Μείωση εισφορών μέσω επιβολής κοινωνικού ΦΠΑ
Το πέρασμα από τη φορολογία της εργασίας στη φορολογία της κατανάλωσης, προβλέπει σχέδιο που βρίσκεται ήδη στα συρτάρια των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας. Στο πλαίσιο αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, αλλά και των δεσμεύσεων που μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να υλοποιηθούν για την αλλαγή του συστήματος είσπραξης και ελέγχου των ασφαλιστικών εισφορών, ήδη έχουν εκπονηθεί σενάρια, που στο βάθος οδηγούν σε νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Όλα ξεκινούν από την «υποχρέωση» για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως και κατά 10 ποσοστιαίων μονάδων. Προβλέπεται στο Μνημόνιο 2 και για όσο διάστημα δεν υπάρχει κυβέρνηση που να το απορρίπτει, παραμένει σε ισχύ.
Σε ένα περιβάλλον ασφυκτικό για τα ασφαλιστικά ταμεία, με τα έσοδά τους να κατακρημνίζονται, ακούγοντας κανείς τις δηλώσεις προθέσεων για τόσο σημαντική μείωση των εισφορών, θα μπορούσε να πιστέψει ότι οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Κι όμως, στη δανειακή σύμβαση προβλέπεται, ότι εάν δεν εξευρεθούν τρόποι αναπλήρωσης των χαμένων εσόδων των ταμείων, τότε εντός του έτους, θα οδηγηθούμε σε αποφάσεις οριζόντιας μείωσης των συντάξεων στο ΙΚΑ, κατά 10% εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Εργασίας. Ήδη, τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι τα έσοδα του δημοσίου από κοινωνικές εισφορές, μειώθηκε κατά 1,1 δισ. ευρώ, μεταξύ του τελευταίου τριμήνου του 2011 και του αντίστοιχου τριμήνου του 2010.
Η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου έχει ταχθεί υπέρ της μετατόπισης του βάρους, για ένα μέρος των εισφορών, στη φορολογία με τρόπο δικαιότερο σε σχέση με την κατανομή των βαρών, πιο αποτελεσματικό για τη διασφάλιση των εσόδων και πιο φιλικό στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Το ΔΝΤ «πιέζει» για Κοινωνικό ΦΠΑ
Πιο «ζεστό» στο θέμα διασύνδεσης της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού με τη φορολογία, είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το πόρισμα του ΔΝΤ για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, που ήδη έχει παραδοθεί στο υπουργείο Οικονομικών, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αφιερώνει ένα σημαντικό κεφάλαιο. Αρχικώς, διαπιστώνεται η υψηλή επιβάρυνση του ελληνικού φορολογικού συστήματος από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Στη συνέχεια, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ προτείνουν τη μετατόπιση του φορολογικού βάρους από τις εισφορές στην έμμεση φορολογία (ΦΠΑ, ΕΦΚ και φορολογία ακίνητης περιουσίας). Εκτιμούν δε, ότι αυτό μπορεί να συνδυαστεί με βραχυπρόθεσμη μείωση του ελλείμματος και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη.
Προκειμένου βέβαια αυτή η μετατόπιση να είναι «δημοσιονομικά ουδέτερη» ως προς τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ δε διστάζουν να προτείνουν και σε αυτό το πόρισμα, μια ευρύτερη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, το οποίο βρίσκουν κατακερματισμένο.
Το ΔΝΤ προτείνει τη μείωση των εισφορών στα χαμηλά εισοδήματα. Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι η απασχόληση τείνει να είναι πιο ευαίσθητη φορολογικά στα χαμηλότερα επίπεδα μισθών και προτείνεται η στοχευμένη φορολογική ελάφρυνση των χαμηλόμισθων.
Στην ουσία προτείνεται η θέσπιση ενός ορίου στο ΙΚΑ, κάτω από το οποίο δεν θα υφίσταται υποχρέωση καταβολής εισφορών. Μάλιστα, το ΔΝΤ έχει επεξεργαστεί 4 σενάρια, με εναλλακτικά όρια, από 100 έως 400 ευρώ μηνιαίως. Οι επιχειρηματίες θα απαλλάσσονται από τις εργοδοτικές εισφορές (28%) για κάθε εργαζόμενο, μέχρι ένα καθορισμένο ύψος. Τέλος, το ΔΝΤ, όπως και η Τρόικα, ζητούν τη μετατροπή ορισμένων κοινωνικών εισφορών (φόρων υπέρ τρίτων ή κοινωνικών πόρων) σε τακτικούς φόρους, οι οποίοι θα απευθύνονται στο σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος και όχι σε ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία.
Τα 4 σενάρια του ΔΝΤ για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
• Για μηνιαίο όριο απαλλαγής ασφαλιστικών εισφορών τα 100 ευρώ, το μηνιαίο μισθολογικό κόστος μειώνεται κατά 28 ευρώ. Με ετήσιο όριο απαλλαγής τα 1.400 ευρώ, το κόστος για το ΙΚΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται σε 0,34%.
• Για μηνιαίο όριο απαλλαγής ασφαλιστικών εισφορών τα 200 ευρώ, το μηνιαίο μισθολογικό κόστος μειώνεται κατά 56 ευρώ. Με ετήσιο όριο απαλλαγής τα 2.800 ευρώ, το κόστος για το ΙΚΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται σε 0,3%.
• Για μηνιαίο όριο απαλλαγής ασφαλιστικών εισφορών τα 300 ευρώ, το μηνιαίο μισθολογικό κόστος μειώνεται κατά 84 ευρώ. Με ετήσιο όριο απαλλαγής τα 4.200 ευρώ, το κόστος για το ΙΚΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται σε 1,07%.
• Για μηνιαίο όριο απαλλαγής ασφαλιστικών εισφορών τα 400 ευρώ, το μηνιαίο μισθολογικό κόστος μειώνεται κατά 112 ευρώ. Με ετήσιο όριο απαλλαγής τα 5.600 ευρώ, το κόστος για το ΙΚΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται σε 1,41%.
Της Ρούλας Σαλούρου
Πηγή: capital.gr
5
Σχολιάστε το άρθρο