανάπτυξη όλων των επενδυτικών κρατικών πρωτοβουλιών, δηλαδή την προώθηση των μεγάλων έργων, την ταχύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και την ενίσχυση των κινήτρων για την ύπαρξη μεγάλων επενδύσεων,
- να τεθούν το ταχύτερο δυνατό σαφείς κανόνες και προτεραιότητες στον χωροταξικό μας σχεδιασμό,
- Να ληφθούν μέτρα για την στήριξη και στη συνέχεια την αύξηση των εξαγωγών.
Είμαστε μια κυβέρνηση που θέλουμε επενδυτές, κατέληξε ο κ. Μηταράκης.
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ρόδη Κράτσα, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο σημείωσε ότι η Ευρώπη παραμένει ένας καλός επενδυτικός προορισμός αλλά η κατανομή των επενδύσεων παραμένει ασύμμετρη. Εξηγώντας είπε ότι το 26% μεγάλων επενδυτών προτιμά να τοποθετήσει τα χρήματά του στις χώρες του Βορρά και μόνο 3% στις χώρες του Νότου, στην καρδιά του οποίου βρίσκεται και η χώρα μας.
Ως λύση για την κρίση η κα Κράτσα πρότεινε την κατ’ αρχήν ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών, δηλ την σταθεροποίηση του νομίσματος και στην συνέχεια την ομογενοποίηση όσο είναι δυνατόν της αναπτυξιακής στρατηγικής.
Ειδικά για την Ελλάδα, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια σαφής στρατηγική επενδύσεων και ανάπτυξης και να δοθεί σημασία στην αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και τιη διαπραγμάτευση των κονδυλίων της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014 -2020.
Η κα Κράτσα τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει μια μεσοπρόθεσμη μεταβατική περίοδο για τρεις ελληνικές περιφέρειες οι οποίες στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα χάσουν το μέγιστο ποσοστό χρηματοδότησης από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης στην δική του εισήγηση τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βρίσκεται πάντα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες στο πλευρό της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται και η πρωτοβουλία για τη σύσταση της ομάδας δράσης για την Ελλάδα, η οποία παρέχει σήμερα τεχνογνωσία σε ο,τι αφορά τα θέματα της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος, τις διαδικασίες εξαγωγών, των δανειοδοτήσεων και της χορήγησης περιβαλλοντικών αδειών, της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου, της σύνταξης δημοσίων συντάξεων, της διαχείρισης μεγάλων έργων των δημοσίων προμηθειών και των ιδιωτικοποιήσεων.
Ο κ. Καρβούνης αναφέρθηκε στις χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Ευρώπη για την Ελλάδα αναφέροντας το Ταμείο Ανακυκλούμενης Πίστωσης Jeremie, τα δύο υπό σύσταση ταμεία εγγυοδοσίας, ένα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ένα δεύτερο για την χρηματοδότηση μεγάλων υποδομών.
Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από το σύμφωνο για την ανάπτυξη, στο οποίο κατέληξαν χθες στο βράδυ οι Ευρωπαίοι ηγέτες και γενικότερα από τα κονδύλια 120 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν και τον νέο θεσμό των ομολόγων έργου.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού «Invest in Greece», κ. Άρις Συγγρός έδωσε μια πιο αισιόδοξη εικόνα για το θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα. Τόνισε ότι παρά τα σημαντικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα υποδέχτηκε επενδύσεις 3,5 δισ. ευρώ , κυρίως προς ήδη υφιστάμενες επιχειρήσεις και έργα.
Σε επίπεδο θεσμών, είπε ότι την περίοδο 2007 – 2011 ο ΟΟΣΑ βάζει την Ελλάδα στην πρώτη θέση σε ΄τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές και βελτιώσεις κρατικών δομών και θεσμών. Σε ότι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον τόνισε ότι μόνο από τις ΑΠΕ η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις ύψους 20 δισ. ευρώ και να δημιουργήσει περίπου 220.000 θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι η ολοκλήρωση των 5 μεγάλων αυτοκινητόδρομων μπορεί να δημιουργήσει από μόνη της άλλες 20.000 θέσεις εργασίας.
Σε γενικότερο πλαίσιο είπε ότι η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουρισμό, την τροφική αλυσίδα , ενώ υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες σε θέματα όπως τα ορυκτά, τον κύκλο της διαχείρισης περιβάλλοντος (ΑΠΕ, διαχείριση αποκριμάτων) και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει την γεωστρατηγική της θέση, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Ο κ. Συγγρός τόνισε ότι υπάρχει σημαντικό αναξιοποίητο δυναμικό και στους τομείς της έρευνας και ειδικότερα στον τομέα του φαρμάκου, όπου η Ελλάδα έχει πολύ υψηλή θέση στην έρευνα και παραγωγή γεννόσημων και την δημιουργία λογισμικού.
Παρ’ όλα αυτά ο εκτελεστικός διευθυντής της Invest in Greece παραδέχτηκε ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν ξεκινήσει δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, όπως για παράδειγμα οι αδειοδοτήσεις σε 45 ημέρες που προβλέπει ο τελευταίος νόμος του υπουργείο Ανάπτυξης. «Αν με ρωτάτε αν καταφέρνουμε να δίνουμε άδειες σε 45 ημέρες , σας λέω όπως όχι αλλά είμαστε πολύ κοντά».
Πηγή: capital.gr
5
Σχόλια (0 σχολιάστηκε):
Σχολιάστε το άρθρο